Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

"Απίθανο" να προκαλούν καρκίνο τα κινητά


"Απίθανο" να προκαλούν καρκίνο τα κινητά

Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία επανεξέταση των υπαρχουσών μελετών από το Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου (ICR).


Όπως γράφει, παρά την σχεδόν καθολική χρήση των κινητών, δεν υπήρξε καμία αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου.

Στην έκθεσή του, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», το ICR παραθέτει επίσης αστοχίες σε πολλές από τις μελέτες που διερεύνησαν το όλο θέμα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως τα κινητά είναι «πιθανώς καρκινογόνα», βασισμένος στην απόφαση της αρμόδιας Αρχής του - της Διεθνούς Υπηρεσίας Μελέτης του Καρκίνου (IARC) - με την οποία ταξινομήθηκαν τα κινητά στην ίδια κατηγορία με τον καφέ και τις αναθυμιάσεις του πετρελαίου.

Η ταξινόμηση ενός παράγοντα ως «πιθανώς καρκινογόνου» σημαίνει ότι δεν μπορεί μεν να αποκλειστεί πως μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αλλά δεν μπορεί ούτε και να αποδειχτεί.

Μανιώδεις χρήστες

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τα κινητά και τον καρκίνο ήταν η Interphone, κατά την οποία συγκρίθηκαν 2.708 πάσχοντες από μια μορφή όγκου στον εγκέφαλο που λέγεται γλοίωμα, με ίσο αριθμό υγιών εθελοντών.

Η μελέτη αυτή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι χρήστες των κινητών κατά μέσον όρο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του εγκεφάλου, αλλά οι μανιώδεις χρήστες διέτρεχαν κάπως υψηλότερο κίνδυνο.

Ο καθηγητής Άντονυ Σβέρντλοου, από το ICR, λέει πως υπήρχε κίνδυνος σφάλματος όταν οι πάσχοντες από τον καρκίνο στον εγκέφαλο κλήθηκαν να θυμηθούν πόσο μιλούσαν στο κινητό χρόνια πριν. Είναι χαρακτηριστικό πως 10 από τους ασθενείς είπαν πως καθημερινά μιλούσαν στο κινητό περισσότερες από 12 ώρες – πράγμα το οποίο μοιάζει απίστευτο.

Ο δρ Σβέρντλοου πρόσθεσε πως την τελευταία 20ετία, η χρήση των κινητών μετετράπη από σπάνια σε εξαιρετικά συνηθισμένη και πλέον 4,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τα χρησιμοποιούν. Ωστόσο, «τα στοιχεία από τις χώρες της Δύσης όπου τηρούνται μητρώα του καρκίνου, δεν καταδεικνύουν αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου», εξήγησε.

Συνολικά, εξάλλου, «τα αθροιστικά ευρήματα των επιστημονικών μελετών δείχνουν να καταρρίπτουν ολοένα περισσότερο την υπόθεση ότι τα κινητά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εγκεφάλου στους ενήλικες», τόνισε.

Οι αμφιβολίες

Η έκθεση παραδέχεται πως υπάρχουν ακόμα ορισμένες αμφιβολίες για τα κινητά.

Κατ’ αρχήν, οι έως τώρα μελέτες έχουν αναζητήσει τυχόν συσχέτιση έπειτα από το πολύ 15 χρόνια καθημερινής χρήσης του κινητού - συνεπώς, θα μπορούσε να υπάρχει κάποια συσχέτιση έπειτα από περισσότερες δεκαετίες χρήσης, αλλά αυτό θα το μάθουμε στο μέλλον.

Επιπλέον, δεν έχει ακόμα διερευνηθεί καλά η τυχόν επίπτωση από την χρήση κινητών κατά την παιδική ηλικία - αφ’ ενός διότι η τάση να έχουν και τα παιδιά κινητό είναι κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αφ’ ετέρου διότι θα πρέπει να περάσουν μερικές δεκαετίες για να διαπιστωθεί εάν η συνήθεια αυτή τα έβλαψε ή όχι.

Με άλλα λόγια, «τα νέα για την ασφάλεια των κινητών είναι προς το παρόν καλά, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα», καταλήγουν οι ειδικοί.
Πηγη:madata.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: