Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Θεσσαλονίκη-Σέιχ Σου:Αν ξανακαεί... πέθανε



«Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, 14 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά, έχει ξαναγεννηθεί. Τώρα χρειάζεται προσοχή, γιατί αν καεί δεύτερη φορά δε θα μπορέσει να αναγεννηθεί. Πέθανε».
Οι δασολόγοι προειδοποιούν για τις παρεμβάσεις, τα έργα, αλλά και τα μέτρα που απαιτούνται αναφορικά με το δάσος του Σέιχ Σου, που κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

Την περασμένη Κυριακή, σχεδόν 14 χρόνια μετά την 6η Ιουλίου του 1997, όταν η φωτιά κατέκαψε 17.500 στρέμματα -περίπου το 60% του δάσους του Σέιχ Σου-, σήμανε συναγερμός, όταν περίοικοι ενημέρωσαν την Πυροσβεστική για καπνούς από το δάσος, στο ύψος της οδού Περραιβού στη Μαλακοπή. Επιτόπου έσπευσαν 9 πυροσβεστικά οχήματα, περιορίζοντας τη φωτιά σε μια μικρή έκταση περίπου 100 τ.μ.

Το Σέιχ Σου γλίτωσε, απαιτείται όμως εγρήγορση όλων των φορέων, της Πυροσβεστικής, δασικών υπηρεσιών, εθελοντικών ομάδων και πολιτών, ώστε να μην παραδοθεί ξανά στις φλόγες.

Στο μεταξύ, κάθε χρόνο που περνάει η εικόνα του μεταβάλλεται, καθώς χιλιάδες νέα δέντρα έχουν φτάσει σε ύψος 5 - 15 μέτρων.

«Από την αναγέννηση το 80% προήλθε με φυσικό τρόπο και το 20% με τεχνητή φύτευση. Η φύση λειτούργησε ικανοποιητικά, όχι όμως και οι επιλογές που κάναμε επί πληρωμή, που οδήγησαν σε οικολογική ζημία, με φυτά όπως το κυπαρίσσι Αριζόνας. Σε κάποιες περιοχές το δάσος έχει αρχίσει να εμφανίζεται ξανά, όμως είναι πολύ πυκνό και απαιτούνται καλλιέργειες με αραιώσεις και βελτιώσεις, ώστε να επιταχύνουμε το ρυθμό επανόδου. Επίσης, απαιτείται επί 24ώρου βάσεως προληπτική προστασία από πυρκαγιές, γιατί αν ξαναπιάσει φωτιά θα είναι καταστροφικό», τόνισε ο Θεοχάρης Ζάγκας, αναπληρωτής καθηγητής Δασοκομίας του ΑΠΘ.

«Το Σέιχ Σου παρουσιάζει σήμερα μια καλή εικόνα για περιαστικό δάσος, αν λάβουμε υπόψη και τα υποβαθμισμένα εδάφη. Συντάσσουμε τη διαχειριστική μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση, καθώς πλέον απαιτούνται αραιώσεις και καλλιέργειες, ώστε τα δέντρα που αναγεννήθηκαν να αναπτυχθούν. Αν το προφυλάξουμε, το Σέιχ Σου θα φαίνεται κάθε χρόνο και διαφορετικό και σε λίγα χρόνια θα έχουμε ξανά ένα πυκνό δάσος», δήλωσε ο δασάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Αϊναλής.

Τα φράγματα απέδωσαν

Μετά την πυρκαγιά του '97, ο πρώτος κίνδυνος αφορούσε στο να πλημμυρίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Το βάρος δόθηκε στην κατασκευή πρόχειρων και εν συνεχεία μόνιμων φραγμάτων, τα οποία λειτούργησαν αποτελεσματικά και έτσι η πόλη δεν κινδύνευσε ούτε μια φορά. «Αμεσα έγιναν αντιπλημμυρικά έργα και μετά το 2001 κατασκευάστηκαν στα πέντε μεγάλα ρέματα συνολικά 108 τσιμεντένια φράγματα, από μισό έως πέντε μέτρα, μικρότερα στις πιο ψηλές περιοχές και μεγαλύτερα προς την έξοδο των ρεμάτων. Ακόμη και στο πιο βροχερό τριήμερο για την πόλη, στις 26 - 28 Οκτωβρίου του 2010, τα φράγματα άντεξαν. Υδρονομικά, το περιαστικό δάσος έχει προστατευτεί πολύ καλά για βροχές ραγδαιότητας εκατονταετίας. Πρέπει, όμως, να προστατευτεί αποτελεσματικά, γιατί αν ξανακαεί δε θα μπορεί να ξαναγεννηθεί», δήλωσε ο Παναγιώτης Στεφανίδης, πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ.

Σε ετοιμότητα παρά τις ελλείψεις

Οι ελλείψεις που καταγράφονται φέτος σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, λόγω της οικονομικής κατάστασης, δε φαίνεται να επηρεάζουν το σχεδιασμό της Πυροσβεστικής και την ετοιμότητα των πυροσβεστών, όπως αποδείχτηκε και στο περιστατικό της προηγούμενης Κυριακής. Από σήμερα, δίπλα στα δύο Καναντέρ 415 που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», θα βρίσκεται και ένα μισθωμένο ελικόπτερο μεσαίου τύπου από τη Ρωσία, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται άλλα δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ 215.

«Ειδικά για το Σέιχ Σου, είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε μέσα σε πέντε λεπτά και, όπως έγινε την προηγούμενη Κυριακή, σε 10 λεπτά είχαν φτάσει συνολικά δέκα αυτοκίνητα», τόνισε ο Δημήτριος Ζάχος, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

«Εχουν ξεκινήσει οι συντηρήσεις των δρόμων, η απομάκρυνση των χόρτων και των σκουπιδιών, ενώ το Σέιχ Σου είναι χωρισμένο σε 20 τομείς, στους οποίους αναπτύσσονται καθημερινά πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι και μέλη των εθελοντικών ομάδων. Εχει επεκταθεί το σύστημα υδροδότησης, έχουμε πλέον 60 ενεργά υδροστόμια και 7 δεξαμενές, εκ των οποίων οι 2 έχουν χωρητικότητα 1.000 κ.μ. Είμαστε σε ετοιμότητα, όμως απαιτείται και η βοήθεια των πολιτών και ιδιαίτερα η παρουσία τους μέσα στο δάσος», συμπλήρωσε ο δασάρχης, Απόστολος Αϊναλής.
Πηγη:agelioforos.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: