Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ο Amin Maalouf για την «Αραβική Ανοιξη»


Οι ισλαμικές κυβερνήσεις που βρέθηκαν στην εξουσία μετά την «Αραβική Άνοιξη» πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η δημοκρατία θα απλώσει βαθιές ρίζες στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνει ο Γαλλολιβανέζος λογοτέχνης Amin Maalouf.


«Όσοι βρέθηκαν στην εξουσία στις χώρες όπου έγιναν εξεγέρσεις πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα», τόνισε ο Maalouf σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. «Πρέπει η διεθνής κοινότητα να τους τονίσει ότι έχουν την ευθύνη πρώτον να διατηρήσουν τη δημοκρατία σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεύτερον να πετύχουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Είναι πάντα ευκολότερο να κριτικάρεις ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση, όταν όμως πάρεις στα χέρια σου τα κυβερνητικά ηνία, πρέπει να φέρεις απτά αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο Γάλλος -λιβανικής καταγωγής- συγγραφέας.
Ο Maalouf, που εγκατέλειψε τη Βηρυτό το 1975 στο φόντο του εμφυλίου πολέμου που μόλις είχε ξεσπάσει στο Λίβανο, παραμένει ένας από τους πιο επιδραστικούς και αγαπητούς συγγραφείς για την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλαγές που συντελούνται στη ζώνη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δεν πρέπει να κρίνονται υπό το στενό πρίσμα πολιτικών ή θρησκευτικών εντάξεων.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο από το σπίτι του, που βρίσκεται κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, ο Maalouf σχολίασε την άνοδο των ισλαμικού προσανατολισμού νέων κυβερνήσεων σε Αίγυπτο και Τυνησία. Τις χαρακτήρισε τμήμα μιας συνολικής μετάβασης της περιοχής στη δημοκρατία.
Η συνέντευξη δόθηκε στο φόντο της ορκωμοσίας του νέου ισλαμιστή Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μουρσί, που έδωσε μάλιστα και άτυπο όρκο μπροστά στον αιγυπτιακό λαό, στην πλατεία Ταχρίρ. Η πλατεία θεωρείται το σύμβολο της πάλης ενάντια στο προηγούμενο, νασερικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ.
Μιλώντας για τις ανησυχίες της Δύσης για τους προσανατολισμούς των νέων κυβερνητικών σχημάτων, ο Maalouf τονίζει ότι πλέον η κοινή γνώμη και οι λαοί των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών δεν ζουν στην πολιτική απάθεια. Εάν κι εφ’ όσον διαφωνούν, θα ξαναβρεθούν στους δρόμους, προσθέτει ο συγγραφέας.
Τέλος, ο Maalouf στέκεται στο ρόλο της διανόησης μέσα στον κυκεώνα των παγκόσμιων πολιτικών εξελίξεων. Κάνει λόγο για κομβικό και αναντικατάστατο ρόλο των διανοουμένων στη σύγχρονη εποχή, με προϋπόθεση όμως να διαγιγνώσκουν προς τα πού βαδίζουν οι εξελίξεις.
Δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη των αραβικών εξεγέρσεων, το νέο μυθιστόρημα του Maalouf, με τίτλο «The Disorientated», που αναμένεται, τουλάχιστον στις γαλλικές προθήκες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είναι εμπνευσμένο από τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά και από την αποχώρησή του συγγραφέα από το Λίβανο τη δεκαετία του ’70. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο το δημιουργό, για μια ιστορία που εξελίσσεται σε μια χώρα δίχως όνομα, που είναι όμως ο Λίβανος, και αφορά την ιστορία μιας παρέας φίλων που οι συγκυρίες τους αναγκάζουν να χωριστούν και να διασπαρούν σε όλο τον κόσμο.
Ο 63χρονος σήμερα Maalouf έχει λάβει την υψηλότερη γαλλική διάκριση για λογοτέχνη, το βραβείο Goncourt στα 1993, για το μυθιστόρημά του «Ο βράχος του Τάνιος».
Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά όπως για παράδειγμα: «Οι σταυροφορίες από την σκοπιά των Αράβων», εκδ. Λιβάνη, «Η απορρύθμιση του κόσμου», «Ο περίπλους του Βαλτάσαρ», «Λέων ο αφρικανός», «Σαμαρκάνδη», «Τα λιμάνια της Ανατολής», «Οι φονικές ταυτότητες», εκδ. Ωκεανίδα, κ.α.




Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: