Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Θρίλερ στο Eurogroup - Ψάχνουν 6 δισ. ευρώ


Με τη συμμετοχή του Λ. Παπαδήμου συνεχίζονται οι εργασίες του eurogroup που αναμένεται να λάβει διαστάσεις μαραθώνιου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές. 

Παράλληλα σημείωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε ότι η εφαρμογή του νέου προγράμματος και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Επιπλέον, ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. 

Παράλληλη διαπραγμάτευση για αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI
Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες παράλληλη διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSIστο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που στη συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζεται, με τη συμμετοχή του Γιώργου Ζανιά, ως αναπληρωτή του υπουργού των Οικονομικών, η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και οι εκπρόσωποι της τρόικας συμμετέχουν σε παράλληλη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λεμιέρ και Γιόζεφ Άκερμαν.

Αισιοδοξία για συμφωνία

«Είναι ακόμα πολλές οι ανοιχτές λεπτομέρειες» έλεγε η Φιλανδή υπουργός οικονομικών Γ.Ουρπιλάινεν, επισημαίνοντας ότι η μέθοδος με την οποία το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο είναι ακόμα ανοιχτή. 

Νωρίτερα ισπανική διπλωματική πηγή επιβεβαίωνε ότι το 90% των θεμάτων έχει λίγο πολύ κλείσει, όχι όμως και το 100%. Την κατάσταση περιέπλεξαν και οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Μαρία Φέκτερ σε σχέση με τον κλειστό λογαριασμό. Η Μ.Φέκτερ, όπως και πολλοί άλλοι εκ των υπουργών απεύχονται να απαιτηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο αύξηση της συμμετοχή τους με πραγματικά κεφάλαια, ή με μεθόδους που επηρεάζουν το αξιόχρεο των χωρών τους. 

Σε γενικές γραμμές πάντως, ακόμα και με τα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα η γερμανική πλευρά έχει διαμηνύσει πως «ήρθαμε εδώ για να κλείσουμε τη συμφωνία». Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν διαβλέπει στον ορίζοντα πλειοψηφία ικανή να ανατρέψει αυτή την επιλογή. 

Το μεγάλο ερωτηματικό της ημέρας όπως μεταδίδουν διπλωματικοί παρατηρητές είναι να η συμφωνία στο τέλος της ημέρας θα είναι συμφωνία «επικεφαλίδα» ή θα συνοδεύεται από πλήρες περιεχόμενο. 

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρά ταύτα, τόνισε, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26/27.10.2011», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η χώρα «κινήθηκε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες των οργάνων της Ευρωζώνης». 



Η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα από τους δημόσιους πιστωτές στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

«Πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω το συνολικό μέγεθος του δεύτερου προγράμματος, διότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. 



«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τί πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, ενώ επεσήμανε τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.



Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup. 

«Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες όπως και ο ελληνικός λαός, τώρα θα πρέπει και τα άλλα μέρη να καταβάλουν επίσης τις δικές τους προσπάθειες, και το ΔΝΤ είναι έτοιμοι να εργαστεί πάνω σ' αυτές τις βάσεις» είπε η Κριστίν Λακάρντ.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: