Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Νέος γύρος για την ονομασία (vids)


Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ φέρνει η σημερινή απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης που έκανε δεκτή

την προσφυγή των Σκοπίων και έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το 2008 την Ενδιάμεση Συμφωνία με το βέτο για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ 

Το υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης υπογράμμισε ότι το Δικαστήριο της Χάγης δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην ασκήσει στο μέλλον βέτο για ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνής οργανισμούς, ενώ η απόφαση δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς για την ονομασία. 

«Η σημερινή απόφαση, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το Δικαστήριο καλεί τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. H σύσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι καλεί έμμεσα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να επιδείξει πνεύμα συμβιβασμού, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να απολήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Βουλή το θέμα των Σκοπίων 
Με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας με τα Σκόπια. «Με τον τρόπο αυτό θα αφαιρέσουμε από τα Σκόπια την δυνατότητα να επανέλθουν, ενώ παράλληλα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ΟΗΕ θα πάρουν το μήνυμα ότι έχουμε ορισμένες ευαισθησίες. Δεν χρειάζονται λαϊκισμοί και στείροι λόγοι εθνικοφροσύνης αυτή την ώρα», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης.



«Θα μελετήσουμε σε βάθος την απόφαση, αλλά δεν αλλάζει κάτι στην εθνική μας στρατηγική η οποία είναι κρυστάλλινη και έχει ευρύτατη στήριξη. Θα έχουμε την ευκαιρία στα αρμόδια όργανα να συζητήσουμε λεπτομερώς τις κινήσεις μας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα διέπονται από το δόγμα του απόλυτου σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου» απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επίσης έστειλε ένα μήνυμα στην πλευρά των Σκοπίων λέγοντας ότι «αν οι φίλοι και γείτονες μας παρεξηγήσουν την απόφαση δεν θα ωφελήσουν τον εαυτό τους». Ο κ. Βενιζέλος παράλληλα υποστήριξε ότι η βασική υπόδειξη της απόφασης είναι οι δύο χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειες για κοινά αποδεκτή λύση. «Μία λύση για κάθε χρήση και έναντι πάντων», είπε ο κ. Βενιζέλος.



Θέλουμε να λύσουμε αυτό το αγκάθι, αλλά όσα έγιναν στο Βουκουρέστι είναι η βάση που θα κινηθούμε και στο μέλλον. Έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.


Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης
Η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, παρεμποδίζοντας την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το Δικαστήριο αποφάσισε πως έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει την προσφυγή που κατέθεσε η ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, αναφορικά με την αντίρρηση που είχε προβάλει η χώρα μας στο αίτημά ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι το 2008. 

Επίσης ανακοίνωσε πως, κατά την εκτίμησή του, η Ελλάδα δεν ενήργησε κατά τρόπο συμβατό με την Ενδιάμεση Συμφωνία, θεωρώντας πως οι λόγοι που επικαλέστηκε η Ελλάδα ήταν ανεπαρκείς, εκτός ίσως από την καταγγελία της για τη χρήση του συμβόλου. Τέλος, το Δικαστήριο απέρριψε τα λοιπά αιτήματα της ΠΓΔΜ που αφορούσαν τη στάση που θα πρέπει να τηρεί στο μέλλον η Ελλάδα, να μην προβάλλει δηλαδή αντιρρήσεις σε ενδεχόμενα αιτήματα που υποβάλλει η ΠΓΔΜ για ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς όπου μετέχει η Ελλάδα.



Στη διαδικασία ανάγνωσης της απόφασης, την Ελλάδα εκπροσώπησαν σήμερα ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Σαβαϊδης και η νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μιλόσοσκι και ο πρώην διαπραγματευτής Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ελληνική πλευρά, σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, υπογράμμισε τον σεβασμό της στην απόφαση του Δικαστηρίου και επιφυλάχθηκε να μελετήσει διεξοδικά το κείμενο της απόφασης. Σε έναν πρώτο σχολιασμό επεσήμανε πάντως, ότι η κεντρική επιδίωξη της ΠΓΔΜ, που ήταν, μέσω της προσφυγής, «να παρακάμψει τη διαδικασία επίλυσης του ονόματος υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», δεν ικανοποιήθηκε. 

Αντίθετα, το Δικαστήριο της Χάγης υπενθυμίζει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία καλεί τα δύο μέρη «να αναλάβουν το καθήκον να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, στη συνέχεια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη διαφορά που έχει περιγραφεί σε αυτές τις αποφάσεις».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα»
Η Ε.Ε. δια στόματος του αρμοδίου επιτρόπου για την Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε πέταξε το μπαλάκι για το θέμα της ονομασίας στον ΟΗΕ. «Λαμβάνουμε υπόψιν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στην υπόθεση αναφορικά με την αίτηση για την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα για αυτό το θέμα και δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την απόφαση. Απευθύνουμε έκκληση στις δύο πλευρές να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση στην διαμάχη για το όνομα. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο Στέφαν Φούλε. 

Η Χάγη δεν επηρεάζει την στάση του ΝΑΤΟ
Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης δεν αλλάζει την στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απέναντι στην ΠΓΔΜ. «Λαμβάνω υπόψιν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έβγαλε την απόφαση του για το διμερές θέμα μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η απόφαση δεν επηρεάζει την απόφαση που έλαβαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008» σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. 

«Συμφωνήσαμε ότι μία πρόκληση θα παραταθεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αμέσως μόλις βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Αυτή η απόφαση επαναλήφθηκε σε μεταγενέστερη Σύνοδο και σε υπουργικές συναντήσεις» κατέληξε σε ανακοίνωση του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. 


Πηγή:
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: