Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Σε πέντε δόσεις το χαράτσι στα ακίνητα για το 2012


20111219-090933.jpg

Σε πέντε ισόποσες δόσεις θα καταβληθεί το ειδικό τέλος ακινήτων το 2012 σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργείου Οικονομικών. Η πρώτη δόση θα έρθει με τον λογαριασμό του Απριλίου και η πέμπτη δόση με τον λογαριασμό του Ιανουαρίου του 2013.


Όλες οι τελικές ρυθμίσεις για το «χαράτσι» της επόμενης χρονιάς περιέχονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και σύντομα θα κατατεθεί και στη Βουλή όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα κρίνουν τις ενστάσεις των πολιτών καθώς εγκαταλείφθηκε η ιδέα για τη δημιουργία τριμελών επιτροπών. Έτσι, ο έφορος θα είναι αυτός που αποφασίζει αν θα αναστέλλεται η διακοπή τους ρεύματος για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι» ή να αποφασίζει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις είτε και τη μείωση του τέλους.

Για τα λάθη που έχουν καταγραφεί στους φετινούς λογαριασμούς δίνεται περιθώριο συμψηφισμών έως τα τέλη Μαρτίου.

Σε περισσότερες δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων τα νοικοκυριά που έχουν ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς παρόχους και πληρώνουν σε δόσεις το ρεύμα.

Εάν το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί εντός 4 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού, οι εφορίες αναλαμβάνουν να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και μισθωμάτων.

Διευρύνεται επίσης, ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων. Ειδικότερα εντάσσονται:

Πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω
Πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, ποσοστό από 67% και άνω

Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Προϋπόθεση του μειωμένου τέλους είναι ότι και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο

Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων της

Εξαιρούνται από το ειδικό τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων, π.χ. ξενοδοχείων και κάμπινγκ, που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης

Μειωμένο τέλος εφαρμόζεται για τα επαγγελματικά ακίνητα μεγάλου εμβαδού. Ειδικότερα για ακίνητα με εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα του ακινήτου.
Πηγη

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: