Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Τα αδέλφια που έγιναν θέμα στον Guardian


20111219-145350.jpg


Σύστησαν τον… λευκό ταραμά και τα ντολμαδάκια στους Ευρωπαίους. Δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν μια εταιρεία που σπάει ταμεία και έγιναν θέμα στη βρετανική εφημερίδα Guardian.


Μέσα σε μόλις τρία χρόνια ο Θωμάς και ο αδελφός του Γιώργος Δούζης, 28 και 25 ετών αντίστοιχα, έχουν καταφέρει αυτό που για τους περισσότερους συνομήλικούς τους θα φάνταζε αδύνατο: να φτιάξουν τη δική τους επιτυχημένη εταιρεία με ελληνικά, παραδοσιακά προϊόντα και η φήμη τους να επεκταθεί σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.

Το ταξίδι των αδελφών Δούζη στον θαυμαστό κόσμο των γεύσεων -και δη αυτών που κινδύνευαν να μείνουν στην αφάνεια- ξεκίνησε το 2008, όταν «χτύπησε» η κρίση στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο είχαν ακούσει για μια ξεχωριστή ποικιλία από έγχρωμους γίγαντες που παράγει ένας παραγωγός φασολιών στις Πρέσπες κι έτσι αποφάσισαν να ταξιδέψουν μέχρι εκεί. Μετά το πρώτο βήμα άνοιξε η «όρεξη» στα δύο αδέλφια. Ετσι, τα χρόνια που ακολούθησαν εμπλούτισαν και άλλο τη σειρά τους με παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης. Σήμερα τα προϊόντα τους έχουν φτάσει τους 300 κωδικούς και εκτός από ελιές, φέτα και ελληνικό ελαιόλαδο, στην γκάμα τους συμπεριλαμβάνονται και άλλα, λιγότερο γνωστά, όπως φύλλα για ντολμαδάκια, τόνος Αλοννήσου, λευκός ταραμάς και, πρόσφατα, μανιτάρια από την Πίνδο.

«Οταν ακούμε για κάτι παράξενο, είτε πηγαίνουμε εμείς στον παραγωγό είτε μας στέλνουν δείγματα. Στις Πρέσπες συγκεκριμένα έχω πάει πολλές φορές» λέει στην «Espresso» ο κ. Θωμάς Δούζης, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας, με παραδοσιακά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη.

Αν και το αντικείμενο των σπουδών τους δεν έχει μεγάλη σχέση με αυτό που κάνουν τώρα -ο Θωμάς έχει πτυχίο στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική και ο Γιώργος σπουδάζει Μαθηματικά- τα δύο αδέλφια παρραδέχονται ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν χαράξει διαφορετική πορεία. «Ο πατέρας μου για πολλά χρόνια εργαζόταν σε πολυεθνικές τροφίμων, ο παππούς μου είχε αλλαντοζυθοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, οπότε ξέραμε γενικά τι σημαίνει ελληνικό προϊόν» λένε και συμπληρώνουν: «Ετσι, όταν ο πατέρας μας άνοιξε μια εταιρεία διανομής για τρόφιμα σκεφτήκαμε ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να προωθήσουμε το δικό μας brand».

Οπως αποδείχθηκε, το προαίσθημα που είχαν ήταν σωστό, με αποτέλεσμα τα χρόνια που ακολούθησαν τα προϊόντα τους να φθάσουν να διατίθενται σε 700 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και να εξάγονται σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Κύπρος, η Ελβετία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Οι νέες bussines στο Λονδίνο

Στη Θεσσαλονίκη ήδη λειτουργεί ένα κατάστημα με delicatessen προϊόντα της εταιρείας, ενώ τον Φεβρουάριο πρόκειται να ανοίξει στο Notting Hill του Λονδίνου και νέο μεζεδοπαντοπωλείο. Αυτό το γεγονός, συνδυασμένο με τη γενικότερη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, παρακίνησε τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» να κάνει ένα αφιέρωμα στα δύο αδέλφια που τόλμησαν να φτιάξουν τη δική τους ελπιδοφόρα επιχείρηση και μάλιστα σε καιρούς κρίσης.

«Από σύμπτωση έγινε. Κάναμε κάπου μια παρουσίαση και μας πλησίασε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας. Μάλλον, εκείνο που τον εντυπωσίασε ήταν ότι θελήσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο σε αρκετά δύσκολη εποχή» τονίζει ο κ. Θωμάς Δούδης, καταλήγοντας ότι όλη η προσοχή της εταιρείας αυτή τη στιγμή στρέφεται στο Λονδίνο και στο μεζεδοπαντοπωλείο που θα ανοίξει εκεί. «Ελπίζω ο κόσμος να ανταποκριθεί. Δεν είναι, για παράδειγμα, το ίδιο εύκολο να πουλήσεις λάδι και τόνο Αλοννήσου, που είναι λιγότερο γνωστό ως προϊόν. Πάντως, η κουλτούρα υπάρχει σε πολλούς Ευρωπαίους καταναλωτές. Η γνώση δεν υπάρχει, αλλά φαίνονται διατεθειμένοι να μάθουν. Θέλουν να μάθουν»!

Μαζί τους, στην προσπάθεια που κάνουν για να γνωρίσουν τις ελληνικές γεύσεις στους ξένους καταναλωτές, τα δύο αδέλφια έχουν και τον γνωστό σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μενού των εστιατορίων.
Πηγη




ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: