Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

8 αθλητικά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις



Κάποιες ιστορίες δεν μπορούν να περιοριστούν στις οθόνες που μεταδίδουν αγώνες ή στα αθλητικά site που τους σχολιάζουν. Κάποιες αθλητικές ιστορίες εμπνέουν ανθρώπους να γράψουν εκατοντάδες σελίδες γι’αυτές. Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες.


Από ποδόσφαιρο μέχρι μπάσκετ κι από μπέιζμπολ μέχρι κολεγιακό φούτμπολ, ο κόσμος του αθλητισμού δε σταματά να προσφέρει συγκινήσεις, ιστορίες ελπίδας, αλλά και διαφθοράς. Τι είναι αυτό που μας συναρπάζει τόσο πολύ σε αυτούς τους πρωταγωνιστές; Αυτό απαντούν μέσα από αφηγήσεις, προφίλ και έρευνα τα παρακάτω βιβλία.
Δεν είναι ένα είδος που τυγχάνει ιδιαίτερης αναγνώρισης (και ειδικά στην Ελλάδα, γι'αυτό και ελάχιστα από τα παρακάτω βιβλία θα βρεις μεταφρασμένα, δυστυχώς) όμως μπορεί να κάνει συναρπαστικό ανάγνωσμα. Τι έχει να ζηλέψει δηλαδή ο Μουρίνιο από τον ψυχολογικά περίπλοκο ήρωα της οποιαδήποτε ταινίας; Τι λιγότερο έχει η τιτανομαχία Lakers-Celtics από το 1987 σε σχέση με κάθε μάχη που έχουν δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη τρώγοντας ποπ κορν ή/και τα νύχια μας;
Αυτές συν άλλες 6 καθηλωτικές αθλητικές ιστορίες, που μπορείς να απολαύσεις χάρτινες ή στην οθόνη του iPad σου.

“Fever Pitch”

Ο Hornby μεγάλωσε ως μέγας φανατικός της Άρσεναλ σε σημείο εμμονής. Σε αυτό το βιβλίο μιλάει με πολύ προσωπικό τρόπο για την αγάπη του για την ομάδα, και πώς αυτή του κόστισε συχνά σε επίπεδο σχέσεων. Αυτό το φανταστικό, γεμάτο αγάπη για το ποδόσφαιρο, βιβλίο του Nick Hornby (υπέροχου συγγραφέα βιβλίων σαν το “About a Boy” και υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο του “Μια Κάποια Εκπαίδευση”) μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς αγνό ποδοσφαιρικό πάθος ακόμα και για την Άρσεναλ.

“Friday Night Lights”

Ο δημοσιογράφος Buzz Bissinger άφησε για ένα χρόνο πίσω του τα πάντα και ταξίδεψε στα βάθη του Αμερικάνικου νότου, όπου παρακολούθησε από κοντά την πορεία της τοπικής σχολικής ομάδας φούτμπολ και το πώς επηρέαζε την καθημερινότητα των κατοίκων. Εκπληκτική σκιαγράφηση της ζωής στα περιθώρια της λαμπερής Αμερικής, και του πώς οι νεαροί σταρ βρίσκονται αντιμέτωποι με την απότομη πτώση μετά το τέλος μιας σύντομης καριέρας. Έγινε ταινία, και έγινε και φανταστική σειρά έπειτα, όπως θα θυμάσαι ίσως χάρη στις 748 φορές που το έχουμε αναφέρει.

“The Book of Basketball”

Αυτό κάπως εξηγεί ό,τι χρειάζεται να ξέρεις από τον τίτλο του κιόλας, έτσι δεν είναι; Ο Bill Simmons του Grantland γράφει την απόλυτη βίβλο για το μπάσκετ, ρεπορτάζ, αναμνήσεις, περιγραφές, αναλύσεις, ό,τι ήθελες να μάθεις και δεν το ήξερες - και ό,τι ήθελες να δεις να αναλύεται ακόμα περισσότερο αλλά δεν ήξερες πού να το βρεις. Θες δείγμα; Διάβασε μια ανατριχιαστική ανασύσταση της βραδιάς του τελικού του ΝΒΑ του 1987 που ανέβηκε πρόσφατα στο Grantland.
(Μπορείς να το διαβάσεις και στο Kindle, από εδώ.)

“Ball Four”

Μιλάμε για ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 1970 και αφορά τα παρασκήνια του μαγικού, αμερικάνικου κόσμου του μπέιζμπολ, όμως δε σταματά να είναι συναρπαστικό ακόμα και σήμερα, ακόμα και για όποιον δεν ενδιαφέρεται για το άθλημα. Οι παίχτες παρουσιάζονται για πρώτη φορά ως αληθινοί άνθρωποι, γεμάτοί αδυναμίες και πάθη, που κυνηγούν το σεξ, το αλκοόλ, το τζόγο, την τάση για ρατσιστικές συμπεριφορές - όλα τα πράγματα δηλαδή που κανείς δεν (θέλει να) συνδέει με το άθλημα που τόσο απόλυτα συμβολίζει την αγνότητα της αμερικάνικης ψυχής. Σκέψου: Ο συγγραφέας Jim Bouton κλήθηκε να δηλώσει δημόσια, την εποχή της έκδοσης του βιβλίου, πως αποτελούσε μυθοπλασία.

“Loose Balls”

Άλλο ένα τρομερά διασκεδαστικό βιβλίο πάνω στο μπάσκετ, όμως αυτή τη φορά με ελάχιστη σχέση με το ΝΒΑ. Για την ακρίβεια, αφορά τις μέρες δόξας της ΑΒΑ, μιας άλλης μπασκετικής λίγκας, κατώτερης του ΝΒΑ, που άνθισε τις δεκαετίες του 1960 και ‘70, μαζεύοντας απόβλητους του ΝΒΑ φτιάχνοντας ένα προϊόν όχι απαραίτητα ποιοτικό, αλλά σίγουρα αξέχαστο. Ο αθλητικογράφος Terry Pluto συγκεντρώνει εδώ όλα όσα θυμούνται οι μεγάλοι του ήρωες.

“Μουρίνιο, Ο Εξωγήινος”

Αυτό δεν έχει ιδιαίτερο ρεπορτάζ ή γνώμες εμπλεκόμενων ή έστω fiction. Είναι απλώς προφίλ. Ένα προφίλ όμως, της πιο συναρπαστικής περσόνας του σημερινού ποδοσφαιρικού στερεώματος, το οποίο πραγματοποιείται με χειρουργική ακρίβεια και φανταστικές αναφορές από τον συγγραφέα, που αγγίζει έννοιες σαν την refuse to lose νοοτροπία ως τρόμο απέναντι στην ήττα και υπαρξιακό άγχος μπροστά στην ιδέα του θανάτου. Απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Και φαν της Μπαρτσελόνα.

“Home Team”

Αυτό σε αφορά για δύο λόγους και μόνο: Αν σου αρέσει το NFL ή/και αν αγαπάς τη Νέα Ορλεάνη. Για όποιον ενδιαφέρεται μόνο για ένα εκ των δύο, διευκρινίζουμε. Το “Home Team” του Sean Payton είναι μεν η τυπική αυτοβιογραφία του προπονητή που οδηγά την ομάδα του στο θρίαμβο (οι Saints κατέκτησαν το Super Bowl πριν 3 χρόνια), όμως έχει ένα στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει. “Ας συμφωνήσουμε εδώ και τώρα, πως ό,τι κι αν μας πάει στραβά, δε θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ ως δικαιολογία την Κατρίνα,” λέει ο Payton σε ένα σημείο του βιβλίου.

Βλέπεις, ο κόουτς κατέφθασε στην πόλη το καλοκαίρι μετά την καταστροφή της Κατρίνα, με την αφήγηση να παραλληλίζει την αναδόμηση της πόλης με την ελπίδα που έπεσε πάνω στην -ως τότε- άσημη τοπική ομάδα φούτμπολ που έμελλε να γίνει η αγαπημένη ομάδα της Αμερικής. Ελπίδα, θρίαμβος, πείσμα. Τι άλλο να θες από μια αθλητική ιστορία;

“The Miracle of Castel di Sangro”

Αυτό είναι σαν το ανάποδο του από πάνω. O Joe McGinnis ταξίδεψε στην Ιταλία για να καλύψει την συναρπαστική ιστορία θριάμβου της άσημης ομαδούλας Κάστελ ντι Σάνγκρο, η οποία άρχισε να πηδά τις κατηγορίες σα να ήταν εμπόδια 100 μέτρων. Από τα τοπικά έφτασε ως τη δεύτερη κατηγορία. Τι πιο εμψυχωτικό! Σωστά; Μμμ, περίπου, γιατί ο McGinnis βρήκε ολόκληρο κύκλωμα μαφίας πίσω από τον θρίαμβο της Κάστελ. Θάνατοι, στησίματα, προδοσίες, αληθινοί μαφιόζοι κι άλλα τέτοια γνώριμα “κύριε Μάκη” συμβάντα.




Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: