Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Γυναίκες και αλκοόλ: Μία σχέση μίσους και πάθους


Γυναίκες και αλκοόλ: Μία σχέση μίσους και πάθους

Οίνος ευφραίνει καρδίαν έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, όμως σε ερευνητικό τουλάχιστον επίπεδο τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα στην περίπτωση των γυναικών. Πλήρως αντικρουόμενες έρευνες έχουν θολώσει πολύ το τοπίο σχετικά με την επίδραση που έχει το αλκοόλ στην υγεία της γυναίκας.


Ολοι ξέρουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει κακό και συνδέεται με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, από καρκίνο μέχρι υπέρταση και προβλήματα στο ήπαρ. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να λειτουργούν και σαν φάρμακο. Τι είναι όμως μύθος και τι πραγματικότητα σχετικά με τη σχέση του «ασθενούς» φύλου με το αλκοόλ; Οι ειδικοί διαχωρίζουν τον μύθο από την πραγματικότητα.

Οι γυναίκες ζαλίζονται πιο γρήγορα από τους άντρες;
Το αλκοόλ έχει πιο γρήγορη επίδραση στον γυναικείο οργανισμό. Ακόμα και αν ως σωματότυπος μια γυναίκα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με έναν άνδρα, έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδραση του αλκοόλ στη γυναίκα είναι πιο γρήγορη. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το γυναικείο σώμα έχει μικρότερα ποσοστά νερού, οπότε δεν επαρκούν τα υγρά για να διαλύσουν το αλκοόλ που κινείται στο αίμα της.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν χειρότερα hangovers;
Το αλκοόλ, που είναι τοξίνη, είναι πιο συμπυκνωμένη στο αίμα των γυναικών. Γι’ αυτό και έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τους άνδρες να υποφέρουν το επόμενο πρωινό από στομαχόπονους, ζαλάδα και πονοκεφάλους, όπως έχει αποδειχτεί από έρευνα που έγινε στη Δανία.

Είναι κάποια είδη αλκοόλ καλύτερα για την υγεία;
Κάθε ποτό περιέχει διαφορετικό βαθμό αλκοόλ, ωστόσο κανένα ποτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλύτερο για την υγεία από κκάποιο άλλο. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ακόμα και η επιλογή του κόκκινου κρασιού που θεωρείται πιο ευεργετικό δεν θεωρείται καλύτερο σε σχέση με τη μηδενική κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι μετά την ηλικία των 50 ετών οι γυναίκες όταν καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ με τα γεύματά τους έχουν θετικά αποτελέσματα στο κυκλοφορικό τους σύστημα.

Ενα ποτό την ημέρα προκαλεί καρκίνο;
Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για τις γυναίκες. Ακόμα και ένα ποτήρι την ημέρα έχει φανεί από έρευνες ότι αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου κατά 10%. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με μια θεωρία, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα, τα οποία φέρονται να είναι ένοχα για την τροφοδοσία καρκινικών κυττάρων. Από την άλλη όμως, το αλκοόλ δεν είναι καν στην πρώτη τριάδα των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου (ηλικία, φύλο και οικογενειακό ιστορικό), οπότε ακόμα και να κόψει τελείως μια γυναίκα την κατανάλωσή του δεν είναι σίγουρο ότι μειώνει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο. Πάντως, οι γυναίκες που πίνουν αρκετά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και εγκεφαλικών επιπλοκών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πρέπει οι εγκυμονούσες να απέχουν από το αλκοόλ;
Και πάλι το μέτρο είναι η λέξη-κλειδί, αφού οι έρευνες στον εν λόγω τομέα είναι αντικρουόμενες. Κάποιες έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι μετά τη 12η εβδομάδα κύησης ένα με δύο ποτηράκια μία φορά την εβδομάδα δεν προκαλούν κακό. Δεδομένου όμως ότι το αλκοόλ περνάει και στο μητρικό γάλα, οι γιατροί συνιστούν εγκράτεια.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: