Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Gary Oldman: Μήπως έφτασε ο καιρός να βραβευθεί, Ακαδημία;



Σε περίπου μία εβδομάδα η 84η τελετή απομονής των βραβείων Oscars θα είναι γεγονός. Εμείς πολύ θα θέλαμε να ακούγαμε τις φράσεις "Gary Oldman" και "Α' Αντρικού ρόλου" στην ίδια πρόταση!
Μια υποψηφιότητα του Gary Oldman για το βραβείο Oscar είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Οι μοναδικές ερμηνείες του σε σημαντικές ταινίες είναι απλά τα επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την άποψή μας.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου ο Βρετανός ηθοποιός ίσως να κερδίσει το πρώτο του βραβείο Oscar για την ερμηνεία του στην ταινία "Tinker Tailor Soldier Spy". Ίσως και όχι. Το τελευταίο σενάριο όμως δεν θα σημαίνει απολύτως τιπότα.
 
Αρχικά ο Gary Oldman έχει αποδείξει πως μπορεί να παίξει τα πάντα. Να πρωταγωνιστήσει σε κάθε είδους ταινία, από μεταφυσικό θρίλερ σε κατασκοπευτικό δράμα, από ρομαντική κωμωδία σε επιστημονική φαντασία.
Οι ερμηνείες του δεν περιορίζονται σε στενά όρια, μεταλλάσσονται και εξελίσσονται στον εκάστοτε ρόλο, κοινώς είναι ένας ηθοποιός που προσαρμόζει τις υποκριτικές του ικανότητες στις επιλογές των ρόλων του και όχι το αντίθετο. Ο Oldman δεν έχει μία συγκεκριμένη εικόνα, του ήρωα, του ζεν πρεμιέ, που προβάλλει παντού και πάντα, αντιθέτως δε διστάζει να "τσαλακωθεί", να αντιμετωπίσει την οργή του κοινού με αλλεπάλληλους ρόλους κακών, καθώς ξέρει πως αρκεί μία μικρή κίνηση του μαγικού ραβδιού του, για να το κερδίσει πάλι.
Γεννημένος στο Λονδίνο, με έναν αλκοολικό πατέρα, ο Oldmanέβρισκε παρηγοριά στην μουσική. Ήταν αρκετά καλός στο τραγούδι και το πιάνο. Αναγκαστικά όμως παράτησε το σχολείο στα 16 του για να δουλέψει. Η τέχνη όμως τον κέρδισε και πάλι, καθώς αφού παρακολούθησε μία ερμηνεία του Malcolm McDowell στην ταινίαThe Raging Moon, αποφάσισε πως αυτό είναι που θέλει να κάνει στη ζωή του. Ύστερα από μία πενταετία περίπου στο σανίδι, οOldman έκανε το πρώτο του μεγάλο μπαμ και στην κινηματογραφική οθόνη, όπου υποδύθηκε τον Sid Vicious, των Sex Pistols, στην ταινία "Sid and Nancy".
 
Η αρχή είχε γίνει. Και μία πολύ καλή αρχή, καθώς ο Oldman έλαβε εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία του και την απεικόνιση του εκκεντρικού μπασίστα. Ακολούθησαν ταινίες όπως το Prick Up your Ears, όπου υποδύθηκε τον ομοφυλόφιλο θεατρικό συγγραφέαJoe Orton, και το Rosencrantz & Guildenstern Are Dead, ένα σαιξπηροειδές έργο στο οποίο δύο δευτερεύοντες χαρακτήρες του Άμλετ, παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και αναζητούν το νόημα της ύπαρξής τους.
Στις αρχές των '90s, το Hollywood "υποκλίθηκε" στην Brit Pack,την ομάδα νεαρών Βρετανών ηθοποιών που σκόπευαν να το κατακτήσουν. Tim Roth, Daniel-Day Lewis, Colin Firth, όλοι τους θριάμβευσαν στην Μέκκα του κινηματογράφου και βραβεύθηκαν για τις ερμηνείες τους. De facto αρχηγός τους, ο Oldman.
Το 1991, πρωταγωνίστησε στο βιογραφικό δράμα JFK σαν τον άνθρωπο που σκότωσε τον Kennedy. Ίσως η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του μέχρι τότε. Μέχρι τότε, γιατί τον αμέσως επόμενο χρόνο, ο Oldman πρωταγωνίστησε σε μία ταινία που σίγουρα θα είδες πάνω από μία φορά. Που σίγουρα σου προκαλεί ακόμα και σήμερα ανατριχίλα. Το όνομά της; Dracula.
 
Αναμφίβολα, η καλύτερη απεικόνιση βρικόλακα στην μεγάλη οθόνη, επάξια συγκρίσιμη ακόμα και με το ίδιο το Nosferatu. Ο Oldmanπήρε τη σκυτάλη από τον Bela Lugosi και τον Christopher Leeκαι τους έκανε περήφανους. Το βιβλίο-σημείο αναφοράς της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Bram Stoker μεταφέρθηκε τόσο όμορφα και επιδέξια, από τον Francis Ford Coppola, με μία γλυκειά υπερβολή, που εναλλασσόταν ανάμεσα στην φρίκη και τον ρομαντισμό. Το γοτθικό αριστούργημα του Coppola εκτόξευσε τονOldman σε πρωτοκλασάτο ηθοποιό και αστέρι του Hollywood. Πολλοί μεγάλοι ηθοποιοί στη συνέχεια υποδύθηκαν ή προσπάθησαν να υποδυθούν τα απέθαντα πλάσματα που τρέφονται με αίμα ανθρώπων. Κανένας όμως δεν το έκανε τόσο πετυχημένα, τόσο όμορφα, τόσο ρομαντικά, τόσο φρικιαστικά, τόσο συγκινητικά και τόσο αισθησιακά όσο ο Oldman.

Η Ακαδημία της επιστημονικής φαντασίας, της φαντασίας και του τρόμου στον κινηματογράφο τον έχρισε καλύτερο ηθοποιό της χρονιάς. Στη συνέχεια ο Oldman έγινε ο κακός που όλοι λατρέψαμε και μισήσαμε σε ταινίες όπως το True Romance, το Πέμπτο Στοιχείο, το Χαμένοι στο Διάστημα και φυσικά στο Leon.
Ένας από τους επιδραστικότερους κακούς χαρακτήρες στην ιστορία του κινηματογράφου, είπαν πολλοί.
Στο ρόλο του κακού και στην ταινία Air Force One, και παρεξηγημένος ίσως στην ταινία The Contender.
Εν τω μεταξύ, η προσωπική του ζωή δεν ήταν λιγότερο ταραγμένη. Με προβλήματα αλκοολισμού να τον τυραννούν και με τους άστατους έρωτές του, ο Oldman μοιράστηκε το ίδιο punk rock lifestyle με τον Sid Vicious. Με την Uma Thurman και την Isabella Rossellini ανάμεσα στις κατακτήσεις του και συγγνώμη την τωρινή σύζυγό του την είδες;
 
Για να επιστρέψουμε στα κινηματογραφικά, ο Oldman για μία περίοδο σχεδόν 4 ετών, μετά το 2000 δεν συμμετείχε σε αξιομνημόνευτες παραγωγές. Χρειαζόταν ένα εντυπωσιακό comeback. Πως το κατάφερε; Πρωταγωνιστώντας στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό και όχι μόνο, φαινόμενο από το...βασικά από πάντα!
Και ναι, αναφέρομαι στον Sirius Black.
Οι ερμηνείες του στις ταινίες Harry Potter δεν ήταν τίποτα σπουδαίο, αλλά ήταν χαριτωμένες και του έδωσαν την ώθηση να συνεχίσει να ψάχνει τον μεγαλειώδη ρόλο.
Το ίδιο που έκαναν και οι συμμετοχές τους στις ταινίες του Nolan με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη.
Μέχρι που ήρθε ο ρόλος αυτός. Στην ταινία Tinker Tailor Soldier Spy, ο Oldman έχει ενσωματωθεί τόσο στον ρόλο του, έχει γίνει ένα με τον χαρακτήρα που υποδύεται στο σημείο να μην ξέρεις που τελειώνει ο κατάσκοπος και που αρχίζει ο ηθοποιός.
 
Σε μία σκηνή της ταινίας, ο χαρακτήρας του Oldman, ο Smiley, πρώην μέλος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, επιχειρεί να προσποιηθεί ο ίδιος με τη σειρά του πως μιλάει σε έναν φανταστικό συνομιλητή, για να δώσει να καταλάβει σε έναν άλλο πράκτορα πως εξελίχθηκαν κάποια γεγονότα.
Ίσως από τις καλύτερες σκηνές των τελευταίων ετών με ένανOldman να ερμηνεύει τον χαρακτήρα του που ερμηνεύει με τη σειρά του. Αυτό ακριβώς είναι και η εμπειρία παρακολούθησης της υποκριτικής του Gary Oldman. Μία ατέλειωτη προσομοίωση με πρόσωπα και καταστάσεις, μία συνεχόμενη κατάσταση ενσυναίσθησης.
Το Oscar είναι πολύ λίγο για τον Gary Oldman...




Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: