Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

«Δεν ελέγχω το αεροπλάνο»


«Τι πρέπει να κάνουμε;». Αυτές ήταν μερικές από τις τελευταίες λέξεις των δύο πιλότων του αεροσκάφους της Air France που εκτελούσε πτήση από το Ρίο ντε Ζανέιρο για Παρίσι,
στην απέλπιδα προσπάθειά τους να σώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των 228 επιβατών. Ο δραματικός διάλογος ανάμεσα στον 37χρονο Νταβίντ Ρομπέρ και τον 32χρονο Πιερ Σεντρίκ Μπονέν, τους δύο συγκυβερνήτες του αεροσκάφους, καταγράφηκε στο μαύρο κουτί, το οποίο βρέθηκε δύο χρόνια μετά τη συντριβή του Airbus A330-203 στον Ατλαντικό Ωκεανό τον Ιούνιο του 2009.

«Τι πιστεύεις; Τι πιστεύεις; Τι πρέπει να κάνουμε;» ακούγεται να ρωτά ο Ρομπέρ την ώρα που το αεροσκάφος χάνει 180 πόδια το δευτερόλεπτο εν μέσω μιας ισχυρής τροπικής καταιγίδας. «Δεν έχω τον έλεγχο του αεροπλάνου, δεν έχω καθόλου τον έλεγχο του αεροπλάνου» απαντά ο Μπονέν καθώς η ένδειξη απώλειας στήριξης ηχεί για έκτη φορά μέσα σε δύο λεπτά.

Ο 58χρονος κυβερνήτης του αεροσκάφους, Μαρκ Ντιμπουά, έκανε ένα μικρό «μπρέικ» εκείνη την ώρα έχοντας αφήσει την ευθύνη της διεύθυνσης στους δύο συγκυβερνήτες του. Ο Ντιμπουά μετρούσε 11.000 ώρες πτήσεις, σχεδόν διπλάσιες από τις 6.500 ώρες του Ρομπέρ και τετραπλάσιες από τις 2.900 του Μπονέν. «Ερχεται επιτέλους;» διαμαρτύρεται ο Ρομπέρ καθώς ο Ντιμπουά κάνει ένα ολόκληρο λεπτό να επιστρέψει στο κόκπιτ. «Εϊ, τι…» ακούγεται να λέει ο Ντιμπουά όταν επιστρέφει.

Προτού ολοκληρώσει την ερώτησή του, ο Ρομπέρ απαντάει: «Τι συμβαίνει; Δεν ξέρω, δεν ξέρω τι συμβαίνει». Οσο χάνει ύψος το αεροσκάφος, τόσο αυξάνεται ο πανικός: «Κράτα τα πτερύγια οριζόντια» λέει ο Ντιμπουά. Ρομπέρ: «Ισιωσε τα φτερά σου». Μπονέν: «Αυτό προσπαθώ να κάνω… Τι στο… Πώς κατεβαίνουμε έτσι;». Ρομπέρ: «Δες τι μπορείς να κάνεις με το πηδάλιο, τα βασικά και τα λοιπά… Ανέβα, ανέβα, ανέβα». Ντιμπουά: «Οχι, όχι, μην ανεβαίνεις». Ρομπέρ: «Οκέι, δώσ' μου τον έλεγχο, δώσ' μου τον έλεγχο». Οι τελευταίες λέξεις από τον αξιοσημείωτα ψύχραιμο κυβερνήτη Ντιμπουά, ήταν: «Δέκα μοίρες κλίση». Η ηχογράφηση σταματά 1,5 λεπτό αργότερα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: