Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

3 στάδια για να «κουρέψετε» το δάνειο σας



Ενημερωθείτε βήμα προς βήμα για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσετε, προκειμένου να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε των οικονομικών σας υποχρεώσεων.


Κάθε μέρα όλο και μια νέα υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας για σημαντικό κούρεμα σε οφειλές δανειοληπτών που επετεύχθη με δικαστική απόφαση. Δίνει ελπίδα και μια είναι τελικά μια σημαντική ανάσα στο Γολγοθά της παρατεταμένης υπερχρέωσης που επιτείνεται από την κρίση, τις μειώσεις μισθών και τα απανωτά χαράτσια.

Βέβαια κάθε περίπτωση είναι  διαφορετική, έχει ιδιαιτερότητες, όμως όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και έχετε εξαντλήσει όλα τα νόμιμα παράθυρα για μείωση της δόσης (η οποία δυστυχώς γίνεται με υψηλό τελικό κόστος) θα πρέπει να πάρετε τη μεγάλη απόφαση της αξιοποίησης των πρόσφατων νόμων που σας κουρεύουν την οφειλή, αλλά ισοδυναμούν με προσωπική χρεοκοπία.

Αν δείτε τις περιπτώσεις μια προς μια, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι δικαστικές αρχές στηρίζουν τους δανειολήπτες και τους δίνουν τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους με διαφορετικούς ανά περίπτωση τρόπους: «Το Ειρηνοδικείο Νίκαιας αποφάσισε για άνεργο με χρέη άνω των 150.000 ευρώ και προβλήματα υγείας την αναστολή πληρωμής των δόσεων προς όλες τις τράπεζες που χρωστά χρήματα για τους επόμενους οκτώ μήνες». «Χρέος 212.000 ευρώ πέτυχε δανειολήπτης από τη Θεσσαλονίκη, διασώζοντας ταυτόχρονα και την πρώτη του κατοικία». «Βελτίωση της απόφασης του Ειρηνοδικείου πέτυχε δανειολήπτρια που προσέφυγε σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αυξάνοντας το «κούρεμα» του χρέους και μειώνοντας τη μηνιαία δόση που καλείται να πληρώσει».

Για να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο αφενός πρέπει να έχει εξαντλήσει όλα τα στάδια εξωδικαστικού συμβιβασμού με την τράπεζα και στη συνέχεια να οπλιστεί ψυχολογικά με αρκετό σθένος γνωρίζοντας ότι μπορεί να πετύχει μια σημαντική διαγραφή του χρέους του (ανάλογα με την περίπτωσή του) αλλά το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο θα είναι η πρώτη του κατοικία και ότι δεν θα μπορέσει να πάρει κανένα δάνειο τα επόμενα 5 χρόνια (τουλάχιστον).

Τα βήματα για τη ρύθμιση

Πρώτο στάδιο: ρύθμιση με την τράπεζα. Είναι ο πρωταρχικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Μπορεί η τράπεζα ήδη να σας έχει κάνει μια ρύθμιση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σας κάνει άλλη αν αποδείξετε ότι δεν μπορείτε να πληρώνετε πλέον το συνολικό ποσό της μηνιαίας δόσης. Η ρύθμιση που μπορεί να γίνει είναι είτε με την παροχή έντοκης περιόδου χάριτος ώστε να πληρώνετε μόνο τόκους, είτε με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, είτε με  αναστολή πληρωμής των δόσεων για ένα χρονικό διάστημα.

Δεύτερο στάδιο: η ώρα του Ειρηνοδικείου. Αν δεν μπορέσετε δυστυχώς να βρείτε τη χρυσή τομή με την τράπεζα , χωρίς δεύτερη σκέψη ακολουθείτε το επόμενο βήμα που είναι το Ειρηνοδικείο. Εκεί, θα υποβάλλετε αίτηση στο Ειρηνοδικείο, ώστε να επιδιώξετε τον δικαστικό διακανονισμό των οφειλών σας. Στην αίτηση αυτή θα πρέπει να αναφέρετε την οικογενειακή κατάσταση περιουσίας και εισοδημάτων, τις απαιτήσεις που έχουν από εσάς οι τράπεζες και ένα σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ένα συμβιβασμό με την τράπεζα πριν εκδοθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου, καθώς αρκετές πλέον βλέπουν ότι παρέχεται μια σημαντική ομπρέλα προστασίας στους δανειολήπτες.

Τρίτο στάδιο: η Δικαστική απόφαση. Αν τελικά δεν βρεθεί λύση, τότε ο Δικαστής είναι αυτός που θα καθορίσει τη ρύθμιση των οφειλών σας. Βασικός παράγοντας είναι να μην επαρκούν τα περιουσιακά σας στοιχεία και τα εισοδήματα σας για την αποπληρωμή των χρεών. Έτσι, μπορεί να διαγράψει μέρους του χρέους και να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης του υπολοίπου σε ένα διάστημα έως και 20 έτη, με χαμηλό επιτόκιο. Επιπλέον, μπορεί να παρασχεθεί περίοδος χάριτος έως και 4 έτη. Για να σβηστεί πλήρως η οφειλή σας, θα πρέπει να μην έχετε ακίνητη περιουσία και να μην έχετε εισοδήματα.

Τι γίνεται με τα «ασημικά»

Με το νέο νόμο μπορείτε να επιτύχετε καταβολή μικρού μέρους οφειλών και οριστική απαλλαγή των υπολοίπων χρεών. Γιατί αυτό: Ο νέος νόμος ορίζει την απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησής της προσαυξημένη κατά 50%. Με δεδομένο ότι το αφορολόγητο όριο για έναν άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μην βγει σε πλειστηριασμό δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Επιπλέον, με άλλη διάταξη νόμου έχουν απαγορευτεί έως το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση. Όμως όσοι έχουν περιουσία που ρευστοποιείται (πλην της πρώτης κατοικίας) θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να τη χάσουν καθώς αυτή θα ρευστοποιηθεί για να καλυφθεί μέρος του χρέους στην τράπεζα. Ακόμη και αν πρόκειται για ένα παλιό ΙΧ ή και μια βάρκα τριών μέτρων που δυνητικά δεν έχουν καμία αξία.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: