Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΘΕΣγάλα… σε καλύτερες τιμές

Συμφωνία με μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας ενεργοποιεί ο συνεταιρισμός.
Αποφάσισαν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους κι αν κρίνει κανείς από τα πρώτα δείγματα, φαίνεται πως δικαιώνονται για την επιλογή τους.

Πριν περίπου ένα χρόνο ορισμένοι αγελαδοτρόφοι της Θεσσαλίας και της Πιερίας γιατί περί αυτών πρόκειται, αποφάσισαν να συνασπιστούν και να ιδρύσουν έναν Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής, με το διακριτικό τίτλο «ΘΕΣγαλα». Σήμερα το πρωί και σχεδόν ένα χρόνο μετά από την ιδρυτική διακήρυξη, το πρώτο βυτίο αγελαδινού γάλακτος, με 25 τόνους πρώτης ύλης, παραγωγής του συνεταιρισμού θα πάρει το δρόμο για το εργοστάσιο μιας (από τις δύο μεγαλύτερες) γαλακτοβιομηχανίας της χώρας, ώστε να τύχει της απαραίτητης επεξεργασίας.
Το επίτευγμα είναι ότι τα μέλη του συνεταιρισμού, αξιοποιώντας το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», πέτυχαν να κλείσουν τη συμφωνία με 47 λεπτά το κιλό, όταν η μέση τιμή που αγόραζαν οι γαλακτοβιομηχανίες κατά το μήνα Μάιο, δεν ξεπερνούσε τα 42 λεπτά ανά κιλό.
«Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτεροι. Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε όλους τους παραγωγούς της βόρειας Ελλάδας για να κάνουμε καλύτερες διαπραγματεύσεις και να πετύχουμε καλύτερες τιμές», σπεύδει να τονίσει ο πρόεδρος του ΘΕΣΓάλα, Αθανάσιος Βακάλης, όταν ερωτάται σχετικά.
Αυτή τη στιγμή στον συνεταιρισμό μετέχουν 55 κτηνοτροφικές μονάδες από Θεσσαλία και Πιερία, καθώς και κάποιοι μεμονωμένοι παραγωγοί από τις Σέρρες και το Λαγκαδά. Κύρια φροντίδα του Συνεταιρισμού είναι τα βήματα που θα γίνουν να είναι ασφαλή και μελετημένα, προκειμένου να μην υποθηκεύσουν εν τη γενέσει του το εγχείρημα. Για το λόγο αυτό οι συμφωνίες που προωθούνται συνοδεύονται από νομικά κείμενα, που να διασφαλίζουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Με δεδομένο, πάντως, το επιτυχημένο παράδειγμα με τη βιομηχανία που υπέγραψε την πρώτη σημαντική συμφωνία, η διοίκηση του ΘΕΣγάλα βάζει στόχο να δημιουργήσει τρία μεγάλα «παραρτήματα», με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιπροσώπευσή του. Έτσι, εκτός από το υπάρχον σε Θεσσαλία και Πιερία, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη ενός ακόμη για την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και ένα για τη Θράκη. Άλλωστε στις δύο συγκεκριμένες περιφέρειες της Β. Ελλάδος, συγκεντρώνεται το 90% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Με επισκέψεις σε όλη την επαρχία της βόρειας Ελλάδας, τα μέλη του ΘΕΣγάλα, που σήμερα διαθέτουν περίπου 120 τόνους γάλα ημερησίως, επιδιώκουν σε βάθος χρόνου να φτάσουν να διακινούν έως το 30% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Μερίδιο, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.600-1.700 τόνους γάλακτος ημερησίως.
«Θέλουμε τη συνεργασία με τις γαλακτοβιομηχανίες. Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά το τίμημα δεν θα πρέπει να το πληρώσει ο παραγωγός», επισημαίνεται από τους γαλακτοπαραγωγούς της «ΘΕΣγάλα» που συμπληρώνουν πως ο συνεταιρισμός μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τους ίδιους.
Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του Συνεταιρισμού, στόχοι του είναι:

να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής, αλλά και την προσαρμογή της στη ζήτηση των προϊόντων γάλακτος και κρέατος, ιδίως από ποσοτική και ποιοτική άποψη
να προωθήσει τη συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση της παραγωγής των μελών της Οργάνωσης,
να εφοδιάζει τα μέλη του με εισροές χαμηλού κόστους,
να μειώσει το κόστος παραγωγής των προσφερόμενων προϊόντων
να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού
να βελτιώσει την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων για τα οποία αναγνωρίζεται,
να προωθήσει τεχνικές παραγωγής καθώς και διαχείρισης των διαφόρων μέσων παραγωγής που να σέβονται το περιβάλλον και την υγεία των ζώων,
να παρέχει υπηρεσίες κάλυψης του ζωικού κεφαλαίου
να ιδρύει και να διαχειρίζεται ταμείο αλληλοβοηθείας των μελών του.
Πηγη:voria.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: