Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η άσκηση προσθέτει... χρόνια στους μεσήλικες


Οι άνδρες μετά την ηλικία των 50 χρόνων, οι οποίοι κάνουν σωματική άσκηση, ζουν τουλάχιστον δύο χρόνια παραπάνω, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους «τεμπέληδες»
της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Όσοι ασκούνται τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, μπορεί να ζήσουν 2,3 χρόνια παραπάνω, ενώ όσοι ασκούνται αλλά λιγότερο, μπορούν να προσδοκούν σε ένα παραπάνω χρόνο ζωής, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Η μελέτη θεωρεί την ωφέλεια της σωματικής άσκησης κατά τη μέση ηλικία ισοδύναμη με το να κόψει κανείς το κάπνισμα. Όπως διαπίστωσαν οι Σουηδοί ερευνητές, ο θάνατος «επισκέπτεται» νωρίτερα όσους παραμένουν σωματικά αδρανείς. Το όφελος της άσκησης μπορεί να μην φανεί άμεσα, αλλά μετά από πέντε έως δέκα χρόνια, καθώς οι ασκούμενοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μια σειρά από ασθένειες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι είναι λάθος η νοοτροπία πολλών μεσηλίκων ότι η άσκηση αφορά βασικά τους νέους και ότι είναι αργά να ξεκινήσουν να αθλούνται μετά τα 50. «Αυτή ακριβώς είναι η ηλικία που πρέπει κάποιος να αυξήσει το επίπεδο της άσκησής του», δήλωσε στον Γκάρντιαν ο Άλαν Γουάιτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λιντς. «Μετά τα 50, δεν γυμνάζεται κανείς για τους Ολυμπιακούς, αλλά για να προστατεύσει την υγεία του, περπατώντας, κάνοντας κάποιο άθλημα ή έστω χρησιμοποιώντας τις σκάλες πιο συχνά. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει κανείς τέτοιες δραστηριότητες».

Ο καθιστικός τρόπος ζωής -που μεταξύ άλλων οδηγεί σε παχυσαρκία - αποτελεί «επιδημία» των σύγχρονων κοινωνιών και σε αυτό έχουν συμβάλει η σταδιακή μείωση των χειρωνακτικών εργασιών και η αύξηση της εργασίας στα γραφεία, η μαζική χρήση του αυτοκινήτου και για τις πιο κοντινές διαδρομές και η «κατάκτηση» του ελεύθερου χρόνου από την καθιστική ηλεκτρονική ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων (μπροστά από μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σωματική άσκηση και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει περίπου 30 σημαντικές ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιά, εγκεφαλικό κ.α. Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, καθώς και στη μείωση της πίεσης και της χοληστερίνης.


ΠΗΓΗ: ygeiaonline.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: