Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Η βενζίνη πήγε... διακοπές και η τιμή της άναψε φωτιές


«Μία ανάσα» από τα 2 ευρώ έφτασε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.


Η «κούρσα» ανόδου ανάγκασε το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιβάλει πλαφόν στην ανώτατη τιμή πώλησης της αμόλυβδης σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Χίο αλλά και στην ανώτατη τιμή χονδρικής πώλησης σε Δωδεκάνησα και Χίο.

Χαρακτηριστικά, στα Δωδεκάνησα, η τιμή του λίτρου είχε φτάσει ακόμη και τα 1,90 ευρώ το λίτρο, ενώ στις Κυκλάδες αρκετά ήταν τα βενζινάδικα που πωλούσαν την αμόλυβδη έως και 1,89 ευρώ το λίτρο. Στη Χίο, σε ορισμένα πρατήρια, η αμόλυβδη άγγιξε τα 1,84 ευρώ ανά λίτρο.

Η ανώτατη τιμή πώλησης για κάθε νομό πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

Δωδεκάνησα: 1,704 ευρώ ανά λίτρο

- Κυκλάδες: 1,705 ευρώ ανά λίτρο

Χίος: 1,719 ευρώ ανά λίτρο

Οι ανώτατες τιμές χονδρικής διαμορφώνονται ως εξής:

Δωδεκάνησα: 1,634 ευρώ ανά λίτρο

Χίος: 1,649 ευρώ ανά λίτρο

Σύμφωνα με το υπουργείο, «το πλαφόν θα διατηρηθεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο", καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρούνται "αδικαιολόγητα υψηλές λιανικές τιμές, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται στο καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (16%)», ενώ με την επιβολή ανώτατης τιμής, το όφελος για τον καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί από 13 έως 19,60 λεπτά το λίτρο.

ΟΒΕ: «Απαράδεκτη η εφαρμογή πλαφόν»
«Απαράδεκτη και επιλεκτική» χαρακτηρίζει την εφαρμογή πλαφόν στα καύσιμα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά δεν τόλμησε να το εφαρμόσει, όπως σαφέστατα ορίζει το άρθρο 20 του νόμου 3054/2002 για όλα τα στάδια διακίνησής της'' σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και προσθέτει ότι η κυβέρνηση περιορίζεται στο να εφαρμόζει επιλεκτικά τον νόμο, καθορίζοντας για τις Κυκλάδες μόνο την τιμή λιανικής, ενώ για Δωδεκάνησα και Χίο την τιμή λιανικής και χονδρικής.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονται γενικευμένα κρούσματα χονδρικών τιμών ίσων ή μεγαλύτερων από το πλαφόν, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πρατήρια και να απειλούνται με αυτόφωρο και βαριά πρόστιμα.

Προειδοποιεί δε, ότι ενδεχομένως υπάρξουν, και με αυτή την απόφαση του υπουργείου, τα ίδια φαινόμενα όπως με το πλαφόν του περασμένου Μαΐου που στις περιοχές που δεν μπήκε πλαφόν και στη χονδρική οι πρατηριούχοι αγόραζαν ακριβότερα από την ανώτατη τιμή λιανικής που όριζε το πλαφόν.


Γράφημα από το «Έθνος»

Απειλούν με κλείσιμο πρατηρίων
Με κλείσιμο των πρατηρίων τους απειλούν οι πρατηριούχοι στην Κω για την επιβολή του πλαφόν στις λιανικές τιμές υγρών καυσίμων.

Το Σωματείο Βενζινοπωλών Κω, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι τα μέλη του αγοράζουν την αμόλυβδη 1,69 ευρώ το λίτρο, πωλούν 1,75 ευρώ το λίτρο και το πλαφόν σημαίνει λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις.

Επίσης, το σωματείο καταγγέλλει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αδρανούν να παρέμβουν για τη λειτουργία στο νησί πρατηρίου που εδώ και τριάμισι χρόνια υποτίθεται ότι έχει σφραγιστεί και για παράνομες εγκαταστάσεις εταιρείας πετρελαιοειδών, που δουλεύουν κανονικά.

Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι στόχος του υπουργείου είναι να ελέγχεται η αγορά από λίγες εταιρείες, που ενδιαφέρονται και για τη λιανική.


Πηγή: .real.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: