Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Επιστροφή στο... 1997!


Το ισχυρότερο πλήγμα των τελευταίων ετών δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριo, με τον Γενικό Δείκτη να «σπάει» μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες το «φράγμα» των 1000 μονάδων.


Τριψήφιο νούμερο είχε να δει ο Γενικός Δείκτης από τις 7 Ιανουαρίου του 1997 (989,9 μονάδες).

Η γενικευμένη οικονομική κρίση, καθώς και οι μαζικές ρευστοποιήσεις «βύθισαν» τον γενικό δείκτη στο 998,24 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,216 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την ενδέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση της ελληνικής χρηματαγοράς, η οποία ακολουθεί την ελεύθερη πτώση που σημειώνουν οι μεγαλύτερες διεθνείς αγορές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,75% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,52 %.

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-10,85%), των Ταξιδιών (-8,75%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,71%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,31%.

Ανοδικά κινήθηκαν 24 μετοχές, 137 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές.

Μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετξαύ άλλων, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling).

Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση αυτή τίθεται σε ισχύ από αύριο και ισχύει για δύο μήνες.

«Στο κόκκινο» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Νέα Υόρκη

Πτώση σημείωσαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ αντίστοιχο σκηνικό επικρατεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο δείκτης RTS στο χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε με πτώση σχεδόν 8%, (7,84%), στις 1.657,77 μονάδες. Ο δείκτης Misex έκλεισε με πτώση 5,5% στις 1.499,79 μονάδες.

Στη Γουόλ Στριτ η πτώση συνεχίζεται και στις 22.39 ο δείκτης Dow Jones είχε πέσει στις 10.929,20 μονάδες, μειωμένος κατά 4,50%, ενώ ο δείκτης Nasdaq σημειώνει κάθετη πτώση -6,29% περιοριζόμενος στις 2.373,19 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,39%, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίασε πτώση 4,68% και στη Φραγκφούρτη ο DAX είχε απώλειες 5,02%. Πτωτικά έκλεισε και η Ζυρίχη (-4,10%).

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει ιταλικούς και ισπανικούς τίτλους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, εάν αποσυρθούν οι επενδυτές , δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Οι ανακοινώσεις αυτού του σαββατοκύριακου από την Ιταλία και την Ισπανία δημοσιονομικών μέτρων "επέτρεψαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θεωρήσει ότι, βαδίζοντας προς την σωστή κατεύθυνση, είναι δικαιολογημένη η παροχή βοήθειας", δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την επανάληψη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο εφαρμόσθηκε το φθινόπωρο 2010 για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών δυσχερειών της Ελλάδας, αλλά παρέμενε ανενεργό τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η επανάληψη του προγράμματος αφορά την αγορά ισπανικών και ιταλικών κρατικών τίτλων.

"Υπάρχει μία ένταση στον τομέα του δημοσίου χρέους, έχουμε μία υποχρέωση, έναν στόχο να φθάσουμε σε ένα αποδεκτό επίπεδο ελλείμματος", τόνισε ο Φρανσουά Μπαρουέν, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί απόρροια της μεγάλης κρίσης του 2008/2009 που υποχρέωσε τα κράτη, για να διασωθεί η παγκόσμια οικονομία, να αναλάβουν το βάρος του χρέους των ιδιωτών.

"Με αυτόν τον τρόπο σώσαμε τις τράπεζες.., τα ιδρύματα που επέτρεπαν στις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις και να βρίσκουν χρήματα για χρηματοδοτούν την ανάπτυξή τους και στους ιδιώτες να διατηρήσουν τις οικονομίες τους", πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν υπάρχει "καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου".

Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον Standard & Poors, απάντησε: "Δεν μπορούμε να δώσουμε σημασία στην απόφαση ενός οίκου αξιολόγησης μεταξύ άλλων".

Επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί που παρουσιάσθηκαν από τον οίκο αξιολόγησης πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα, "και ως προς αυτό πρέπει να πάρουμε τις αποστάσεις μας και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας", ο Φρανσουά Μπαρουέν κατέληξε: "Πρέπει να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι (από τους οίκους αυτούς). Αλλά δεν χρησιμεύει σε τίποτε να επιτιθέμεθα στους οίκους αξιολόγησης".

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: