Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Καστοριά: Η "Αρχόντισσα" της Λίμνης


Παράδοση και αρχοντιά κλείνουν κρυφό «ραντεβού» στα δρομάκια της Καστοριάς, της πόλης με την ξεχωριστή ομορφιά, που συνδυάζει αριστοτεχνικά το χτες με το σήμερα. Εδώ όλα μπορεί να συμβούν…


Σεργιάνι στο χθές...

Χτισμένη σε υψόμετρο 850 μ., πάνω σε μια χερσόνησο, η Καστοριά είναι μια αρχοντική πόλη της ΒΔ Μακεδονίας που «ερωτοτροπεί» χρόνια τώρα με τη γαλήνια λίμνη που απλώνεται στα «πόδια» της, τη Λίμνη Ορεστιάδα (ή Λίμνη της Καστοριάς). Οι παραδοσιακές γειτονιές της Αποζάρι και Ντολτσό, οι βυζαντινές εκκλησιές της, οι παραδοσιακές γεύσεις της και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον γύρω της συνθέτουν την εικόνα της πόλης. Οφείλει το όνομά της (σύμφωνα με τη Μυθολογία) στο γιο του Δία, τον Κάστορα. Υπάρχουν όμως κι άλλες εκδοχές, όπως ότι προέρχεται από το βουλγαρικό Kostur (= κάστρο) ή από τους κάστορες που υπήρχαν στη λίμνη. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων…

Γύρω στον 5ο αι. π.Χ. στη θέση αυτή βρισκόταν η αρχαία πολιτεία Κέλετρον. Μια επίσκεψη στο χωριό Δισπηλιό (7 χλμ.) θα μας αποκαλύψει τα υπολείμματα νεολιθικού λιμναίου οικισμού, πάνω σε πασσάλους, που χρονολογούνται από το 5500 π.Χ. Ένας μικρός οικισμός με καλύβες αναπαριστά το χωριό εκείνης της εποχής. Σε χρόνια μακρινά ( γύρω στο 17ο αι.) στην Καστοριά βρίσκονταν σε ανάπτυξη η αγιογραφία, η χρυσοκεντητική, η υφαντουργία και κυρίως η βιοτεχνία γουναρικών, που επεκτάθηκε στις πιο γνωστές αγορές της Ευρώπης.

«Ραγκουτσάρια»

Το Καστοριανό Καρναβάλι, τα (από το λατινικό rogatores = ζητιάνοι), κορυφώνεται στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα αρχαίο έθιμο, που μεταφέρθηκε ως τις μέρες μας μέσω της Ρώμης και του Βυζαντίου. Οι μεταμφιεσμένοι ζητούν δώρα από τα σπίτια που επισκέπτονται, σε ανταπόδοση της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση του «κακού πνεύματος». Όλη η πόλη γίνεται μια παρέα που διασκεδάζει σε τρελούς ρυθμούς, με μουσική, κέφι και άφθονο κρασί. Εμπειρία αλησμόνητη!

Βόλτα στις γειτονιές της...

Αξίζει μια πεζοπορία ως τις ατμοσφαιρικές συνοικίες Αποζάρι και Ντολτσό, που διατηρούν τη γοητεία εκείνων των καιρών. Τα περήφανα αρχοντικά τους, πολλά από τα οποία είναι σήμερα αναπαλαιωμένα, είναι χτισμένα από το 17ο αιώνα. Στα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι επικοινωνούσαν μόνο με τα «καράβια», τις ιδιότυπες ξύλινες βάρκες με τις υπερυψωμένες άκρες τους, τις μπρύμες. Τότε, οι αυλές των αρχοντικών στο Αποζάρι και το Ντολτσό έφταναν ως τη λίμνη και είχαν μπροστά τη βάρκα τους. Το αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη, στη συνοικία Ντολτσό, φιλοξενεί σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο. Θα μας μαγέψει μια βόλτα με τα πόδια ή με ποδήλατο στον περιμετρικό δρόμο της Λίμνης της Καστοριάς. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου θα γλιστρήσουμε με τα σκι μας στις κατάλευκες πλαγιές του. Το βραδάκι θα απολαύσουμε παραδοσιακές γεύσεις στα γραφικά ταβερνάκια δίπλα στη λίμνη.

Αξίζει να δείτε:

1. Τις παραδοσιακές συνοικίες Αποζάρι και Ντολτσό.
2. Το Λαογραφικό Μουσείο Νεράντζη Αϊβάζη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Ενδυματολογίας, το Μουσείο Γούνας και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
3. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.
4. Την ιδιωτική συλλογή μακετών Μνημείων του Ν. Πιστικού.
5. Τις εκκλησιές Παναγία Κουμπελίδικη, Παναγία Μαυριώτισσα, Αγίους Αναργύρους, Άγιο Στέφανο και Άγιο Νικόλαο Κασνίτση.
6. Τα Ψαράδικα, το Σπήλαιο του Δράκου και το Ενυδρείο.
7. Τη λίμνη σε κρουαζιέρα με τουριστικό σκάφος.
8. Το Απολιθωμένο Δάσος, στο χωριό Νόστιμο.
9. Το χωριό Δισπηλιό, με ευρήματα νεολιθικού οικισμού.
10. Τη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα, στη Φλώρινα.
11. Τους παραδοσιακούς οικισμούς Νεστόριο, Βογατσικό, Απόσκεπο, Κλεισούρα, Ομορφοκκλησιά και το γειτονικό Νυμφαίο.
12. Την υπέροχη διαδρομή Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου.
13. Το χωριό Μαυρόκαμπος με σπίτια από πλίνθους.
14. Τη Σχολή Κατασκευής και Μελέτης Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Κωδικός κλήσης: 24670, Δήμος: 22312, Νομαρχία: 55200, Γραφείο Τουρισμού: 26777, Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο: 55600

Πως θα πάτε: Με δικό σας αυτοκίνητο για να κινείστε στην περιοχή. (Αθήνα - Καστοριά: 510 χλμ., Θεσσαλονίκη - Καστοριά: 210χλμ.). Με αεροπλάνο στο κοντινό Άργος Ορεστικό και από εκεί νοικιάζετε αυτοκίνητο. Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

Που θα μείνετε: «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΒΕΡΓΟΥΛΑ»: 24670/23415, «ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΟΥΛΑΣ»: 24670/22446, «ΚΑΣΤΟΡΙΑ»: 24670/29453, «ΚΑΣΤΩΡ»: 24670/82160, «ΧΛΟΗ»: 24670/21300, «ΚΕΛΕΤΡΟΝ»: 24670/23261, «ΤΣΑΜΗΣ»: 24670/85334, «ΛΙΜΝΑΙΟΝ RESORT HOTEL»: 24670/85111, 85160, «ΑΙΟΛΙΣ»: 24670/21080, 21086, «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»: 24670/22162, «ΗΔΙΣΤΟΝ»: 24670/22250.

Που θα φάτε: «ΚΡΟΝΤΗΡΙ» (Ντολτσό), «ΣΤΕΚΙ» (στην είσοδο της πόλης), «ΚΥΜΑΤΑ» (Ψαράδικα), «ΣΤΕΦΑΝΟΣ» (πλατεία Βόρειας Παραλίας), «1896» (στο Άργος Ορεστικό), «ΚΡΑΣΟΣΤΟΜΟ», «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ», «ΛΙΘΟΣ», «ΤΖΑΚΙ», «ΧΑΓΙΑΤΙ» (Αμπελόκηποι), «ΧΡΥΣΗ ΚΑΡΔΙΑ» (Αμπελοχώρι), «ΟΜΟΝΟΙΑ» (Πλατεία Ομονοίας), «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ» (Βόρεια Παραλία).

Τι θα φάτε: Σαρμάδες (λαχανοντολμάδες), λουκάνικα καλτσούνια, λιμνίσια ψάρια ψητά ή κακαβιά, μανιταρόπιτα, ντομάτες τουρσί, αρμιόπιτα (με λάχανο τουρσί).

Τι θα αγοράσετε: Γουναρικά, φασόλια γίγαντες, μήλα και τυριά από το τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Άργος Ορεστικό).

Δραστηριότητες:
1. Σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καστοριάς στο Βίτσι (τηλ. 24670/24884)
2. Πεζοπορία στο Φαράγγι της Κορομηλιάς
3. Ποδήλατο στον περιφερειακό δρόμο της λίμνης
4. Ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, σκι στη λίμνη



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: