Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Ζιμπάμπουε: Φρίκη από αποκάλυψη του BBC


Αποτροπιασμό και φρίκη έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση έρευνας που πραγματοποίησε το BBC , σύμφωνα με την οποία στρατιωτικοί και αστυνομικοί της Ζιμπάμπουε χρησιμοποιούν
ένα "στρατόπεδο βασανιστηρίων" κοντά στα κοιτάσματα διαμαντιών Μαράνγκε, ένα από τα πιο πλούσια του κόσμου, για να τρομοκρατούν τους πολίτες που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται στα ορυχεία.

Το BBC έχει συλλέξει πολλές μαρτυρίες από ανθρώπους που δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και σωματικής βίας σε ένα μέρος που είναι γνωστό με το όνομα Ζένγκενι, κοντά στο Μαράνγκε. Σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία και ο στρατός στρατολογούν με τη βία πολίτες και τους αναγκάζουν να ψάχνουν για διαμάντια. Όσοι διαμαρτύρονται ή ζητούν μέρος των κερδών μεταφέρονται στο στρατόπεδο βασανιστηρίων.

Οι μάρτυρες, από τους οποίους πήρε συνέντευξη το BBC, περιγράφουν ένα στρατόπεδο φυλακισμένων το οποίο είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, με την ονομασία "Βάση διαμαντιών" (Diamond base), περίπου 100 μέτρα από το βασικό ορυχεία Μπάντα, ενώ ακόμη ένα στρατόπεδο υπάρχει στην ίδια περιοχή, κοντά στο ορυχείο Μουσένα.

Ένας από τους άνδρες που βασανίστηκαν στο στρατόπεδο και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του όπως και όλοι όσοι μίλησαν στο BBC, ανέφερε ότι του είχαν επιβάλλει ποινή 40 μαστιγώσεων για κάθε πρωί και κάθε βράδυ και εξαιτίας αυτού δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το ένα του χέρι, ενώ περπατά με δυσκολία.

Σύμφωνα με τον ίδιο άνδρα σκυλιά που είναι εκπαιδευμένα να δαγκώνουν επιτίθενται σε φυλακισμένους που είναι δεμένοι με χειροπέδες.

Πολλοί μάρτυρες δήλωσαν μάλιστα ότι κρατήθηκαν για αρκετές ημέρες στο στρατόπεδο, όπου κρατούνται και γυναίκες, τις οποίες αφήνουν ελεύθερες αφού τις βιάσουν, ενώ επισημαίνουν ότι αυτά τα στρατόπεδα χρησιμοποιούνται εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το BBC πήρε συνέντευξη και από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που επιβεβαίωσαν ότι γίνονται βασανιστήρια, ενώ αναφέρθηκαν και σε θανάτους.

Ο υπουργός ορυχείων της Ζιμπάμπουε από τη μεριά του διέψευσε αυτές τις κατηγορίες. "Δεν υπάρχουν στρατόπεδα βασανιστηρίων στη Μαράνγκε. Πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα από τη μεριά του BBC, επειδή η βρετανική κυβέρνηση θέλει να απαγορευθούν τα διαμάντια μας από τη διεθνή αγορά", υπογράμμισε ο υπουργός Όμπερτ Μπόφου στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Εντωμεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την επανάληψη της εξαγωγής διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει "συγκεκριμένες αποδείξεις" για τους ισχυρισμούς αυτούς.

"Είδαμε τις πληροφορίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα φερόμενα στρατόπεδα βασανιστηρίων, εδώ και μερικά χρόνια μάλιστα, όμως δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένες αποδείξεις για την ύπαρξη αυτών των στρατοπέδων", όπως επεσήμανε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Πηγή: .real.gr/
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: