Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Τι να φάτε όταν...παραφάγατε


Τι να φάτε όταν...παραφάγατε

Στο θέμα του φαγητού, όλοι το παρακάνουμε κάποιες φορές. Όμως με τα να «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας με θερμίδες, τον αναγκάζουμε σε υπερπροσπάθεια για να διορθώσει τη ζημιά που προκαλείται από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παράγονται για να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα (οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στα κύτταρα και ευνοούν την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος).


Και φυσικά, όσο πιο πολύ τρώμε, τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες παράγουμε. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένας (νόστιμος) τρόπος για να διορθώσουμε τη ζημία ενός πλούσιου γεύματος και να μειώσουμε τις ελεύθερες ρίζες… να με το να προσθέσουμε τις παρακάτω 5 τροφές στο τραπέζι μας!


1. Φυσικός χυμός πορτοκαλιού
Τα φλαβονοειδή, οι ενώσεις που βρίσκονται στο φυσικό χυμό πορτοκαλιού, μπορεί να αντισταθμίσουν τις βλαβερές για την καρδιά συνέπειες ενός πλούσιου σε θερμίδες και λίπη γεύματος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 στο American Journal of Clinical Nutrition. Στη μελέτη, τα άτομα που έπιναν χυμό πορτοκαλιού, με ένα πρωινό πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες (51 γραμμάρια λίπους, 900 θερμίδες), είχαν χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών ελεύθερων ριζών και άλλων δεικτών φλεγμονής που σχετίζονται με την καρδιακή νόσο, σε σχέση με τους συμμετέχοντες που έπιναν νερό και έτρωγαν το ίδιο πρωινό.
2. Φρούτα

Αν δε μπορέσατε να αντισταθείτε σε ένα βαρύ γεύμα, ολοκληρώστε το τρώγοντας φρούτα. Προτιμήστε τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα, όπως τα μούρα, τα σταφύλια, τα ακτινίδια και τα κεράσια που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που εμφανίζονται μετά από ένα γεύμα. Η κατανάλωση θερμίδων χωρίς τη συνοδεία αντιοξειδωτικών τροφών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις για τον οργανισμό μας με την πάροδο του χρόνου.
3. Ξύδι
Μια κουταλιά της σούπας ξίδι με το γεύμα –π.χ. στη σαλάτα σας- μπορεί να μετριάσει τη βλάβη στο σάκχαρο του αίματος που προκαλείται μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Για τους περισσότερους από εμάς, μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, προκαλεί μια εξίσου ραγδαία πτώση, η οποία αυξάνει την όρεξη. Αυτή η απότομη αύξηση του σακχάρου, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους με διαβήτη (με την πάροδο του χρόνου, η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα, προκαλεί βλάβη στους ιστούς).
4. Κρασί

Τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί, μπορεί να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μειώνοντας τα επίπεδα μιας ένωσης που παράγεται στον οργανισμό μετά την κατανάλωση λίπους και που έχει συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις. Μαγειρέψτε με κόκκινο κρασί ή απολαύστε ένα ποτήρι με το δείπνο σας. Αλλά θυμηθείτε: το «κλειδί» είναι το μέτρο!
5. Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερφαγίας. Σε μια μικρή μελέτη του 2011, στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν φαγητό που περιελάμβανε περίπου 2 κουταλιές της σούπας μπαχαρικά (ένα μίγμα από δεντρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, κουρκούμη, μαύρο πιπέρι, γαρίφαλο, σκόνη σκόρδου και πάπρικα), είχαν χαμηλότερα επίπεδα σε τριγλυκερίδια και ινσουλίνη και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, μετά από ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε θερμίδες, σε σύγκριση με όταν έτρωγαν ένα παρόμοιο γεύμα χωρίς μπαχαρικά. Οι ερευνητές πιστεύουν το μείγμα μπαχαρικών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης του λίπους και τα αντιοξειδωτικά απομακρύνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την υπερφαγία. 



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: