Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Φλεβική ανεπάρκεια


woman-legs-386

Μην αγνοείτε τα συµπτώµατα

Είναι γνωστό ότι οι µισοί περίπου Έλληνες ταλαιπωρούνται από κάποιο µικρότερο ή µεγαλύτερο πρόβληµα φλεβικής ανεπάρκειας. Υπάρχουν όµως και αρκετοί που δεν το γνωρίζουν.

Νιώθετε κούραση, πόνο και πρήξιµο στα πόδια; Ίσως η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ) να σας έχει χτυπήσει την... πόρτα. Η νόσος αφορά στο 4-13% του πληθυσµού, εµφανίζεται µε διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες, ενώ τα πρώτα συµπτώµατά της µπορεί να εκδηλωθούν από τη νεαρή κιόλας ηλικία. Τα ήπια φλεβικά προβλήµατα που τελικά οδηγούν στη νόσο εµφανίζονται σε πάνω από το 50% του πληθυσµού και είναι πολύ σηµαντικό να µην αγνοηθούν, διαφορετικά το πρόβληµα θα επιδεινώνεται και θα γίνεται όλο και πιο απειλητικό για την υγεία.

Τι είναι
Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί που µεταφέρουν αίµα από τα πόδια προς την καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται µέσω µιας σειράς βαλβίδων οι οποίες ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίµατος προς την καρδιά και κλείνουν για να εµποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε ορισµένες καταστάσεις όµως οι βαλβίδες αυτές δεν κλείνουν σωστά, µην επιτρέποντας την παλινδρόµηση του αίµατος, µε αποτέλεσµα αυτό να λιµνάζει στις φλέβες και στους ιστούς, προκαλώντας αλλοιώσεις στα κάτω άκρα.
Η κατάσταση αυτή ονοµάζεται Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ) και έχει δύο µορφές: την ανεπάρκεια των επιφανειακών και την ανεπάρκεια των εσωτερικών φλεβών του ποδιού, που είναι και η πιο σοβαρή.

Συµπτώµατα και στάδια
Η ΧΦΑ εκδηλώνεται κυρίως µε αίσθηµα καψίµατος, πόνο, αίσθηµα τάσης και βάρους καθώς και κράµπες.
Το πρώτο στάδιο της νόσου περιλαµβάνει την εµφάνιση ευρυαγγειών (µικρά κόκκινα φλεβικά σχήµατα), στο δεύτερο στάδιο εµφανίζονται κιρσοί και στο τρίτο οίδηµα (πρησµένα πόδια). Τα επόµενα στάδια περιλαµβάνουν αρχικά δερµατικές αλλοιώσεις µε µια χαρακτηριστική µελάχρωση του δέρµατος και συνεχίζουν µε πιο σοβαρές αλλοιώσεις όπως τα έλκη.

Τι φταίει
Οι κύριοι παράγοντες και στα δύο φύλα είναι γενετικοί, ενώ ρόλο παίζει και η αύξηση της ηλικίας. Οι γυναίκες ωστόσο επιβαρύνονται µε επιπλέον παράγοντες, όπως εγκυµοσύνη, αριθµός τοκετών, χρήση αντισυλληπτικών κ.ά.
∆ευτερεύοντες προδιαθεσιακοί παράγοντες θεωρούνται η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, τα µεγάλα διαστήµατα σε όρθια ή καθιστή στάση, η έκθεση σε υψηλές θερµοκρασίες, τα ατυχήµατα, κάποιες εγχειρήσεις, οι παθήσεις των αρθρώσεων, η δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή καθώς και η χρήση ορισµένων φαρµάκων (π.χ. κορτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορµόνες, αντιφλεγµονώδη).

Άσκηση
• Σταθείτε όρθιοι µε τα πόδια παράλληλα.
• Σηκωθείτε στις µύτες
των ποδιών, ανασηκώνοντας τις φτέρνες σας όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Μείνετε για 5 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε.
• Επαναλάβετε 10 φορές.
• Κάντε την άσκηση καθηµερινά.

Tips πρόληψης
• Κρατάτε τα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλµατά σας σε κίνηση όσο το δυνατόν περισσότερο στη διάρκεια της ηµέρας.
• Πλένετε τα πόδια σας κάτω από ένα δυνατό ρεύµα κρύου νερού στο µπάνιο ή στο ντους, τρίβοντάς τα από τους αστραγάλους προς τα επάνω.
• Ξεκουραστείτε µε τα πόδια σας σηκωµένα για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε µέρα.
• Αποφύγετε την ορθοστασία και την καθιστική ζωή.
• Μην εκτίθεστε σε υπερβολική ζέστη (οι φλέβες διευρύνονται, κάνοντας το αίµα να συγκεντρώνεται στα πόδια µε αποτέλεσµα να πρήζονται).
• Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τα παπούτσια µε άκαµπτες σόλες.
• Προσπαθήστε
να χάσετε τα παραπανίσια
κιλά σας.

Πώς αντιµετωπίζεται
Η συντηρητική αντιµετώπιση της νόσου περιλαµβάνει:
• Γενικές οδηγίες για απώλεια βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, σύσταση για βάδισµα και κολύµπι, χρήση ανατοµικών υποδηµάτων κ.ά.
• Χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών διαβαθµισµένης συµπίεσης.
• Φαρµακευτική αγωγή που περιλαµβάνει φυτικά σκευάσµατα όπως ρουτοσίδες, κουµαρίνες, σαπωνίνες, ανθοκυανίνες, προκυανιδίνες και τα φλαβονοειδή.
Τα φάρµακα αυτά χορηγούνται µε ιατρική συνταγή. Υπάρχουν ωστόσο και φυσικά φλαβονοειδή, τα οποία διατίθενται στα φαρµακεία χωρίς συνταγή γιατρού.
Αν η νόσος δεν αντιµετωπιστεί, δηµιουργούνται φλεβικά έλκη που καταστρέφουν την ποιότητα του δέρµατος, ενώ ακόµη πιο επικίνδυνη και απειλητική για την υγεία είναι η δηµιουργία θροµβώσεων (όταν το αίµα µέσα στις φλέβες πήζει µε συνέπεια να εµποδίζεται η οµαλή κυκλοφορία του). Σε προχωρηµένα στάδια η νόσος αντιµετωπίζεται χειρουργικά είτε µε ανοιχτό χειρουργείο (αφαίρεση της φλέβας) είτε λιγότερο επεµβατικά, µε τη χρήση λέιζερ.
Πηγη:myworld.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: