Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Μάχη ζωής για τον Ντάνο Λυγίζο


Μάχη ζωής για τον Ντάνο Λυγίζο

Σε γηροκομείο ζει πλέον ο ηθοποιός και παρουσιαστής


Δίνοντας τον δικό του αγώνα ζωής, με χρόνιο πρόβλημα υγείας που τον ταλανίζει, ένας θρυλικός παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και σπουδαίος ηθοποιός, εδώ και λίγο καιρό επέλεξε τη φροντίδα μιας στέγης γερόντων. Μόνος στη ζωή, χωρίς παιδιά, κατ’ επιλογή, ο Ντάνος Λυγίζος μοιράζεται με την «Espresso» τους λόγους που τον οδήγησαν να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του μακριά από το σπίτι του στο Χαλάνδρι, με ανθρώπους που μόλις πρόλαβαν να συστηθούν.

Νέοι συγκάτοικοι που κατανοούν τον ακατάπαυστο βήχα του και ζητούν με τη σειρά τους κατανόηση στα δικά τους όποια προβλήματα. «Το βήξιμο δεν είναι τίποτα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχεις αναπνοή» εξηγεί, περιγράφοντας την κατάσταση της υγείας του ο δημοφιλής ηθοποιός. Ο Ντάνος Λυγίζος, τον οποίο τη δεκαετία του ’70 αγαπήσαμε μέσα από την εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Candid Camera» με την Μπέττυ Λιβανού, αλλά και στη συνέχεια, στα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, με το χιουμοριστικό σόου «Οχι τα νέα του ΑΝΤ1» με την Ελένη Ράντου, μετακόμισε στη «Σκέπη Πρόνοιας» στην Παιανία.

Το γεγονός ότι ήταν δεινός καπνιστής επί σειρά ετών τού δημιούργησε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει. Η πνευμονολόγος τού συνέστησε να φύγει από το καυσαέριο της πόλης και να πάει να μείνει σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα. Ετσι, ο παλαίμαχος ηθοποιός που άσκησε με επιτυχία και το δημοσιογραφικό λειτούργημα, παράλληλα με το θέατρο, άφησε το σπίτι του στο Χαλάνδρι και επέλεξε αυτή τη λύση, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει με πιο υγιεινό τρόπο την κατάστασή του, αλλά και για να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που τον φροντίζουν αφού ο ίδιος δεν απέκτησε ποτέ παιδιά και είναι μόνος στη ζωή του...

«Η εμμονή μου στο τσιγάρο με έφερε σε κατάσταση που έπρεπε να έχω πάντα καθαρό αέρα και έτσι είπα “αντίο” στην Αθήνα. Η Παιανία έχει πολύ καθαρό αέρα. Και εδώ που βρίσκομαι είναι ένα πολύ φιλόξενο μέρος, κάτι σαν ξενοδοχείο, και τα περνάω θαύμα. Η πάθησή μου είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το λεγόμενο ΧΑΠ. Μετά το ΧΑΠ όμως έρχεται το... happy end!» λέει ο ίδιος με το γνώριμό του χιούμορ.
«Το βήξιμο δεν είναι τίποτα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχεις αναπνοή. Η ΧΑΠ νεκρώνει τις κυψελίδες των πνευμόνων και δεν παίρνεις οξυγόνο, αλλά το σώμα θέλει οξυγόνο. Οπότε η καρδιά, προκειμένου να στείλει περισσότερο αίμα, αρχίζει να κοπιάζει περισσότερο. Ε, πόσο να αντέξει αυτή η τρόμπα. Έρχεται μια στιγμή και κλατάρει...» Το πρόβλημα της αρρώστιας του είναι για εκείνον ένας αγώνας ζωής που θέλει να τον κερδίσει. Άλλωστε ο Ντάνος Λυγίζος είναι μαθημένος στο να παλεύει κυριολεκτικά με τα κύματα αφού επί σειρά ετών ήταν δεινός ιστιοπλόος και σάρωνε τα κύπελλα σε μεγάλους ιστιοπλοϊκούς αγώνες.
«Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια μη αναστρέψιμη ασθένεια. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να την κρατήσεις στάσιμη και αν μπορείς, να βελτιώσεις την κατάσταση. Εδώ έχει αρχίσει να έχει καθαρό αέρα και έχω αρχίσει να παίρνω τα πάνω μου» τονίζει ο ίδιος.

Σε αυτό τον αγώνα έχει στο πλευρό του την πνευμονολόγο του, η οποία μάλιστα είναι και γειτόνισσά του στην Παιανία, αλλά και φίλους από το θέατρο, όπως είναι ο Βασίλης Τσιβιλίκας και ο Δάνης Κατρανίδης, που τον επισκέπτονται τακτικά στη «Στέγη Πρόνοιας».

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: