Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

"Που έβαλα τα γυαλιά μου" και άλλα σημάδια στρες που δεν φαντάζεστε



Και όμως, το στρες βρίσκεται πίσω από τα πιο περίεργα συμπτώματα.


Αρκούν λίγες μέρες στην πόλη για να ξαναβρούμε τον πονοκέφαλο που είχαμε αφήσει πριν τις διακοπές. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που οφείλεται στο στρες. Γνωρίζατε ότι άλλες διαταραχές, όπως οι ακατάστατες περίοδοι, τα προβλήματα μνήμης ή το αίμα στα ούλα συνδέονται με το άγχος; Μάθετε να ερμηνεύετε τα μηνύματα που σας δίνει το σώμα σας και μην αφήνετε το άγχος να κυβερνάει τη ζωή σας!

Παροδική απώλεια μνήμης
Η απώλεια της πρόσφατης μνήμης είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μετά από στρεσογόνα γεγονότα, όπως ένα τρακάρισμα. Ευτυχώς, αυτή η διαταραχή είναι συνήθως παροδική. Ωστόσο, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει παρόμοια προβλήματα. «Καθώς αλλοιώνει τη δομή των νευρικών κυττάρων, το άγχος μπορεί να παρεμποδίσει την καλή λειτουργία της μνήμης σε μακροχρόνια βάση» παρατηρεί ο καθηγητής νευροενδοκρινολογίας Μπρους Μακ Γιούεν, συγγραφέας του βιβλίου «The end of stress as we know it» («Το τέλος του στρες όπως το γνωρίζουμε»). Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε κενά μνήμης και σε αδυναμία ανάκλησης ονομάτων ή οδηγιών. Τα καλά νέα είναι πως, μόλις το στρες υποχωρήσει, τα προβλήματα μνήμης είναι αναστρέψιμα.
Τι να κάνετε: Αυτό που κάνουν όλοι οι πολυάσχολοι άνθρωποι: λίστες. Καταγράφετε τα πάντα, από το τι έχετε να κάνετε στη διάρκεια της μέρας, μέχρι τα ονόματα των ανθρώπων που μόλις γνωρίσατε. Αν πρέπει να απομνημονεύσετε καινούργιες πληροφορίες, παρόλο που είστε κάτω από την επήρεια του στρες, ιεραρχείστε τις, καταγράψτε τις και συγκεντρωθείτε στην πιο σημαντική από αυτές.

Ούλα που ματώνουν
Πλένετε τα δόντια σας και ο νεροχύτης γεμίζει ροζ σαπουνάδες; Προφανώς είστε στρεσαρισμένη. Η αιμορραγία των ούλων είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του στρες. «Το άγχος ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια οδηγεί στην αύξηση της λοιμογόνου δράσης των βακτηριδίων στο στόμα» εξηγεί ο Νικόλαος Δελένδας, οδοντίατρος- περιοδοντολόγος. «Τα μικρόβια με τη σειρά τους ερεθίζουν τα ούλα, προκαλώντας φλεγμονές. Το αίμα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα των ασθενειών των ούλων, δηλαδή της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας». Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Περιοδοντολογίας, οι νόσοι αυτοί απασχολούν δύο στους τρεις ανθρώπους μετά τα τριάντα.
Τι να κάνετε: Η σωστή στοματική υγιεινή, με βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και αντιβακτηριδιακό διάλυμα είναι απαραίτητη για γερά ούλα. Ωστόσο, αν υποφέρετε από ενοχλήσεις στα ούλα, θα πρέπει να δείτε τον περιοδοντολόγο και να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Και, φυσικά, να ηρεμήσετε! Σύμφωνα με τον κύριο Δελένδα, «έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε κατάσταση στρες, η θεραπεία δεν έχει καλά αποτελέσματα».

Πόνοι στο σαγόνι
Έχετε δει τους ανθρώπους που είναι πολύ θυμωμένοι και σφίγγουν τα δόντια απειλώντας «τώρα θα δεις»; Κάπως έτσι είμαστε κι εμείς όταν έχουμε στρες. Τρίζουμε τα δόντια μας όταν κοιμόμαστε ή τα σφίγγουμε τη μέρα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το πρωί ξυπνάμε με πόνους στο σαγόνι και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει. Να, λοιπόν, που όλα έχουν μία εξήγηση! «Ο βρουξισμός, όπως ονομάζεται επιστημονικά το σφίξιμο των δοντιών, συμβαίνει όταν φέρνουμε ασυναίσθητα την άνω και την κάτω γνάθο σε επαφή» εξηγεί ο οδοντίατρος Παναγιώτης Καρποδίνης. «Υπό κανονικές συνθήκες, τα δόντια δεν έρχονται σε επαφή, παρά μόνον όταν καταπίνουμε ή μασάμε. Όλες οι άλλες επαφές θεωρούνται ''παραλειτουργικές'' συνήθειες. Αιτία τους είναι το άγχος. Αρχικά ίσως κανείς νοιώθει μόνο ένα ''πιάσιμο'' στους μασητήρες, ωστόσο, σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προκληθούν ισχυροί πονοκέφαλοι».
Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. «Η εικόνα των φαγωμένων δοντιών και των εντυπωμάτων πάνω στη γλώσσα αλλά και στο εσωτερικό της παρειάς είναι χαρακτηριστική των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή τη συνήθεια» εξηγεί ο εδικός. «Για να προστατεύσουμε τα δόντια από το τρίξιμο κατασκευάζουμε ένα νάρθηκα που εφαρμόζεται τη νύχτα και εμποδίζει την άνω γνάθο να έρθει σε επαφή με την κάτω. Χρησιμοποιείται μόνο στις περιόδους του στρες καθώς, το σφίξιμο των δοντιών δεν είναι μόνιμο πρόβλημα».

Παράλογα όνειρα
Όταν το μυαλό υπερφορτώνεται με άγχος, είναι φυσικό να μην ξέρει πως να το επεξεργαστεί. "Τα κακά όνειρα είναι ένας τρόπος του ασυνείδητου να αντεπεξέρχεται στο άγχος» εξηγεί Βάνια Φισούν, κλινική ψυχολόγος. «Με τη βοήθειά τους βγαίνουν στην επιφάνεια βιώματα τα οποία έχουν απωθηθεί από το συνειδητό κομμάτι στο ασυνείδητο». Πράγματι! Κάποιες καταστάσεις προκαλούν τόσο στρες, ώστε το συνειδητό τις στέλνει στο ασυνείδητο. Εκείνες, όμως, μέσα από τα όνειρα αναζητούν διέξοδο.
Τι να κάνετε: Αντιμετωπίστε τα όνειρα σαν μία δωρεάν ψυχοθεραπεία, ένα πιθανό «κλειδί» που θα σας δείξει τι είναι αυτό που σας αγχώνει και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το διαχειριστείτε. Επικεντρωθείτε στο πως αισθανόσασταν όταν βλέπατε το όνειρο. Αν νοιώθατε φοβισμένος ή στενοχωρημένος, αναρωτηθείτε γιατί. Στη συνέχεια ρωτήστε τον εαυτό σας τι σας κάνει να αισθάνεστε έτσι στην πραγματικότητα. Αν, όμως, τα κακά όνειρα διαταράσσουν τον ύπνο σας, έρχονται κάθε βράδυ ή είναι πολύ ενοχλητικά, καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Εξανθήματα
Το πρωί πληροφορηθήκατε μία πολύ δυσάρεστη είδηση. ΟΚ, προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τα γεγονότα. Το βράδυ, καθώς βλέπετε τηλεόραση και το μυαλό σας ταξιδεύει αλλού, τα χέρια αρχίζουν και φουντώνουν. Καίνε και έχουν φαγούρα. Σιγά σιγά το εξάνθημα απλώνεται μέχρι τους αγκώνες. Τι συμβαίνει; Μάλλον φταίνε τα κακά νέα. «Στους ενήλικες το στρες είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της αλλεργικής δερματίτιδας» εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το άγχος πυροδοτεί ένα χείμαρρο από αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα την έκκριση μίας ουσίας που ονομάζεται ισταμίνη. Αυτή ευθύνεται για τα εξανθήματα.
Τι να κάνετε: Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, η δερματολόγος θα σας συστήσει αντιισταμινικά φάρμακα σε χάπια από το στόμα και αντιφλεγμονώδεις αλοιφές για τοπική εφαρμογή. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσει κανείς την αιτία του προβλήματος, ίσως χρειαστεί αγχολυτικά για τις περιόδους της έντασης ή συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Υπογονιμότητα
Στην πρώτη φάση του κύκλου, πριν την ωορρηξία, τα εγκεφαλικά κέντρα ρυθμίζουν την έκκριση της ορμόνης FSH. Στη δεύτερη, μετά την ωορρηξία, εκκρίνεται η LH. Όταν βρίσκεται κανείς σε κατάσταση στρες, αυξάνεται η αδρεναλίνη με αποτέλεσμα να διαταραχθούν τα επίπεδα της FSH και της LH. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από την ημέρα του κύκλου και κυμαίνονται από την αναστολή της ωορρηξίας μέχρι την άμεση εμφάνιση της περιόδου. Ο γενικότερος κανόνες λέει πως για να αντιμετωπίσει το στρες, ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία του μηχανισμούς επιβίωσης και αναστέλλει εκείνους της αναπαραγωγής. Στόχος του είναι να εμποδίσει μία πιθανή εγκυμοσύνη και για να το επιτύχει δημιουργεί τις αντίστοιχες ανωμαλίες στην περίοδο. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η υπερβολική σωματική κούραση.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: