Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Βερολίνο: 50 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους


Τηρώντας ένα λεπτό σιγής οι Γερμανοί θα τιμήσουν σήμερα, Σάββατο, την 50ή επέτειο από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, στις 13 Αυγούστου 1961,
και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο.

Στις 13 Αυγούστου 1961 "γκρεμίστηκε για πολλούς ανθρώπους το όνειρό τους για ελεύθερη ζωή", είπε ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν παρουσιάζοντας το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της 50ής επετείου. Η ανέγερση του Τείχους ήταν "η πιο στυγερή έκφραση της ηθικής και πολιτικής δικτατορίας" του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας (SED), πρόσθεσε ο υπουργός.

Στα πλαίσια των εορτασμών της επετειακής ημέρας, οι συρμοί του μετρό θα σταματήσουν στις 10 το πρωί ενώ ένα λεπτό σιγής θα τηρηθεί εκείνη των ώρα σε εκκλησίες, χώρους εργασίας και αλλού, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Τείχους του Βερολίνου, Τόμας Κλάιν.

Στην τελετή για την 50ή επέτειο που θα στο μνημείο του Τείχους στη Μπερνάουερ Στράσε, στο κέντρο της πόλης, θα παραβρεθούν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της χώρας Κρίστιαν Βουλφ.

Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους, θανατώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες, από βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 238 προσμετρώντας και τα ατυχήματα, θύματα των οποίων τελικά κατέληξαν.

Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1989, μετά από 28 χρόνια. Στην πτώση του συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες με σημαντικότερο την πολιτική του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: