Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ρομαντικές Κομεντί; Μεγάλο Δράμα! Μάλλον κάνουν κακό στις γυναίκες



Mήπως όλες αυτές οι «ταινίες για γυναίκες» δεν κάνουν και πολύ καλό στη γυναικεία ψυχοσύνθεση;

Δεκέμβριος του 2003. Σαν καλό, ρομαντικό geek που είμαι, έχω πάει να δω την πρεμιέρα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών 3: Η Επιστροφή του Βασιλιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας (ανάμεσα σε δέντρα που περπατάνε, Ορκ που επιτίθενται και τη λαμπερή κώμη του Λέγκολας που ανεμίζει), ακούγεται ένα δυσαρεστημένο μουρμουρητό από την κοπέλα που κάθεται ακριβώς μπροστά μου. Μόλις τρεισήμισι ώρες μετά, πέφτουν οι τίτλοι του τέλους. Και η κοπέλα ξεσπάει στις φίλες της: «Μα τι ταινία με φέρατε να δω; Μάγοι, τέρατα, ξωτικά – τι ψέματα είναι αυτά!»

Φεβρουάριος του 2012. Έχουν περάσει εννιά χρόνια από τότε. Ο Βίγκο Μόρτενσεν είναι πλέον γκριζομάλλης, ο Ελάιτζα Γουντ έχει πλέον πάψει να ελπίζει ότι θα ξαναβρεί δουλειά της προκοπής κι εγώ έχω πλέον καταφέρει να συγχωρήσω εκείνη την κοπέλα για την ιεροσυλία της. Αλλά δεν έχω πάψει ν’ αναρωτιέμαι: πώς είναι δυνατόν οποιαδήποτε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της να ισχυρίζεται πως δεν τις αρέσουν οι ταινίες φαντασίας επειδή «είναι ψέματα»… Ναι, ψέματα. Σε σύγκριση, ας πούμε, με τις ρομαντικές κομεντί που είναι το απαύγασμα του ρεαλισμού.

Όχι, σοβαρά τώρα, έχετε δει το Sex & the City 2 ; Στατιστικά να το πάρουμε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας επιτεθεί ένα Ορκ καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, παρά να συναντήσετε τον πρώην σας στην αγορά του Άμπου Ντάμπι – γιατί λοιπόν ταυτίζεστε τόσο εύκολα με σενάρια σαν το δεύτερο; ΟΚ, καταλαβαίνουμε: κι εμείς έχουμε αναστενάξει πολλάκις με την εικόνα ενός Ρίτσαρντ Γκιρ με λουλούδια, ενός Τζέραρντ Μπάτλερ με κιθάρα, ενός Ράιαν Γκόσλινγκ με βρεγμένο φανελάκι. Δεν θα σταματούσαμε να βλέπουμε ταινίες απλά και μόνο επειδή δεν είναι ρεαλιστικές (αν θέλουμε ρεαλισμό, υπάρχουν πάντα τα ντοκιμαντέρ για την αναπαραγωγή των κολεόπτερων). Ήρθε όμως η ώρα να πιάσουμε τις ρομαντικές κομεντί απ’ το αυτί και να τις βάλουμε κάτω από την ανακριτική λάμπα. Και να αναρωτηθούμε τι ακριβώς ηθικά διδάγματα μας περνάνε – και κατά πόσον τελικά κάνουν κακό στη συναναστροφή μας με τα κολεόπτερα. Εχμ, συγγνώμη, τους πραγματικούς άντρες εκεί έξω…

Κινηματογραφικό Δίδαγμα #1:
«Θα νιώσετε μια μαγική σύνδεση από την πρώτη στιγμή»
Ταινίες που το προωθούν: Πριν το ξημέρωμα, Εξ’ Επαφής, Έρωτας Μετ’ Εμποδίων, Όταν ο Νικ Ερωτεύτηκε τη Νόρα.
Θα σας δει. Θα τον δείτε. Ο χρόνος θα γυρίσει σε slow motion, περίπου όπως όταν ο Νίο αποφεύγει μπουνιές στο Matrix. Μια αιωνιότητα θα χωρέσει σε μια στιγμή. Όλες οι κοινές προηγούμενες ζωές σας θα ανάψουν στιγμιαία στο υποσυνείδητό σας, υποδεικνύοντας πως με αυτό τον τύπο έχετε ανοιχτούς καρμικούς λογαριασμούς. Θα σας προσεγγίσει με μια φαινομενικά χαζή ατάκα, που όμως έχει βαθύ, ξεχωριστό νόημα για σας. Θα αρχίσετε να μιλάτε για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα, λες και γνωριζόσαστε χρόνια. Θα quot-άρετε ατάκες από αγαπημένες σας σειρές / ταινίες / κόμικς / βιβλία ποίησης. Θα έρθει το πρωί χωρίς καν να το καταλάβετε.
Γιατί είναι βλαβερό: Γιατί αν κυκλοφορείτε εκεί έξω περιμένοντας να συναντήσετε κάποιον που θα είναι ακριβώς το άλλο σας μισό πορτοκάλι, κινδυνεύετε να χάσετε έναν σωρό τύπους που μπορεί να είναι από μισό μήλο και μισό βερίκοκο μέχρι μισό καρότο. Και που παρέα θα κάνατε έναν απείρως πιο ενδιαφέροντα και θρεπτικό χυμό…

Κινηματογραφικό Δίδαγμα #2:
«Αν σας εκνευρίζει / τον μισείτε, σύντομα θα τον ερωτευτείτε»
Ταινίες που το προωθούν: Η Γυμνή Αλήθεια, Η Ζωή Όπως την Ξέρουμε.
Το αλαζονικό κάθαρμα στο διπλανό γραφείο: κάθε του βλέμμα σάς ξυπνά το μίσος. Κάθε του ειρωνικό σχόλιο σάς ξυπνά την απέχθεια. Κάθε του βήμα προς το μέρος σας σάς ξυπνά, εδώ που τα λέμε, μερικά παράξενα συναισθήματα. Να, όπως αυτές τις πεταλούδες στο στομάχι και την αίσθηση ότι ξαφνικά κάνει πολλή ζέστη... Προφανώς από το πολύ μίσος θα είναι. Ρωτήστε και τις ηρωίδες που συνηθίζει να ενσαρκώνει η Κάθριν Χάιγκλ, κάτι έχουν να σας συμβουλέψουν σχετικά.
Γιατί είναι βλαβερό: Γιατί μπορεί να συμβεί. Ναι, μην εξεγείρεστε, μεταξύ μας είμαστε. Όντας μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα, που διαχωρίζει τη σωματική έλξη από τα συναισθήματα, μπορεί να συμβεί να ποθείτε κάποιον, ενώ δεν τον συμπαθείτε καθόλου (για να μην πούμε ότι θα συμβεί να τον ποθείτε ΕΠΕΙΔΗ δεν τον συμπαθείτε καθόλου (μαγνήτες, ετερώνυμα, φυσική και λοιπά). Το πρόβλημα είναι τι γίνεται μετά, αφού γίνει το μοιραίο – βλ. προηγούμενη παρένθεση με μαγνήτες. Όχι, δεν θα ζήσετε happily ever after. Πιθανότατα θα συνεχίσετε να μην τον συμπαθείτε. Πιθανότατα, για λίγο καιρό δεν θα συμπαθείτε πολύ ούτε τον εαυτό σας…

Κινηματογραφικό Δίδαγμα #3:
«Αν είστε ερωτευμένη με τον αρραβωνιαστικό της κολλητής σας, πρέπει να τον διεκδικήσετε πριν παντρευτούν. Αν σας θέλει κι αυτός, ήταν γραφτό. Αφήστε που μόλις σώσατε την κολλητή σας από το να κάνει το λάθος της ζωής της»
Ταινίες που το προωθούν: The Romantics, Φιλίες και Έρωτες.
Η κολλητή σας σίγουρα έκανε το λάθος της ζωής της. Αλλά όχι όταν τον αρραβωνιάστηκε. Το λάθος το έκανε όταν μοιράστηκε στην πρώτη γυμνασίου το θρανίο της με εκείνο το ντροπαλό κοριτσάκι που ζωγράφιζε καρδούλες στα βιβλία. Γιατί, να, τώρα που το κοριτσάκι μεγάλωσε, και σκέφτεται σοβαρά να της καταστρέψει τον γάμο, τη φιλία και τη ζωή με μια κίνηση επιπέδου «το φόρεμα που διάλεξες εγώ το είχα δει πρώτη και κατά βάθος σε μένα πάει περισσότερο…» Χμ, τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, εκείνο το κοριτσάκι μάλλον δεν μεγάλωσε και τόσο.
Γιατί είναι βλαβερό: Γιατί κανείς δεν είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματά του, αλλά όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας. Και κάποιες πράξεις είναι απλώς ανεπίτρεπτες. Αν δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτό που αισθάνεστε, το πιο τίμιο που έχετε να κάνετε είναι ν’ αλλάξετε κολλητή. Ακόμη καλύτερα, και χώρα. Και σεξουαλικό προσανατολισμό.

Κινηματογραφικό Δίδαγμα #4:
«Άμα είναι ο σωστός, θα σας αγαπάει όπως ακριβώς είστε. Και θα σας συγχωρήσει τα πάντα»
Ταινίες που το προωθούν: Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς, Μόνο το Σεξ δε Φτάνει.
Δεν έχει σημασία αν είστε ασυνεπής απέναντι στον εαυτό σας και σε κείνον. Αν του δημιουργείτε προβλήματα στη δουλειά του, του καταστρέφετε την κοινωνική του εικόνα, τον απατάτε κατ’ εξακολούθηση και τον χωρίζετε επίσης κατ’ εξακολούθηση. Εδώ που τα λέμε δεν έχει σημασία αν έχετε φολίδες, κέρατα και διχαλωτή ουρά. Ο άντρας ο σωστός, ο αφοσιωμένος, πρέπει να μπορεί να κάνει την καρδιά του πέτρα και να σας εκτιμήσει γι’ αυτό που είστε. Δηλαδή μοναδική, ανεπανάληπτη, η Κορωνίδα της Δημιουργίας.
Γιατί είναι βλαβερό: Για μαντέψτε...

Κινηματογραφικό Δίδαγμα #5:
«Άντρας και γυναίκα φίλοι δεν υπάρχουν. Είναι απλώς εραστές που δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα»
Ταινίες που το προωθούν: Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι, Θα κλέψω τη νύφη, Όχι Μόνο Φίλοι.
Είναι ο κολλητός σας. Ο άνθρωπος στον οποίο μπορείτε να πείτε τα πάντα, με τον οποίο μπορείτε να είστε 100% ο εαυτός σας, να κάνετε αστεία για το σεξ χωρίς ποτέ να σας περάσει από το μυαλό να κάνετε σεξ… Χμ, ή μήπως όχι; Άλλωστε αν πιστέψετε όλες τις ταινίες / σειρές / τραγούδια εκεί έξω, αυτή τη στιγμή πιθανότατα βιώνετε μια άρνηση των πραγματικών σας συναισθημάτων. Αυτή τη στιγμή πιθανότατα κι εκείνος κοιτάζει με νοσταλγικό ύφος τα εισιτήρια από εκείνη την έκθεση μοντέρνας τέχνης που είχατε πάει μαζί. Ναι, τα έχει κρατήσει κι εκείνος. 29 κατασκευαστές ταινιών Χόλιγουντ δεν μπορεί να κάνουν λάθος.
Γιατί είναι βλαβερό: Γιατί μια ειλικρινής φιλία ανάμεσα σε έναν straight άντρα και μια straight γυναίκα είναι από μόνη της αρκετά δύσκολη, χωρίς την ποπ κουλτούρα να σας βάζει περαιτέρω τρικλοποδιές. (Α, και το νοσταλγικό του ύφος; Θυμάται την έκθεση – συγκεκριμένα εκείνο τον πίνακα που έμοιαζε σαν μια ολόκληρη πόλη φτιαγμένη από πληθωρικά γυναικεία ντεκολτέ).

Κινηματογραφικό Δίδαγμα #6:
«Αν είναι άπιστος, ασυνεπής, με φόβο δέσμευσης και σας ταλαιπωρεί επί σειρά ετών, στο τέλος θα καταλήξετε μαζί»
Ταινίες που το προωθούν: Sex & the City 1, Τα Φαντάσματα των Πρώην.
Στον αντίποδα τού «αν σας αγαπάει θα σας συγχωρήσει τα πάντα» βρίσκεται αυτό. Το Ιερό Δισκοπότηρο κάθε πιστής, κατατρεγμένης Πηνελόπης εκεί έξω. Η πεποίθηση πως “good things happen to good people”, “good things come to those who wait” κι άλλα τέτοια ναΐφ που έκαναν ανθρώπους σαν τον Πάουλο Κοέλο εκατομμυριούχους. Σίγουρα, αν αγωνιστείτε και υποφέρετε αρκετά για την αγάπη του, κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει πως δεν σκοπεύετε να τον πληγώσετε όπως οι άλλες (γιατί κατά βάθος αυτό είναι, ένα πληγωμένο κουτάβι) και θα ρίξει άγκυρα κοντά σας, σωστά;
Γιατί είναι βλαβερό: Γιατί άντρες σαν αυτόν έχουν τόση σχέση με ένα πληγωμένο κουτάβι όσο και ο αλιγάτορας της Κίνας που ζει στον ποταμό Γιανγκ Τσε Κιανγκ. Ο μόνος λόγος που σας ταλαιπωρεί επί σειρά ετών είναι επειδή μπορεί. Και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο καιρό θα του επιτρέπετε να μπορεί. Μετά θα πάει στην ευχή του Βελζεβούλη, να ταλαιπωρήσει κάποια άλλη (φήμες που τον θέλουν να παντρεύεται την επόμενη πραγματικά δεν έχουν σημασία. Το ότι θα βάλει ένα χρυσό δαχτυλίδι γύρω από τον παράμεσο του δεξιού του χεριού δεν σημαίνει ότι θα ξορκίσει ποτέ τον μαύρο δαίμονα που κρύβεται μέσα του. Μην τη ζηλεύετε τη δόλια).

Κινηματογραφικό Δίδαγμα #7:
«Όσες αντικειμενικές δυσκολίες κι αν υπάρχουν στη σχέση σας, η αληθινή αγάπη θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και θα ζήσετε happily ever after»
Ταινίες που το προωθούν: Λυκόφως, Pretty Woman, Ημερολόγιο, Μια Βραδιά στο Notting Hill.
Εκείνος είναι ένας φτασμένος δικηγόρος, ενώ εσείς απλώς ένα εργαζόμενο κορίτσι; Εσείς είστε διάσημη, ενώ εκείνος ένας μίζερος βιβλιοπώλης της κακιάς συμφοράς; Οι γονείς σας δεν εγκρίνουν την ένωσή σας; Σας προβληματίζει το γεγονός ότι του μυρίζετε σαν burger και θέλει να σας φάει για μεσημεριανό; Μην ανησυχείτε για τίποτα. Σύμφωνα με τις ρομαντικές κομεντί, όποιο κι αν είναι το πρόβλημα στη σχέση σας, η αγάπη είναι η απάντηση.
Γιατί είναι βλαβερό: Γιατί, μα τους χίλιους Τιτανικούς, ακόμα και οι πιο κυνικές από εμάς έχουμε την ανάγκη να το πιστέψουμε αυτό. Και κάπως έτσι καταλήγουμε να βάζουμε τη λογική μας στο stand by. Να ερωτευόμαστε τους εντελώς λάθος ανθρώπους, να πιστεύουμε πως τα ελαττώματά τους θα διορθωθούν κάποια στιγμή ως δια μαγείας – εν ολίγοις κάνουμε όλα όσα κατά καιρούς έχουμε ειρωνευτεί. Άτιμες ρομαντικές κομεντί…

Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: