Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Το καθισιό "μεγαλώνει" τους γλουτούς


Το καθισιό "μεγαλώνει" τους γλουτούς

Εάν κάθεστε άνετα τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ίσως πρέπει να σηκωθείτε όρθιοι για να συνεχίσετε την ανάγνωση, διότι όπως αποδεικνύεται, το παρατεταμένο καθισιό «μεγαλώνει» τους γλουτούς.


Και δεν είναι μόνο οι... εκ πεποιθήσεως καθιστικοί τύποι που κινδυνεύουν. Ακόμα και όσοι κάθονται μόνο εν ώρα εργασίας κινδυνεύουν να δουν τους γλουτούς τους να... διευρύνονται.

Η προειδοποίηση έρχεται από επιστήμονες, οι οποίοι συνήθως μελετούν τα έλκη κατάκλισης - τις πληγές που συχνά αναπτύσσονται στους γλουτούς ή/και την πλάτη ασθενών οι οποίοι είναι παράλυτοι ή βαριά άρρωστοι και κατ’ ανάγκην μένουν επί μέρες ακίνητοι στα κρεβάτια τους.

Οι επιστήμονες έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στους γλοτούς ομάδας παράλυτων εθελοντών, διαπιστώνοντας πως οι μύες της περιοχής συρρικνώνονταν και διασπώνταν, εξαιτίας της ακινησίας.

Πιο εκπληκτική, όμως, ήταν η ανακάλυψη ότι τα λιπώδη κύτταρα ευημερούν σε συνθήκες ακινησίας: στις τομογραφίες ήταν εμφανής η διήθηση των μυών από λίπος και η δημιουργία «λωρίδων» λίπους στο εσωτερικό τους.

Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας-Κυτταρικής Φυσιολογίας» (AJPCP), πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Αμίτ Γκέφεν, καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Επαλήθευση

Οι ερευνητές επαλήθευσαν εργαστηριακά τα συμπεράσματά τους, τοποθετώντας σε ένα κομμάτι ελαστικού μια ομάδα κυττάρων που λέγονται προλιπώδη ή προλιποκύτταρα, και αποτελούν πρόδρομες μορφές των λιπωδών κυττάρων.

Στη συνέχεια, τέντωσαν το ελαστικό μαζί με τα κύτταρα, ώστε να μιμηθούν την συνεχή πίεση που ασκείται στους γλουτούς όταν αυτοί είναι καθηλωμένοι σε μια καρέκλα ή κρεβάτι.

Για λόγους σύγκρισης, οι επιστήμονες τοποθέτησαν μια δεύτερη στοιβάδα προλιποκυττάρων σε ένα άλλο κομμάτι ελαστικού, δίχως όμως να το τεντώσουν.

Και οι δύο στοιβάδες προλιποκυττάρων άρχισαν στη συνέχεια να τροφοδοτούνται με τα ίδια ακριβώς θρεπτικά συστατικά (με γλυκόζη ή ινσουλίνη) για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε λιπώδη κύτταρα.

Έπειτα από δύο εβδομάδες, τα κύτταρα που είχαν τεντωθεί μαζί με το ελαστικό περιείχαν εμφανώς περισσότερο λίπος, ενώ έπειτα από τέσσερις εβδομάδες – όταν πια τα κύτταρα είχαν φτάσει στο σημείο της ωρίμανσης - τα επίπεδα λίπους σε αυτά ήταν κατά 50% υψηλότερα.

«Ως φαίνεται, οι παρατεταμένες περίοδοι μηχανικού φορτίου και πίεσης, είτε οφείλονται στην κατάκλιση είτε στο κάθισμα, έχουν ως συνέπεια αυξημένη παραγωγή λίπους», δήλωσε ο καθηγητής Γκέφεν.

Και πρόσθεσε πως, μολονότι η έρευνα έγινε σε ανθρώπους που κατ’ ανάγκην ζουν καθισμένοι σε αναπηρική καρέκλα ή στο κρεβάτι, η ακινησία αποτελεί ίδιον και πολλών άλλων, δίχως κινητικά προβλήματα – συνεπώς και σε αυτούς παρατηρούνται οι ίδιες συνέπειες.

Συμπέρασμα; Να σηκώνεστε από την καρέκλα όσο πιο πολύ και πιο συχνά μπορείτε.
Πηγη

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: