Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ζέβρα η αδάμαστη

Στον ζωολογικό κήπο της Xiamen Haicang, στην Ν.Α. Κίνα, γεννήθηκε την Κυριακή ένα υγιέστατο γαϊδουροζεβράκι.


Πρόκειται, όπως σωστά φανταστήκατε, για διασταύρωση ζέβρας (η μητέρα) και γαϊδουριού (ο πατέρας).

Το υβρίδιο μπορείτε να το ονομάζετε με βάση το είδος του, zonkey, ή zebonkey, ή zebrinny, ή zebrula, ή zebrass ή zedonk, καθώς ακόμη δεν έχει όνομα. Όπως και να το πείτε, είναι καλά στην υγεία του όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί.



Με αυτή την αφορμή, αναζητήσαμε πληροφορίες για το χαρακτήρα της ζέβρας, η οποία αποδείχτηκε ... αδάμαστη, όπως διαβάζουμε στο περιοδικό Science Illustrated.

Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, ποτέ δεν κατάφερε κανείς να δαμάσει ζέβρες. Μεμονωμένα ζώα έχουν εκπαιδευτεί να ιππεύονται ή να σέρνουν άμαξες, αλλά πρόκειται για πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Για να μπορέσει κανείς να δαμάσει ένα ζώο με επιτυχία, θα πρέπει το ζώο να είναι κοινωνικό, ώστε να μπορεί να αποδεχτεί τον άνθρωπο σαν καθοδηγητή της αγέλης, και παράλληλα να έχει σχετικά ήρεμο χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ζέβρες είναι το ταμπεραμέντο τους. Είναι απρόβλεπτα ζώα και συχνά επιτίθενται, αν κάποιος δεν τους αρέσει.

Έτσι, στους ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι ζέβρες, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώο, ευθύνονται για τους περισσότερους τραυματισμούς φροντιστών των ζώων. Στα τέλη του 19ου αιώνα, τα εξωτικά κατοικίδια ζώα ήταν της μόδας στους κύκλους της αγγλικής αριστοκρατίας και ο εκκεντρικός αριστοκράτης λόρδος Walter Rothschild κατάφερε να εκπαιδεύσει ζέβρες να σέρνουν μια μικρή άμαξα. Για ένα διάστημα περιδιάβαινε στο Λονδίνο με την αλλόκοτη άμαξά του, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει, αφού οι ζέβρες συχνά επιχειρούσαν να δαγκώσουν τους περαστικούς.

Την ίδια εποχή, στη Νότια Αφρική, προσπάθησαν να εκπαιδεύσουν ζέβρες στην υπερπήδηση εμποδίων – κάτι που ποτέ δε στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία. Από τη μια, τα ζώα αργούσαν πάρα πολύ να συνηθίσουν τον αναβάτη, και από την άλλη, πηδούσαν τα εμπόδια αποκλειστικά και μόνο όταν το ήθελαν τα ίδια.

Για του λόγου το αληθές, δείτε το video που ακολουθεί:



Πηγές: Science Illustrated και The Telegraph


ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: