Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η Γη μαγνητίζει την αντιύλη


Μια ζώνη αντιπρωτονίων, που αγκαλιάζει τη Γη, ανακάλυψαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες. Η ανακάλυψη όχι μόνο επιβεβαιώνει τις θεωρίες που προέβλεπαν
ότι το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας μπορεί να παγιδεύσει αντιύλη, αλλά υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τα διαστημικά ταξίδια προσφέροντας ένα πιθανό νέο καύσιμο.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Πιερτζόρτζο Πικότσα του Πανεπιστημίου της Ρώμης Tor Vergata, κατάφερε με τη βοήθεια του δορυφόρου - ανιχνευτή κοσμικής ακτινοβολίας PAMELA να εντοπίσουν αντιπρωτόνια στην εσωτερική ζώνη ακτινοβολίας της Γης πάνω από τον Νότιο Ατλαντικό.

Οταν τα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας συγκρούονται με σωματίδια της ατμόσφαιρας, δημιουργούν μια βροχή νέων σωματιδίων (και των αντισωματιδίων τους), πολλά από τα οποία εγκλωβίζονται στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen γύρω από τη Γη. Ποζιτρόνια (η αντιύλη των ηλεκτρονίων) είχαν ήδη ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες σε ζώνες ακτινοβολίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται αντιπρωτόνια.

Μάλιστα η μελέτη δείχνει ότι όταν ο PAMELA διέρχεται από την περιοχή που αποκαλείται "Νότια Ατλαντική Ανωμαλία" συναντά χιλιάδες φορές περισσότερα αντιπρωτόνια από όσα ανέμεναν οι επιστήμονες.

"Αυτή είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιπρωτονίων κοντά στη Γη", δήλωσε ο Αλεσάντρο Μπρούνο, μέλος της επιστημονικής ομάδας, και τόνισε ότι η αντιύλη σε ζώνες ακτινοβολίας της Γης μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία διαστημικών σκαφών.

Η NASA έχει υποστηρίξει ότι οι μελλοντικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται από την αντίδραση μεταξύ ύλης και αντιύλης, που παράγει ενέργεια αποτελεσματικότερη και από την πυρηνική σύντηξη στον πυρήνα του Ηλιου.

"Ποιος ξέρει, μια μέρα ένα διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να ξεκινήσει το ταξίδι του, να κάνει έναν ανεφοδιασμό στην εσωτερική ζώνη ακτινοβολίας και να συνεχίσει το ταξίδι του", δήλωσε ο Μπρούνο.

ΣΤΟ CERN

"Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης λειτουργεί λίγο σαν τις μαγνητικές παγίδες που χρησιμοποιούμε στο εργαστήριο", δήλωσε ο Ρολφ Λάντουα του Εργαστηρίου Στοιχειωδών Σωματιδίων του CERN στη Γενεύη, όπου οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά πριν από δύο μήνες να παγιδεύσουν αντιύλη για 15 ολόκληρα λεπτά, ρίχνοντας φως στα μυστήριά της και ανοίγοντας τον δρόμο για την κατανόηση της δημιουργίας του Σύμπαντος.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: