Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ζητούν 6ημερη εργασία και μικρότερη αποζημίωση



Επιβεβαιώνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τις προτάσεις της τρόικας -που εστάλησαν μέσω email- αναφορικά με δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με αιχμή τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις, το ωράριο και το πενθήμερο.


Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι -αυτή τη στιγμή- δεν θεωρεί αναγκαίο να ανοίξει τέτοια ζητήματα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας με "άτυπο ενημερωτικό σημείωμα" επιβεβαίωσε ότι έχουν τεθεί αιτήματα για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις από την τρόικα.

Πρόκειται, υποστηρίζουν, κυρίως, για ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η μείωση εργοδοτικών εισφορών, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με το ΣΕΠΕ, μείωση διοικητικού κόστους, που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα, ενώ περιλαμβάνονται και θέματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια τής Τρόικας στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.

Τονίζουν, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων, στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Τρόικα και θα αξιολογήσει τις προτάσεις "με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση τής υγιούς επιχειρηματικότητας".

Τι ζητάει η τρόικα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Ημερησίας", με e-mail που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση, η τρόικα ζητεί μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας, ρίχνοντας στο τραπέζι την επιστροφή στην εξαήμερη εργασία, καθώς και μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας (σ.σ.: νέες περικοπές στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης).

Με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις προσλήψεις και τις απολύσεις των εργαζομένων, ανοίγει το κεφάλαιο του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση και του κόστους της απόλυσης.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και ειδικότερα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται να τεθούν μεταξύ άλλων:

- Ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης σε όσους απασχολούνται 10 - 15 χρόνια, 16 - 20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια, αντίστοιχα.

- Η υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50% αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια + επικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν.

- Το διαφορετικό καθεστώς, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες.

- Η παροχή της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζομένους διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και στην εβδομάδα (αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 4μηνη ή και 9μηνη βάση, που προβλέπει ο νόμος).

Ζητείται ακόμη η κατάργηση του πενθημέρου με αύξηση των ημερών εργασίας στις 6, με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες την ημέρα και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.

Πάντως, το υπουργείο επισημαίνει ότι "δεν θεωρούμε σήμερα αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας".


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: