Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Μια χελώνα 178 ετών είναι το πιο ηλικιωμένο ζώο στον πλανήτη


Το αρχαιότερο εν ζωή μέλος του ζωικού βασιλείου φαίνεται να είναι μια χελώνα, του γένους Testudinipae cytodira, ο Τζόναθαν, που ζει στο νησί του Νότιου Ατλαντικού, Αγία Ελένη από το 1882.


Από τις τρεις χελώνες που έφτασαν στο νησί εκείνη τη χρονιά, ο Τζόναθαν είναι ο μοναδικός που έχει επιβιώσει. Όπως εκτιμάται, κατά την άφιξή του ήταν ήδη τουλάχιστον 50 χρόνων, έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι σήμερα είναι το λιγότερο... 178 ετών!

Είναι ο αρχαιότερος κάτοικος του νησιού και πολλοί ισχυρίζονται πως είναι και η αρχαιότερη χελώνα εν ζωή στον κόσμο, αφήνοντας πίσω την προηγούμενη κάτοχο του τίτλου, μια τεράστια χελώνα Γκαλαπάγκος, που πέθανε το 2005 στην Αυστραλία σε ηλικία "μόλις" 175 ετών.



Στη διάρκεια της ζωής του, έχουν κυβερνήσει την Αγγλία οκτώ βασιλείς - από το Γεώργιο Δ΄ μέχρι την Ελισάβετ Β΄ - και 50 πρωθυπουργοί. Τη δεκαετία του '30 ο Τζόναθαν βγήκε από την ανωνυμία, καθώς ο κυβερνήτης Σπένσερ Ντέιβις του έδωσε το όνομα που έχει μέχρι σήμερα. Η αξιοσημείωτη ύπαρξη του έγινε ευρύτερα γνωστή μετά την ανακάλυψη μιας συλλογής φωτογραφιών από τον πόλεμο των Μπόερ το 1900, όπου διαπιστώθηκε με έκπληξη ότι η χελώνα της φωτογραφίας ήταν ο Τζόναθαν. Οι εικόνες αυτές πουλήθηκαν πρόσφατα σε δημοπρασία στην τιμή των 2.800 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής τουρισμού του νησιού, ο Τζόναθαν ανήκει στην κυβέρνηση της Αγίας Ελένης και ζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κατοικία του κυβερνήτη, γνωστή ως 'Plantation House', μαζί με άλλες πέντε - κατά πολύ νεότερές του - χελώνες.

Φαίνεται να είναι τυφλός από το ένα μάτι, αλλά αυτό δεν τον πτοεί. Παραμένει αρκετά δραστήριος και του αρέσει να τραβάει την προσοχή. Και το σημαντικότερο: οι ντόπιοι λένε ότι, παρά την ηλικία του, έχει αρκετά αποθέματα ενέργειας ώστε να ζευγαρώνει τακτικά με τρεις νεότερες θηλυκές χελώνες.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: