Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Φτιάξε μόνη σου το δικό σου άρωμα



Είναι εύκολο να παρασκευάσεις μόνη το δικό σου άρωμα, με συνθέσεις κατευθείαν από τη φύση.


Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αισθήσεις μας, η όσφρηση δε μας παρέχει τη δυνατότητα της περιγραφής με λέξεις μιας αρωματικής σύνθεσης ή του χαρακτηρισμού της με συγκεκριμένες ιδιότητες. Απλώς έχουμε την τάση να τη συνδέουμε πάντα με αναμνήσεις και συναισθήματα. Ωστόσο, οι αρωματοποιοί, θέλοντας να κάνουν –αν μη τι άλλο– τη δουλειά τους ευκολότερη, επινόησαν μια γλώσσα ειδικά για την περιγραφή με σχετική ακρίβεια ενός αρώματος. Χρησιμοποιούν στην ουσία κάτι σαν τη γλώσσα της μουσικής, όπου κάθε νότα μπορεί να έχει τη δική της ένταση και διάρκεια, δημιουργώντας κάθε φορά και διαφορετικό αντίκτυπο στις αισθήσεις μας.

Οι «νότες της κορυφής» είναι συνήθως οι πιο όξινες, σαν το λεμόνι, για παράδειγμα, ή το περγαμόντο. Σε ένα άρωμα, οι μυρωδιές αυτών των δύο αιθέριων ελαίων θα είναι οι πρώτες που θα αντιληφθείς, αλλά και οι πρώτες που θα εξαφανιστούν, αφήνοντας τη σκηνή για τις επόμενες νότες, τις «μεσαίες». Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν τα περισσότερο ισορροπημένα αρωματικά μπουκέτα, αφού αποτελούν την καρδιά ενός αρώματος, με το γεράνι, την κανέλα ή τη μαντζουράνα να πρωταγωνιστούν. Τέλος, τα έλαια που κατά κύριο λόγο αποτελούν τη «βάση», όπως η βανίλια και το πατσουλί, χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν όλη αυτή την αρωματική σύνθεση προσδίδοντάς της βάθος, διάρκεια και «ειδικό βάρος».

Πώς θέλεις να μυρίζει το άρωμά σου;

Όσο περισσότερα φυσικά συστατικά υπάρχουν σε κάποιο τόσο πιο πολύ αισθαντική γίνεται η τελική ευωδιά του. Δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις μόνη κάποιο συνδυασμό και να δημιουργήσεις την προσωπική σου αύρα:
- Εάν θέλεις να αποπνέεις μυστήριο, διάλεξε το τριαντάφυλλο, το γαρίφαλο, το γεράνι και τη λεβάντα.
- Εάν προτιμάς ευωδιές που θα σε πλημμυρίσουν ενέργεια, δοκίμασε την κανέλα και το πορτοκάλι σε συνδυασμό με τη ζεστασιά της βανίλιας.
- Εάν επιθυμείς το πέπλο που θα σε τυλίξει να είναι ζεστό και γλυκό, τότε το ρόδο και το ylang ylang, ισορροπημένα με φρέσκες νότες βασιλικού, αποτελούν τέλεια επιλογή.

Με την προσωπική σου υπογραφή
Ανακάτεψε δύο σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο της προτίμησής σου με δύο ή τρεις από ένα άλλο και δύο ακόμη από ένα τρίτο. Από εκεί και ύστερα άρχισε τις αλχημείες με βάση το πώς θέλεις πραγματικά το άρωμά σου να μυρίζει. Απαραίτητα εργαλεία σε αυτά τα «τεστ» όσφρησης αποτελούν τα στυπόχαρτα, τα οποία θα κόψεις σε μικρές λωρίδες, μήκους 7-8 εκατοστών.

Κάθε φορά που θέλεις να δημιουργήσεις ένα άρωμα, γράφε με ένα μολύβι επάνω σε κάθε λωρίδα τα έλαια και την ποσότητα του καθενός που χρησιμοποίησες.

Στη συνέχεια, βούτηξε το κομμάτι του στυπόχαρτου στο μείγμα, άφησέ το για λίγο στον αέρα και επιστράτευσε την όσφρηση και το γούστο σου ώστε να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα.

Όταν καταλήξεις στη δική σου αρωματική πανδαισία, κλείσε το μείγμα των αιθέριων ελαίων σε σκούρο μπουκαλάκι. Χρησιμοποίησέ το κάθε φορά που θέλεις να ντύσεις το σώμα σου με το προσωπικό σου αρωματικό πέπλο.

Τα αιθέρια έλαια για νότες κορυφής:
Βασιλικός
Γκρέιπφρουτ
Ευκάλυπτος
Λεβάντα
Λεμόνι
Μανταρίνι
Νέρολι (άνθη πορτοκαλιάς και νερατζιάς)
Πεύκο
Περγαμόντο
Τσάι (τεϊόδεντρο)

Για μεσαίες νότες
Γαρίφαλο
Γεράνι
Γιασεμί (ή μπουγαρίνι)
Κανέλα
Κέδρος
Ρόδο
Ylang ylang


Για νότες βάσης:
Βανίλια
Πατσουλί
Σανταλόξυλο
Πηγη:shape.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: