Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Επένδυση ζωής στην Κρήτη


ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ άκρο του Λασιθίου πρόκειται να ξεκινήσει η πολυπόθητη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
με ένα έργο που μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ηγέτιδα ενεργειακή δύναμη παγκοσμίου βεληνεκούς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή ενεργειακού πάρκου στην περιοχή Αθερινόλακκος, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνολογίας της ηλιοθερμίας της χώρας μας. Η Real planet παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα το πλήρες σχέδιο για το ηλιοθερμικό πάρκο-μαμούθ της Κρήτης, μια εγκατάσταση που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εντυπωσιακή, τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και από πλευράς τεχνολογικής καινοτομίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η περιοχή του Αθερινόλακκου θα πλημμυρίσει με 21.000 ηλιοστάτες, δηλαδή ειδικά ηλιακά κάτοπτρα, τα οποία θα καλύπτουν συνολική έκταση 1.000 στρεμμάτων. Ανάμεσα στα κάτοπτρα θα δημιουργηθεί η υψηλότερη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ηλιοθερμικό πύργο, στον οποίο θα συγκεντρώνεται η ηλιακή ακτινοβολία που θα αντανακλούν οι ηλιοστάτες. Το ύψος του πύργου θα αγγίζει τα 140 μέτρα!
Η εγκατεστημένη ενεργειακή ισχύς του πάρκου θα φτάσει τα 38 MW. Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή του θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες για ηλεκτρισμό συνολικά 13.000 νοικοκυριών. Το ύψος της επένδυσης για την κατασκευή του πάρκου εκτιμάται στα 141 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η γειτνίαση της έκτασης με τον σταθμό της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο περιορίζει το ενδεχόμενο κόστος που θα προκύψει από τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σε δύο χρόνια

Το ηλιοθερμικό πάρκο του Λασιθίου αποτελεί γέννημα της σύμπραξης δύο επιχειρήσεων, της Nur Energie και της Motor Oil Hellas. Οπως αναφέρουν στην «R» εκπρόσωποι της κοινοπραξίας NUR-MOH, κάποια από τα στοιχεία του σχεδιασμού της νέας ενεργειακής εγκατάστασης ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι το έργο να μπει στην τελική φάση κατασκευής του. «Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε ξεπεράσει τα μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η χώρα μας είναι πλέον ανοικτή στην προοπτική της ηλιοθερμίας, μια τεχνολογία που μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά σε επενδυτικούς αλλά και ενεργειακούς όρους», δηλώνουν διευθυντικά στελέχη της κοινοπραξίας.

Το ηλιοθερμικό πάρκο του Αθερινόλακκου μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έναρξη κατασκευής του. Για να γίνει αυτό, το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι η έκδοση της άδειας εγκατάστασης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση όλων όσα απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει το έργο, καθώς τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες επιτάχυναν ρυθμούς εντυπωσιακά. Μέσα σε ένα εξάμηνο, ο νέος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Βασιλάκος, βελτίωσε το ελλιπές πλαίσιο αδειοδότησης για την ηλιοθερμική τεχνολογία, θεσπίζοντας τα κριτήρια που απαιτούνται για την εγκατάσταση ηλιοθερμικών σταθμών στην Ελλάδα.

«ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ: ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ»

Η προοπτική ανάπτυξης της ηλιοθερμίας στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Η καινοτόμος μέθοδος αξιοποίησης των ενεργειακών δυνατοτήτων του ήλιου είναι το επόμενο βήμα μετά τα φωτοβολταϊκά, την επικρατούσα παραγωγική μέθοδο ηλιακής ενέργειας σήμερα. Σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά, η ηλιοθερμία μπορεί να έχει μέχρι και 4 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, ενώ απαιτεί 40% μικρότερη εδαφοκάλυψη για να παράγει την ίδια ενέργεια.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ηλιοθερμία είναι το κρητικό πετρέλαιο», δηλώνει ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος,καθηγητής Χημικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Η νότια Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της ηλιοθερμικής τεχνολογίας. Ανάλογες δυνατότητες, βέβαια, υπάρχουν και στα Δωδεκάνησα ή την Πελοπόννησο». Ο Αθ. Κωνσταντόπουλος είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της ηλιοθερμίας παγκοσμίως και οι επιστημονικές του καινοτομίες συμπαραγωγής ενέργειας μέσω ηλιοθερμίας και υδρογόνου έχουν εφαρμοστεί στην Αλμερία της Ισπανίας.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: