Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο κρατάει η αγάπη; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στον… εγκέφαλο



Ενίοτε αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να σκεφτούμε ένα αιώνιο ερώτημα: μπορεί η αγάπη να κρατήσει;


Είτε βρίσκεται το ζευγάρι στη «μεθυστική δίνη» του πέμπτου ραντεβού ή του 20ου έτους του γάμου τους, η απάντηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Social Cognitive and Effective Neuroscience», έγκειται περισσότερο στο νευρικό μοτίβο του εγκεφάλου.

Στην εν λόγω μελέτη, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Stony Brook στη Νέα Υόρκη προσπάθησαν να διερευνήσουν το πανάρχαιο ερώτημα που μας έχει ταλαιπωρήσει τόσες φορές: Μπορεί η έντονη, μεθυστική πέρα για πέρα ρομαντική, εμπειρία του έρωτα να κρατήσει στην πάροδο του χρόνου;

Για τη διερεύνηση αυτού οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να σαρώσει τους εγκεφάλους 10 γυναικών και 7 ανδρών που ισχυρίστηκαν ότι ήταν ακόμα «τρελά» ερωτευμένοι με το/ τη σύζυγό τους, ακόμα και μετά από, κατά μέσο όρο, 21 χρόνια γάμου. Ο καθένας είδε μια εικόνα από τον/την αγαπημένο/η του, και εικόνες «ελέγχου», συμπεριλαμβανομένου εικόνες ενός στενού φίλου και κάποιου γνωστού. Η εγκεφαλική δραστηριότητα μετρήθηκε όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν τις εικόνες αυτές.

Οι ερευνητές σύγκριναν αυτά τα εγκεφαλογραφήματα με τα εγκεφαλογραφήματα ατόμων, από ένα προηγούμενο πείραμα, που δήλωναν ότι είχαν ερωτευτεί μέσα στο προηγούμενο έτος: τα αποτελέσματα ήταν πανομοιότυπα.

Υπήρχαν όμως διαφορές – η μακροχρόνια ρομαντική αγάπη διεγείρει πολλές περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου από ότι η αγάπη στα αρχικά της στάδια - αλλά και οι δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντική δραστηριότητα στο κοιλιακό σύστημα του εγκεφάλου, που είναι πλούσιο σε ντοπαμίνη.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, για κάποιους όταν βλέπουν το σύντροφό τους, φαίνεται, σχεδόν σαν ο εγκέφαλός τους να έχει πάρει φωτιά.

Το κοιλιακό σύστημα ( VTA), το οποίο είναι ένα κρίσιμο μέρος του κινήτρου του εγκεφάλου και του κυκλώματος ανταμοιβής, ‘φωτίζεται’ επίσης ως ανταπόκριση σε τρόφιμα, χρήματα, το αλκοόλ και την κοκαΐνη.

Η ντοπαμίνη –που «ξεχειλίζει» στο τμήμα αυτό είχε δείξει ήδη δραστηριότητα σε έξι προηγούμενες μελέτες σε άτομα που ήταν στο πρώιμο στάδιο της αγάπης - σε σχέσεις που κυμαίνονται από τρεις εβδομάδες έως 17 μήνες - αλλά η μελέτη του Stony Brook ήταν η πρώτη που συνέδεσε την περιοχή με την μακροπρόθεσμη αγάπη. Οι ερευνητές λαμβάνουν αυτό ως απόδειξη ότι η ρομαντική αγάπη μπορεί να αντέξει.

Η διάταξη του εγκεφάλου δείχνει αγάπη

Πολλές φορές το μόνο που ακούμε είναι ότι οι σχέσεις μας είναι οδυνηρές και μας κάνουν να υποφέρουμε. Αλλά είναι συναρπαστικό να βλέπεις ότι υπάρχει μια διάταξη στον εγκέφαλό μας που σχετίζεται με την έντονη αγάπη και ότι φαίνεται στην «μακροχρόνια αγάπη» αλλά και στην «νέα αγάπη». Η αγάπη μπορεί να διαρκέσει. Δεν υποχωρεί. Δεν εξαφανίζεται.

Οι ερευνητές, επίσης, πιστεύουν ότι η μελέτη τους προσφέρει ενδείξεις για το ποια μπορεί να είναι η ουσιαστική δραστηριότητα του εγκεφάλου για να παραμείνουν τα ζευγάρια ερωτευμένα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Dr. Marco Iacoboni νευροεπιστήμονας στο UCLA Medical School, αναφέρει ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι ευχάριστα, γιατί δείχνουν κατά κάποιο τρόπο ότι ο εγκέφαλός μας εξακολουθεί να είναι ένα απλό πράγμα. Οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί στο να χρησιμοποιούν εξελιγμένη γλώσσα για να τεμαχίσουν τα συναισθήματα τους. Αλλά αν κοιτάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα συστήματα στον εγκέφαλο απαντούν, φαίνεται να είναι πολύ πιο απλούστερα από τη συμπεριφορά μας. Οι απαντήσεις του εγκεφάλου μπορεί να είναι αρκετά προβλέψιμες.

Τα ζευγάρια λοιπόν μπορούν να «συλλάβουν» αυτή την προβλεψιμότητα για να κρατήσουν την φλόγα ζωντανή. Μπορούν να αναλάβουν δραστηριότητες που αυξάνουν τη ντοπαμίνη - ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την καινοτομία και την ανταμοιβή - σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου, όπως το καλυπτρικό πεδίο. «Ξυπνώντας» τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, αυτός με τη σειρά του, αυξάνει τα αισθήματα της ρομαντικής αγάπης.

«Οποιοδήποτε είδος νεωτερισμού, οποιαδήποτε δραστηριότητα που είναι νέα, ενδιαφέρουσα, προκλητική, ενδεχομένως και επικίνδυνη, θα λειτουργήσει», δήλωσε η Έλεν Φίσερ, βιολογικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers και συν-συγγραφέας της μελέτης. Δεν χρειάζεται τα πράγματα να είναι περίπλοκα. Οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής διέγερσης είναι καλό. Μην περιμένετε να αισθανθείτε σέξι. Απλά πηγαίνετε στο κρεβάτι με τον σύντροφό σας.

Και, ναι, η μελέτη έδειξε ότι οι παντρεμένοι που συνεχίζουν και είναι ερωτευμένοι με το σύντροφο τους, είχαν άφθονο σεξ, ή τουλάχιστον αρκετό για να «δημιουργήσει μια λάμψη» στον οπίσθιο ιππόκαμπο.
Η Fisher πιστεύει ότι η μελέτη έχει συνέπειες για τους ανθρώπους σε όλα τα στάδια του έρωτα, όχι μόνο τα ζευγάρια που αντέχουν στον έρωτα.

Το κύκλωμα του εγκεφάλου μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι με την πρώτη στιγμή του φλερτ αρχίζουν τα «πυροτεχνήματα». Μην απορρίπτεται κάποιον επειδή δεν αισθανθήκατε αυτά τα «πυροτεχνήματα» από το πρώτο ραντεβού. Τα «πυροτεχνήματα» μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή και να παραμείνουν…

Παρά τις ομοιότητες στην εγκεφαλική δραστηριότητα της μακροχρόνιας αγάπης και της νέας, η μελέτη διαπίστωσε κάποιες διαφορές, αλλά όχι εκπληκτικές.

Για παράδειγμα, νευρωνικές περιοχές πλούσιες σε οπιοειδή και σεροτονίνη, που ανακουφίζουν από το άγχος, τον πόνο και συμβάλλουν σε μια αίσθηση ηρεμίας, δεν «ανάβουν» στη νέα αγάπη. Σε αυτό το στάδιο της νέας αγάπης, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είστε σε αυτή την κατάσταση της ευθυμίας. Μιλάτε μέχρι το πρωί. Μπορεί να σας γίνει αρκετά εμμένουσα ιδέα το «Τι σκέφτεται;», «Του αρέσω;» και όλες αυτές οι σκέψεις που συνοδεύουν τον ενθουσιασμό και τα πρώτα σκιρτήματα έρωτα σε μια νέα σχέση.

Οι σαρώσεις των εγκεφάλων όσων δήλωναν μακροχρόνια αγάπη έδειξαν, επίσης, δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το «δέσιμο». Και πάλι, δεν βρέθηκε δραστηριοποίηση στους εγκεφάλους των ατόμων που μόλις είχαν ερωτευτεί, όπως αντίστοιχα δεν βρέθηκαν υψηλά νούμερα στο δέσιμο.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι άνθρωποι που διατηρούν τον έρωτα στη μακροχρόνια σχέση τους, μπορούν να έχουν την ίδια έντονη, ρομαντική, ερωτική σχέση όσο και οι πρόσφατα ερωτευμένοι χωρίς όμως το άγχος, τις εμμονές και την ασυναρτησία.

Με αφορμή άρθρο που αναρτήθηκε στο abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι


Ειρήνη Καλαϊτζίδου, Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


και


Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, Υπεύθυνη Ψυχολογικού Τμήματος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Πηγη

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: