Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Χωλότητα: Πώς την αναγνωρίζουμε και τι κάνουμε


Χωλότητα: Πώς την αναγνωρίζουμε και τι κάνουμε

Τι είναι η χωλότητα; Η χωλότητα είναι μια διαταραχή της βάδισης που οφείλεται σε πόνο, αποδυνάμωση ή ανατομικές ανωμαλίες.
Δεν είναι ποτέ φυσιολογική, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αγνοείται. Η χωλότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες – από ένα στενό υπόδημα μέχρι καρκίνο των οστών. Ο κατάλογος των αιτιών είναι μακροσκελής, επειδή τα παιδιά είναι ευάλωτα σε προβλήματα μυών, οστών και αρθρώσεων. Συνήθως είναι δραστήρια και τα οστά τους είναι ανώριμα και αναπτυσσόμενα.


Τι προκαλεί χωλότητα;

Τα αίτια ποικίλλουν, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και με το αν η χωλότητα εμφανίστηκε ξαφνικά ή επιδεινώθηκε μέσα σε διάστημα κάποιων εβδομάδων ή μηνών. Πρέπει να εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως τυχόν συγγενείς και επίκτητες παθήσεις, μολύνσεις, φλεγμονές, κακώσεις, όγκοι και άλλα νοσήματα.


Αν το παιδί κουτσαίνει, παρόλο που δεν πονάει, μπορεί να υπάρχει διαφορά στο μήκος των δύο ποδιών ή αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου. Η διαφορά στο μήκος των ποδιών μπορεί να υπήρχε από τη γέννηση ή να είναι συνέπεια κάποιας βλάβης στο πόδι. Κάποτε, αυτό το πρόβλημα καλούνταν συγγενές εξάρθρημα ισχίου και οι γιατροί το ήλεγχαν πάντα στα νεογέννητα. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει περισσότερες ραγάδες στον ένα μηρό. Επίσης, όταν αλλάζατε τις πάνες, ίσως είχατε διαπιστώσει ότι ο ένας γοφός ήταν πιο δύσκαμπτος από τον άλλο. Συνήθως η χωλότητα γίνεται αισθητή όταν το παιδί αρχίσει να βαδίζει.
Οι αρθρώσεις (σηπτική αρθρίτιδα) ή τα οστά (οστεομυελίτιδα) των ποδιών μπορεί να προσβληθούν από λοιμώξεις, προκαλώντας χωλότητα ή άρνηση του παιδιού να περπατήσει. Συνήθως, η μόλυνση προκαλείται από βακτήρια που μεταφέρονται σε άλλα σημεία του σώματος μέσω του αίματος. Το παιδί συχνά εμφανίζει πυρετό και ανορεξία, ενώ φαίνεται αδιάθετο. Ανάλογα με την άρθρωση ή το οστό που πλήττεται, ο πόνος και η λειτουργική απώλεια μπορεί να περιορίζονται σε αυτή την περιοχή ή να εξαπλώνονται σε όλο το πόδι. Συνήθως ο πόνος είναι έντονος. Η περιοχή μπορεί να εμφανίζει ερυθρότητα και οίδημα. Η σηπτική αρθρίτιδα αποτελεί επείγον περιστατικό, αφού το πύον μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην άρθρωση. Αν υπάρχουν υποψίες μόλυνσης, τότε επιβάλλεται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν φλεγμονή των αρθρώσεων (νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα). Τα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με το είδος της αρθρίτιδας. Η φλεγμονή μπορεί να εμφανίζεται και να παρέρχεται, ενώ πλήττει διάφορες αρθρώσεις σε όλο το σώμα. Η χωλότητα μπορεί να είναι πιο έντονη στην αρχή της ημέρας, όπως συμβαίνει με διάφορες μυοπάθειες (για παράδειγμα, με τη μυϊκή δυστροφία). Μια άρθρωση, συχνά αυτή του γονάτου, μπορεί να εμφανίζει οίδημα. Σε ορισμένες αρθρίτιδες, τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν πυρετό, διογκωμένους αδένες και εξάνθημα.
Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι έκανε το παιδί προτού παρατηρήσουμε τη χωλότητα, αφού το πρόβλημα μπορεί να προκλήθηκε από κάκωση στους μυς ή τα οστά. Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι σύνηθες σε μεγαλύτερα παιδιά και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε πτώση, κατά την οποία προκαλείται συστροφή του πέλματος προς τα έξω. Αυτό προκαλεί οίδημα στον αστράγαλο και πόνο κατά την κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στα μικρά παιδιά, μπορεί να προκληθούν κατάγματα ύστερα από άλματα. Το παιδί μπορεί να εμφανίζει περιορισμένο οίδημα και ήπια χωλότητα.
Ο καρκίνος του αίματος (λευχαιμία) και των οστών (οστεοσάρκωμα και σάρκωμα Ewing) μπορεί να προκαλέσουν χωλότητα. Πολλά λευχαιμικά παιδιά είναι μικρότερα από 5 χρονών. Μπορεί να αναφέρουν πόνους στα οστά, να είναι ωχρά και καταπονημένα και να έχουν χάσει πολύ βάρος. Οι όγκοι των οστών είναι συνηθέστεροι σε εφήβους. Συχνά, οι έφηβοι με καρκίνο στα οστά αναφέρουν μόνιμο βαθύ πόνο τη νύχτα και όταν ξεκουράζονται.
Χωλότητα μπορεί να προκληθεί και από διάφορους παράγοντες που συνδέονται με το ισχίο. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι καταστάσεις είναι συνηθέστερες στα αγόρια. Τα προβλήματα που σχετίζονται με το ισχίο, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο, πράγμα που ενδέχεται να είναι παραπλανητικό. Η φλεγμονή του αρθρικού υμένα του ισχίου είναι το συνηθέστερο από αυτά τα προβλήματα, αλλά τα αίτιά του είναι άγνωστα. Απαντάται κυρίως σε παιδιά 3-10 ετών. Ενίοτε εμφανίζεται 1-2 εβδομάδες ύστερα από ένα κρυολόγημα. Γενικά, το παιδί αισθάνεται καλά και συνήθως δεν έχει πυρετό. Αν εμφανίσει πυρετό, τότε αυτός δεν ξεπερνά τους 38,5˚C. Το παιδί πονάει κατά την κίνηση στην άρθρωση του ισχίου και αρνείται να περπατήσει. Η νόσος Legg-Calve-Perthes είναι η οστεοχόνδρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού. Παρατηρείται στην ίδια ηλικιακή ομάδα που μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Η χωλότητα αναπτύσσεται βαθμιαία και δεν συνοδεύεται απαραιτήτως από πόνο. Η επιφυσιολίσθηση της άνω μηριαίας επίφυσης είναι μια πάθηση στην οποία το άνω τμήμα του μηριαίου «ολισθαίνει» σε μια αφύσικη θέση. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως σε υπέρβαρους εφήβους, που αναζητούν ιατρική βοήθεια εξαιτίας της χωλότητας και του πόνου στην άρθρωση του ισχίου.
Τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη (π.χ. σπονδυλόλυση, σπονδυλολίσθηση) και τα προβλήματα στην κοιλιακή χώρα (π.χ. σκωληκοειδίτιδα) μπορεί επίσης να προκαλέσουν χωλότητα. Τα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία μπορεί να προσκομιστούν στο γιατρό εξαιτίας μιας κρίσης στα οστά, η οποία προκαλεί πόνο και άρνηση άρσης οποιουδήποτε βάρους. Τα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών μπορεί να πρηστούν – κι αυτή μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη μιας υπάρχουσας πάθησης την οποία οι γονείς αγνοούσαν.

Πηγή mother.gr-newstoday.gr


ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: