Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τα αεροπλάνα «προκαλούν βροχές κοντά στα αεροδρόμια»


Μια τρύπα στα σύννεφα που δημιουργήθηκε από αεροπλάνο στη Δυτική Ανταρκτική. Η φωτογραφία δημοσιεύεται στο Science.
Μια τρύπα στα σύννεφα που δημιουργήθηκε από αεροπλάνο στη Δυτική Ανταρκτική. Η φωτογραφία δημοσιεύεται στο Science. 

Ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κίνηση των αεροπλάνων υπό κάποιες προϋποθέσεις προκαλεί σε τοπικό επίπεδο βροχοπτώσεις ακόμη και χιονόπτωση!
Σύμφωνα με τους ερευνητές όταν τα αεροπλάνα περνούν μέσα από πολύ ψυχρά σύννεφα δημιουργούν μια αλυσιδωτή αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση βροχής ή χιονόπτωσης.

Οι «τρύπες» της βροχής

Την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στo περιοδικό Science, πραγματοποίησαν επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ και των Πανεπιστημίων του Κολοράντο και του Γουαιόμινγκ.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχει η κίνηση των αεροπλάνων σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων γύρω από αεροδρόμια μεγάλων πόλεων όπως αυτά του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, του Σιάτλ, του Σικάγο κ.α. Στα σύννεφα που η θερμοκρασία τους είναι από -15 ως - 20 βαθμούς Κελσίου υπάρχουν σταγονίδια νερού που δεν έχουν προλάβει να παγώσουν και βρίσκονται ακόμη σε υγρή κατάσταση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πέρασμα των αεροσκαφών μέσα από αυτά τα σύννεφα και ειδικά η καθοδική και ανοδική κίνηση τους (απογείωση-προσγείωση) δημιουργούν τρύπες και κανάλια στα νέφη «πυροδοτώντας» παράλληλα τον μηχανισμό πρόκλησης βροχής ή χιονόπτωσης.

Το φαινόμενο

Όπως φαίνεται οι κινητήρες των αεροπλάνων «υποχρεώνουν» τον αέρα πίσω από τα φτερά και τις μηχανές να διασταλεί γρήγορα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αέρας διαστέλλεται μεν αλλά παγώνει απότομα γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τα σταγονίδια του νερού να παγώσουν και αυτά και τελικά να πέσουν στο έδαφος είτε με την μορφή βροχής είτε με την μορφή χιονιού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκαλέσει κάθε τύπος αεροσκάφους (επιβατηγό, ιδιωτικό, πολεμικό κλπ.) και υπολογίζουν ότι η βροχή ή το χιόνι θα πέσει τοπικά στην περιοχή μέσα σε διάστημα 90 λεπτών μετά τη διέλευση του αεροσκάφους.
Πηγη:in.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: