Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Τι δουλειά έκαναν κορυφαίοι συγγραφείς πριν...γίνουν συγγραφείς;


Εμείς τους γνωρίσαμε ως συγγραφείς με βραβεία και περγαμηνές για το λογοτεχνικό τους ταλέντο, που αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτοί πάλι πριν γίνουν γνωστοί εκπρόσωποι των γραμμάτων έκαναν και άλλες δουλειές.


Ο λόγος φυσικά για τους αγαπημένους μας συγγραφείς και τη ζωή τους πριν τους μάθουμε εμείς.
Ο Robert Frost πριν τιμηθεί 4 φορές με το βραβείο Πούλιτζερ είχε μια διαφορετική ενασχόληση με τα…γράμματα. Μοίραζε εφημερίδες και αργότερα έγινε βοηθός της δασκάλας μητέρας του ενώ κάποια στιγμή δούλεψε και σε εργοστάσιο με λαμπτήρες.

Ο William S. Burroughs είχε δουλέψει ως …εξολοθρευτής. Μάλιστα του άρεσε τόσο πολύ η δουλειά αυτή που εξέδωσε και μικρές ιστορίες με τον τίτλο «Exterminator!».
Τραγουδούσε όπερα, έπαιζε πιάνο και παράλληλα πάσχιζε να εκδώσει τους «Δουβλινέζους» του ο James Joyce. Το βιβλίο μάλιστα είχε απορριφθεί 22 φορές, οπότε υποθέτουμε ότι θα χρειάστηκε να …τραγουδήσει πολύ.

Ο Haruki Murakami, πιστός στην συγγραφή… το τρέξιμο και τη τζαζ μουσική, εργάστηκε ως υπάλληλος σε δισκοπωλείο ενώ πριν από την αποφοίτησή του από το κολέγιο άνοιξε με τη γυναίκα του ένα καφέ –μπαρ με τζαζ μουσική στο Τόκιο, το οποίο ονομάζεται «Peter Cat» και διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η πιο πολυβραβευμένη σύγχρονη συγγραφέας, η καναδή Margaret Atwood ξεκίνησε να δουλεύει ως ταμίας σε μία καφετέρια του Τορόντο, ενώ αργότερα πέρασε και από το πόστο της σερβιτόρας. Η δουλειά αυτή της έφερνε μεγάλη αναστάτωση σύμφωνα με τα όσα λέει η ίδια στο «Ka-Ching!»

Ο βραβευμένος με Νόμπελ, John Steinbeck Jr, πριν γράψει «Τα σταφύλια της οργής» έκανε μία ομολογουμένως περίεργη δουλειά. Εργαζόταν ως ξεναγός σε έναν ιχθυογεννητικό σταθμό, όπου γνώρισε και την πρώτη γυναίκα του Carol Henning. Αργότερα βρήκε μία εξαντλητική δουλειά σε μία αποθήκη, μέχρι που ο πατέρας του άρχισε να τον προμηθεύει με λογοτεχνικό υλικό, που τον βοήθησε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην συγγραφική του καριέρα.

Λίγο πριν τη «Φωλιά του Κούκου» ο Ken Kesey είχε εθελοντικά μάλιστα, μπει στην …φωλιά της CIA, προκειμένου να γίνει «πειραματόζωο» για ψυχολογικά τεστ. Βέβαια η δουλειά αυτή ως… bonus είχε την χορήγηση δόσεων LSD, γεγονός που βοήθησε στην βιωματική έμπνευση του βιβλίου του.

Ο αμερικανός Don De Lillο, χρωστάει κυριολεκτικά την λογοτεχνική του καριέρα στην πρώτη του δουλειά ως…παρκαδόρος. Ήταν τόσο βαρετή η συγκεκριμένη δουλειά, που για να περνάει η ώρα του άρχισε να διαβάζει μανιωδώς, γεγονός που τον οδήγησε στη συγγραφή.

Ως έφηβος ο αμερικανός, John Grisham εργαζόταν σε ένα φυτώριο, όπου πότιζε τα φυτά για ένα δολάριο την ώρα. Αργότερα πήρε 50 cents αύξηση και προαγωγή σε «προσωπικό για τον φράχτη». Ωστόσο μια μέρα δεν άντεξε άλλο και επειδή δεν έβλεπε μέλλον σ αυτή τη δουλειά αποφάσισε να γίνει εργολάβος υδραυλικός.

Πριν γράψει το «1984», ο George Orwell είχε υπηρετήσει στη Ινδική Βασιλική Αστυνομία της Burma, προστατεύοντας περίπου 200.000 άτομα, με απόλυτη αίσθηση δικαιοσύνης» όπως λένε σχετικές αναφορές.

Όχι μία όχι δύο αλλά αναρίθμητες περίεργες δουλειές έχει κάνει ο άγγλος κωμικός συγγραφέας Douglas Adams, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δουλέψει ως αχθοφόρος σε νοσοκομείο, ως οικοδόμος σε αχυρώνα, ως καθαριστής κοτόπουλων, ως φρουρός ασφαλείας σε ξενοδοχείο αλλά και ως σωματοφύλακας μιας ολόκληρης οικογένειας ενός μεγιστάνα πετρελαίου στο Κατάρ.

Η υπέροχη Harper Lee, πριν κερδίσει το Πούλιτζερ το 1961, εργαζόταν πολλά χρόνια ως υπάλληλος κρατήσεων για τις Eastern Airlines, όταν έλαβε ένα σημείωσα από τους φίλους της, το οποίο έλεγε «Έχεις ένα χρόνο άδεια από τη δουλειά για να γράψεις ότι σε ευχαριστεί. Καλά Χριστούγεννα». Μέχρι τον επόμενο χρόνο είχε τελειώσει το μοναδικό «To Kill a Mockingbird».

Από τον Jack Kerouac μόνο συνηθισμένες δουλειές δεν θα περιμέναμε να κάνει. Άρα είναι απολύτως….λογικό το γεγονός ότι έχει εργαστεί: σε σταθμό φυσικού αερίου, σε βαμβακοκαλλιέργειες, νυχτοφύλακας (για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το «On the Road»), υπάλληλος σε σιδηρόδρομο, εργάτης οικοδομών, λαντζιέρης σε εστιατόρια, και ποιος ξέρει που αλλού.
Άρα ένα είναι το ηθικό δίδαγμα του κειμένου: ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον. Όλοι ίσως μπορούμε, μία μέρα, να κρατήσουμε στα χέρια μας το δικό μας...Πούλιτζερ.







Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: