Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Έκλεισε η συμφωνία – «Κλείδωσαν» οι όροι (vids)


Σε μια συνολική συμφωνία για το νέο δάνειο και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατέληξαν οι 17 υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 14 ώρες.

 «Σήμερα έμαθα ότι η λέξη Μαραθώνιος είναι μια ελληνική λέξη» είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Ρεν αντικατοπτρίζοντας το κλίμα που επικρατούσε στο συμβούλιο. Με βάση τη συμφωνία την οποία αναμένεται να εγκρίνει και το ΔΣ του ΔΝΤ ως τα μέσα Μαρτίου οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα δεχθούν ένα κούρεμα της τάξης του 53% με επιτόκια 2% έως το 2014 3% από το 2015 και έως το 2020 και 4,3% για τις λήξεις μετά το 2021 (Η απομείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων είναι 53,5% και σε συνδυασμό με τα νέα επιτόκια και την κατανομή τους στο χρόνο η συνολική απομείωση της αξίας του δημοσίου χρέους που ανταλλάσσεται φθάνει το 75%). 

- Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP (ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)
Σε σχέση με τη συμμετοχή του Επίσημου τομέα OSI οι υπουργοί αποφάσισαν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού της ελληνικής οικονομίας από το πρώτο δάνειο των 110 δις αναδρομικά κατά 150 μονάδες βάσης πέραν της μείωσης των 200 μονάδων που είχαν ήδη αποφασιστεί. 



Αυτή η κίνηση αναμένεται να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 1,4 δις ευρώ ως το 2014 και κατά 2,8 μονάδες του ΑΕΠ ως το 2020. Επιπλέον αποφασίστηκε η αναδιανομή στις κυβερνήσεις των κερδών που θα προκύψουν από πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Οι κυβερνήσεις στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη συνέχεια τα χρήματα στην Ελλάδα κάτι που θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 1,8 μονάδες ως το 2020 και το κόστος εξυπηρέτησης κατά 1,8 δις. Ο πρόεδρος Γιούνκερ επισήμανε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή τη φορά θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πετύχει το νέο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν αποφάσισε την αποστολή μιας μεγάλης εποπτικής ομάδας στην Αθήνα η οποία θα λειτουργεί υπό την Τρόικα και παράλληλα με την ομάδα δράσης του Ράιχενμπαχ με σκοπό να παράσχει την απαραίτητη διοικητική υποστήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα επιπλέον έχει την υποχρέωση να περάσει στο πρωτογενές της δίκαιο και στη συνέχεια και στο Σύνταγμα τη ρήτρα της απόλυτης προτεραιότητας εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Μέχρι τότε όλα τα χρήματα από τον EFSF θα κατευθυνθούν σε ένα ειδικό λογαριασμό, επί της ουσίας ένα κλειστό ταμείο, το οποίο θα κάνει τις πληρωμές. 



Τόσο ο Γιούνκερ όσο και ο Ρεν επισήμαναν ότι για όλα αυτά είναι απαραίτητη προϋπόθεση η υλοποίηση των συμφωνημένων πρότερων δράσεων. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι Ευρωπαίοι θα επαναξιολογήσουν τα αποτελέσματα των σημερινών τους αποφάσεων. 

Ο Επίτροπος Ρεν που ήταν καταπέλτης σε σχέση με τις ολιγωρίες στην εφαρμογή του μνημονίου έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα:

1. Να παρουσιαστεί ένα δίκαιο απλό και εντελώς νέο φορολογικό σύστημα. 
2. Να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον
3. να επιτραπεί η προσαρμογή του κόστους εργασίας
4. Να αναμορφωθεί πλήρως η δημόσια διοίκηση και
5. Να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια από τα κοινοτικά ταμεία

«Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που η ελληνική οικονομία μπορούσε να βασίζεται σε ένα τεράστιο δημόσιο τομέα που χρηματοδοτείτο από δάνεια. Τώρα πρέπει να βασιστεί στις ξένες και εγχώριες επενδύσεις» τόνισε ο Επίτροπος Ρεν. 

Επι του πρακτέου τώρα δόθηκε εντολή στον EFSF κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και Κλάους Ρέγκλινγκ να αναζητήσει τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν κατά το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα. Όπως έγινε γνωστό τα πρώτα κεφάλαια που σχετίζονται με το PSI και την αναχρηματοδότηση των τραπεζών λίγο πολύ υπάρχουν τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν από τις αγορές όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. 

Γιούνκερ και Ρεν εκτιμούν πως με τη σημερινή διευθέτηση η Ελλάδα θα έχει πλέον χρόνο για να εφαρμόσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. 

Διαβάστε το χρονικό των διαπραγματεύσεων:
05:20: ΕΚΤ και ΔΝΤ επιβεβαιώνουν ότι ο Τ. Νταλάρα και ο ΙΙF δέχθηκαν κούρεμα 53,5%. H οροφή του νέου δανείου παραμένει στα 130δις, σύμφωνα με αξιωματούχο που μέχρι πριν λίγο βρισκόταν στη διαπραγμάτευση, η οποία κράτησε συνολικά 14 ώρες. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια του πρώτου δανείου, όμως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται να μετάσχει άμεσα στο λεγόμενο OSI. Δεν αποκλείεται έμμεση συμμετοχή μέσω της διανομής κερδών. Η συνολική απομείωση που θα υποστούν οι ομολογιούχοι υπολογίζεται στο 75%.

05:00: Ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 121% ως το 2020. 

04:51: Νεότερες πληροφορίες της γαλλικής υπηρεσίας του Reuters ανέφεραν ότι η πλευρά των ιδιωτών πιστωτών υποχώρησε και δέχθηκε ακόμα και το 53,5%. Η γερμανική πλευρά δοκίμασε να αυξήσει την πίεση κοντά στο 55%. 10 θα είναι οι πρώτοι επιθεωρητές που θα φτάσουν στην Αθήνα στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας, επιβεβαίωσε πηγή της δανέζικης προεδρίας. Ο καθένας με την ομάδα του σχολιάζει η Κομισιόν.

04:14: Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε το PSI τώρα συζητάται το OSI. Αναμένεται κοινή συνέντευξη Γιούνκερ, Ρεν, Λαγκάρντ, Παπαδήμου και Βενιζέλου αν και όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. 

03:50: Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες του eurogroup καθώς ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με το IIF. Άγνωστη παραμένει ακόμα η κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Βέβαια, η φράση ότι το 50% είναι η τελική τους προσφορά take it or leave it που φέρεται να είπε στους υπουργούς ο Τσάρλς Νταλάρα μάλλον είναι ενδεικτική της κατάληξης. 

01:43: Πηγή προσκείμενη στον Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «το παιδί είναι έτοιμο, κάποιος πρέπει όμως να το ξεγεννήσει». Η δήλωση ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι 17 και το IIF είναι κοντά σε συμφωνία.

00:10: Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του eurogroup. Οι εργασίες διακόπηκαν, προκειμένου να γίνει νέα παράλληλη διαβούλευση μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών, της Τρόικας και του euro working group. Σε αυτή συμμετείχαν οι Τσάρλς Νταλάρα εκπροσωπώντας τους ιδιώτες πιστωτές, ο Πόλ Τόμσεν εκ μέρους της Τρόικας και μέλη του euro working group. Στόχος της νέας διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι να βρεθεί ο τρόπος κάλυψης της «μαύρης τρύπας» ύψους 5,5 δις. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, εφόσον δεν βρεθεί τρόπος κάλυψης του κενού των 5,5 δις τότε οι διαβουλεύσεις θα σταματήσουν με πρόβλεψη το χρέος να ανέρχεται στο 123% του ΑΕΠ το 2020, έναντι αρχικού στόχου στο 120%.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: