Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ισπανία: Διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για τη μείωση του ελλείμματος


Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρόκειται να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα νέο στόχο για μείωση του ελλείμματός της περίπου στο 5% του ΑΕΠ φέτος --από 4,4%
που προβλεπόταν--, σύμφωνα με ισπανική εφημερίδα η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι και ο υπουργός Οικονομίας Λουίς δε Γκίνδος αναμένεται να παρουσιάσουν το αίτημα αυτό «το πολύ σε δέκα ημέρες» σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση διατηρεί την «απόλυτη δέσμευσή» της όσον αφορά τα σχέδια σταθεροποίησης της οικονομίας.

Η Ισπανία αναμένεται να παραδεχθεί μια σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011, με το δημόσιο έλλειμμα να ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ, από 6% που αναμενόταν, μετά το 9,3% το 2010.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του Δεκεμβρίου, έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 8,9 δισ. ευρώ, αυξήσεις φόρων 6,3 δισ. δολαρίων και ένα σχέδιο καταπολέμησης της οικονομικής απάτης που ελπίζει ότι θα απόφέρει 8,2 δισ. ευρώ.

Το να μειωθεί το έλλειμμα στο ποσοστό-στόχο 4,4% θα απαιτούσε μια νέα προσπάθεια περικοπών και εξοικονόμησης κόστους ύψους 25 δισ. ευρώ, εξήγησε η Ελ Παΐς. Αυτό θα αποτελούσε «αυτοκτονία» σύμφωνα με την κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα.

Ο πιο εφικτός στόχος «μερικών δεκαδικών πάνω από το 5%» θα απαιτούσε πρόσθετα μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ.

Η θεραπεία με τα μέτρα λιτότητας πλήττει μια Ισπανία στην οποία ήδη το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 22,85%, η ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη και η οικονομία βρίσκεται πλέον σε ύφεση (δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης).

Η χώρα πασχίζει να επανέλθει σε ανάπτυξη μετά το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008. Έπειτα από μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,7% το 2009 και 0,1% το 2010, το ΑΕΠ της χώρας δεν θα αυξηθεί πάνω από 0,7% το 2011.

Η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο το 2012, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και το ΔΝΤ που προβλέπουν, αντίστοιχα, πτώση 1,5% και 1,7% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει αύριο τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: