Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

6 tips για να βελτιώσεις τη μνήμη σου



Αναζωογόνησε το μυαλό σου και απαλλάξου από τα ενοχλητικά «κολλήματα» της μνήμης σου, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές που θα τονώσουν τη λειτουργία του.


«Ένα μυαλό, χειμώνα καλοκαίρι...» συνηθίζουμε να λέμε προκειμένου να δικαιολογήσουμε τον εαυτό μας, όταν διαπιστώσουμε ότι η μνήμη μας πάλι μας πρόδωσε. Αν συμβαίνει και σε σένα αρκετά συχνά το μυαλό σου να «τρώει»... κολλήματα, δοκίμασε να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία του, ακολουθώντας μερικές «στρατηγικές» που μπορούν να «ξεκολλήσουν» τη μνήμη σου.

# Κάνε έναν εποικοδομητικό διάλογο

Όταν συζητάς με κάποιον, το μυαλό σου βρίσκεται σε εγρήγορση στην προσπάθειά του να «γεννήσει» νέες ιδέες και επιχειρήματα. Γι αυτό, αν θες να βελτιώσεις τη μνήμη σου, επιδίωξε να συζητήσεις με έναν φίλο σου, είτε από κοντά είτε μέσω τηλεφώνου. Ο διάλογος πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο», αλλά εξίσου καλά μπορεί να αποδώσει και η εξιστόρηση κοινών σας αναμνήσεων.

# Μείωσε το στρες

Δεν είναι λίγες οι φορές που σου τυχαίνει να ξεχάσεις αυτό που ήθελες να πεις, όταν νιώθεις πολύ αγχωμένη. Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: άγχος και μνήμη δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Την επόμενη φορά που θα δυσκολευτείς να ανακτήσεις κάποια πληροφορία από τη μνήμη σου, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και προσπάθησε να χαλαρώσεις το μυαλό σου από το στρες, φέρνοντας σου νου σου κάτι που σε ευχαριστεί.

# Εξάσκησε το μυαλό σου

Αν σταθείς αρκετή ώρα ακινητοποιημένη στην ίδια θέση, τότε οι μύες του σώματος σου θα «πιαστούν» και δεν θα λειτουργούν φυσιολογικά. Έτσι και το μυαλό, χρειάζεται τη δική του «γυμναστική» ώστε να βρίσκεται σε εγρήγορση. Αφιέρωσε λίγο χρόνο την ημέρα στην εξάσκηση του, απομνημονεύοντας μερικές πληροφορίες που σου είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα σου, όπως τα τηλέφωνα μερικών συναδέλφων σου. Μπορεί να ακούγεται επίπονο, με τον καιρό όμως θα διαπιστώσεις πόσο πιο εύκολα θα θυμάσαι πράγματα καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια.

# Μάθε μια ξένη γλώσσα

Εκτός του ότι θα προσθέσεις ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό σου, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της μνήμης σου. Κι αυτό γιατί ο εγκέφαλος «γυμνάζεται» με τις συσχετίσεις που δημιουργεί προκειμένου να συνδέσει τη μητρική γλώσσα με την ξένη. Αν τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν να ξεκινήσεις μια καινούρια γλώσσα, μπορείς να ζητήσεις από μία φίλη να σου κάνει «ιδιαίτερα» προσφέροντας της ως αντάλλαγμα κάποια άλλη «υπηρεσία», ή να παρακολουθήσεις μαθήματα που προσφέρονται δωρεάν μέσω διαδικτύου.

# Κατανάλωσε χυμούς φρούτων και λαχανικών

Οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών, καθώς και τα ευεργετικά συστατικά τους, έχουν την ικανότητα να «ξυπνούν» το μυαλό σου και τη μνήμη σου. Η καλύτερη πρόταση των επιστημόνων είναι ο χυμός από παντζάρια, γιατί περιέχουν αρκετά νιτρικά άλατα που βοηθούν στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στο σώμα μας.

# Προτίμησε τον μεσογειακό τρόπο διατροφής

Μια μελέτη του πανεπιστημίου Rush του Chicago κατέδειξε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα συνήθιζαν να τρέφονται... μεσογειακά, σημείωναν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης. Γι αυτό χρειάζεται να εντάξεις στη διατροφή σου τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι και το ελαιόλαδο, περιορίζοντας ταυτόχρονα το αλκοόλ, προκειμένου να δεις γρηγορότερα αποτελέσματα στη λειτουργία του μυαλού σου.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: