Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Bill Clinton. Ο σταρ των media επέστρεψε


Ο 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την επανεμφάνισή του όπως ακριβώς τον θυμόμασταν. Ως βασιλιάς μιας κατασκευασμένης εικόνας.
Το Συνέδριο των Δημοκρατικών της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε για να δώσει εκ νέου το χρίσμα του υποψηφίου στον Πρόεδρο Ομπάμα για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Μόνο που την παράσταση δεν έκλεψε ο 44ος – και νυν – Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, αλλά ο 42ος Πρόεδρος, Bill Clinton. Με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα, να μαγεύει κοινό και media. Μα μία ομιλία...

Ένας πολύ (παράλογα) αγαπητός Πρόεδρος

Μιλάμε για τον πλέον αγαπητό Δημοκρατικό Πρόεδρο των ΗΠΑ. Αγαπητό από τα media, αγαπητό από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, αγαπητό από την παγκόσμια κοινότητα. Και θα φάνταζε αυτό παράλογο αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ο πλέον πολεμοχαρής Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ από την εποχή του Franklin Roosevelt και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ή αν σκεφτείς ότι είναι ο μόνος Πρόεδρος μετά τον Nixon που ενεπλάκη σε σοβαρό σκάνδαλο, με την υπόθεση Lewinski.
Κι όμως ο Bill Clinton είχε την μαγική ιδιότητα να φαίνεται αρεστός και καλός στην κοινή γνώμη, ακόμα και στις χειρότερες μέρες του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά τον Roosevelt, είναι ο μοναδικός Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ που κατάφερε να κερδίσει την επανεκλογή του για μια δεύτερη τετραετία. Κάτι που απέτυχαν να κάνουν οι επίσης Δημοκρατικοί Truman, Carter, Johnson (και προφανώς ο Kennedy).
Ο Bill Clinton, κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του, αποτέλεσε το μεγαλύτερο κατασκεύασμα των media. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ που κατάφερε να οικοδομήσει ένα τόσο μεγάλο δίκτυο υποστήριξης από τα media, που επάνδρωσε το γραφείο επικοινωνιακής πολιτικής του με τόσο πολύ και ικανό κόσμο, που μελετούσε κάθε πολιτική του κίνηση με βάση την επικοινωνία πρώτα και ύστερα με την πολιτική, που έφερε στην πολιτική ζωή τα κρυφά πολιτικά γκάλοπ, το political spin και την διαρροή στον Τύπο για ανίχνευση αντιδράσεων. Ο Bill Clinton συνέπεσε με την άνθηση της πολιτικής επικοινωνίας σε ολόκληρη την υφήλιο. Για την ακρίβεια, την χάραξε.
Ο παρεμβατισμός στην Βοσνία το 1995, οι μεμονωμένες πυραυλικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Σουδάν το 1998,  το τετραήμερο βομβιστικών επιθέσεων σε Ιρακινά εδάφη τα Χριστούγεννα του 1998 αλλά κυρίως η αλόγιστα εγκληματική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κόσοβο το 1999, όλα έσβηναν με ένα πλατύ χαμόγελο του - αγαπημένου του κοινού - Bill
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η δημοτικότητά του ήταν πολύ υψηλότερη στα τέλη του 2000 όταν εγκατέλειπε (αναγκαστικά λόγω του Αμερικανικού Συντάγματος) το οβάλ γραφείο, όχι μόνο από το 1992 που εξελέγη Πρόεδρος αλλά και από κάθε άλλη στιγμή στη διάρκεια της θητείας του. Ποσοστά υψηλότερα από αυτά που κατέγραψαν ποτέ οι δημοφιλέστατοι Reagan και Kennedy.
Γιατί αυτή η μεγάλη εισαγωγή για το πόσο αγαπητός και δημοφιλής ήταν, είναι και θα είναι ο Bill Clinton; Γιατί ακριβώς αυτό είδαμε και πριν μερικές ημέρες στο Συνέδριο των Δημοκρατικών για το χρίσμα του Obama.

One Man Show στο Συνέδριο των Δημοκρατικών

“As Bill Clinton walked out onto the stage of the Democratic National Convention last night, there was love in the air. Throughout Clinton's 49-minute address, at turns both masterful and meandering, the intensity of the love affair grew. At times, it was almost too much to watch” έγραψε μία μέρα μετά την ομιλία ο David Rothkopf στις απόψεις του CNN. Αγάπη των Δημοκρατικών για τον Πρόεδρο της καρδιάς τους..
“It was vintage Bill Clinton -- wonky, funny, overlong and drawn out, self-centered and fundamentally untrue” έγραψε ο επί χρόνια πολέμιός του Ken Blackwell στη Huffington Post. “Untrue” όπως συνήθως λοιπόν αλλά κατά τα άλλα εκπληκτικός.
Ο Clinton “ξόδεψε” 48 λεπτά από τον χρόνο του Συνεδρίου όχι μόνο για να δείξει την υποστήριξή του στον Barack Obama αλλά και για να εξάρει το έργο των Δημοκρατικών έναντι εκείνου των Ρεπουμπλικανών τα τελευταία 50 χρόνια. Μίλησε για την ανεργία, για τους πολέμους, για την τρομοκρατία, για την κοινωνική πολιτική και φυσικά για όλα τα πολιτικά σκέλη της δικής του διακυβέρνησης.
Ο Clinton ήταν ο σταρ του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, όπως ήταν αντίστοιχα σταρ του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών ο Clint Eastwood. Μόνο που ο Clint απογοήτευσε το κοινό και τον υποψήφιο Mitt Romney ενώ ο Clinton φάνηκε όχι μόνο να φτάνει το ύψος των περιστάσεων αλλά να το ξεπερνά κατά πολύ.
Το τελευταίο μάλιστα ήταν κύριο θέμα συζήτησης των επόμενων ημερών στην Αμερική. "Clinton told the Obama story better than Obama has" σχολίασε ο Senior Political Analyst του CNN, David Gergen. Καλώντας τον Clinton να μιλήσει στο Συνέδριο, ο Obama πήρε το ρίσκο να εμφανιστεί ο προκάτοχός του πολύ καλύτερος από τον ίδιο. Και ήταν καλύτερος. Αλλά ο Obama δεν έχει αντίπαλο τον Clinton για την Προεδρία των ΗΠΑ.
Και ο Clinton από την μεριά του έχρισε τον Obama ως τον επόμενο σταθερό πυλώνα των Δημοκρατικών. Κάποιον ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι “cool on the outside, but burns for America on the inside”.
Μόνο που στην πρόταση αυτή αλλά και στην αγκαλιά που πήρε ο Clinton τον Obama στο τέλος της ομιλίας ήταν εμφανές ότι ο Clinton ήξερε πολύ καλά ποιος είναι για τον μέσο Αμερικανό ο πιο cool Πρόεδρος...




















Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: