Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Eικόνες Aποκάλυψης



Έκρηξη προκλήθηκε και στον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου Fukushima 1 στις 11:01' τοπική ώρα Ιαπωνίας, πιθανότατα λόγω της συσσώρευσης υδρογόνου, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Από την έκρηξη κατέρευσε ένας τοίχος και πυκνός καπνός ξεπήδησε μέσα από την εγκατάσταση. Εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις τραυματίες και επτά αγνοούμενοι.


«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για έκρηξη υδρογόνου, δεν είναι όμως σίγουρο αν έχει παραμείνει ανέπαφο το κέλυφος του πυρήνα», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του εκπροσώπου πυρηνικής ασφάλειας, Ryo Miyake.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Yuki Edano, διαβεβαίωσε ότι το κέλυφος του πυρήνα παρέμεινε ανέπαφο και ότι οι πιθανότητες να έχουν εκκληθεί μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας είναι πολύ μικρές.

Σοκ έχει προκαλέσει η ανακάλυψη 2.000 πτωμάτων σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, στη χερσόνησο Ότζικα η οποία και δέχτηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιπτώσεις της θεομηνίας μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Λίγο νωρίτερα, μετά από ισχυρή μετασεισμική δόνηση 6,2 που έγινε αισθητή στην βορειό-ανατολική Ιαπωνία, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας Τόκιο, στις 10.02', τοπική ώρα Ιαπωνίας υπήρχαν αναφορές ότι προκλήθηκε τσουνάμι πέντε μέτρων το οποίο κατευθυνόταν προς την περιοχή της Fukushima, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Ακολούθησαν δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρείας Tepco που τόνισε ότι ο συναγερμός ήταν λανθασμένος καθώς δεν παρατηρήθηκε κάποιο τσουνάμι, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιφάνεια της θάλασσας γύρω από το εργοστάσιο παρέμεινε ίδια.

Η συγκεκριμένη έκρηξη ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των ιαπωνικών αρχών οι οποίες είχαν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, λόγω των προβλημάτων που είχαν προκληθεί από τον καταστροφικό σεισμό των 8,9R, σε τρία πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, στη Fukushima, Onagawa, Ibaraki. Για τα τελευταία υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με την έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Το γαλλικό Ινστιτούτο είχε ανακοινώσει ότι είχε εκλυθεί ραδιενέργεια και από τα τρία εργοστάσια σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ωστόσο οι ιαπωνικές Αρχές εμφανίζονταν περισσότερο καθυσηχαστικές.



Fukushima

Πριν την έκρηξη στις 11:01' τοπική ώρα Ιαπωνίας, υπήρχαν φόβοι για τήξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου Fukushima 1(160 χλμ. από το επίκεντρο της δόνησης) με το ενδεχόμενο έκρηξης να παραμένει μεγάλος. Tην ίδια ώρα η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμαζόταν να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima 1, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την εταιρεία. Το σύστημα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο έχει υποστεί ζημιές μετά το σεισμό που έπληξε τη χώρα.


(Η απόσταση μεταξύ των δύο εργοστασίων)

Οnagawa

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία με έδρα τη Βιέννη «Οι ιαπωνικές Αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οnagawa».


(Πριν και μετά το τσουνάμι)



Eπίσης υψηλά ποστοστά ραδιενέργειας έχουν εκλυθεί σε ακόμη ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Οnagawa, που απέχει μόλις 120 χλμ. από το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού των 8,9R. Ωστόσο οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η ραδιενέργεια που καταγράφεται στην περιφέρεια του πυρηνικού σταθμού της Οnagawa έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.




Πρόβλημα και σε τρίτο εργοστάσιο

Πριν από λίγη ώρα, 18:30, η αντλία του συστήματος ψύξης σταμάτησε στο πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι Νο. 2 που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπαράκι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο απέχει 120 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο και το 1999 είχε σημειωθεί εκεί πυρηνικό δυστύχημα.


(Το σημείο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο στην επαρχία Ιμπαράκι)

Ωστόσο, η  ιαπωνική εταιρεία Japan Atomic Power ανακοίνωσε ότι το σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Τοκάι Νο. 2 λειτουργεί, μολονότι δύο από τις τρεις ντιζελογεννήτριες που χρησιμοποιούνται για την ψύξη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο αντιδραστήρας του εργοστασίου, που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπαράκι, 120 χιλιόμετρα από το Τόκιο, έκλεισε αυτόματα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής.



Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Fukushima

Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Naoto Kahn, Yukio Edano,έκανε λόγο για πιθανή τήξη του πυρήνα στον αντιδραστήρα 1 του εργοστασίου στη Fukushima, ενώ την ίδια ώραδημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδα «La Repubblica» ανέφερε ότι σημαντική ζημιά έχουν υποστεί και οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο 3, γεγονός που προκαλεί τη διαδικασία της τήξης.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα η τήξη να έχει συμβεί μέσα στον αντιδραστήρα, δεν μπορούμε όμως να το ξέρουμε με ακρίβεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να σιγουρευτούμε αν πράγματι συνέβη. Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε, επίσης, πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3, εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yukio Edano.

H οροφή του εργοστασίου μετά την έκρηξη
H οροφή του εργοστασίου μετά την έκρηξη
Ο ίδιος υπογράμμισε, όμως, πως σε περίπτωση έκρηξης «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ. από το Τόκιο.

Νωρίτερα, η υπηρεσία ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι παρουσιάστηκε και δεύτερο πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό της Fukushima Daiichi, αφού άλλος ένας αντιδραστήρας έχει απωλέσει το σύστημα ψύξης.

Συγκεκριμένα, το σύστημα ψύξης εκτάκτου ανάγκης δεν λειτουργεί πλέον στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας Tokyo Electric Power Co (Tepco), γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα.



Παράλληλα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, εκπρόσωποι της εταιρείας Τepco ενημέρωσαν την ιαπωνική κυβέρνηση ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, τονίζοντας ότι υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εκτέθηκαν 160 Ιάπωνες σε ραδιενέργεια

Μέχρι και 160 άτομα ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές Αρχές μέχρι στιγμής, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει έως τους 160. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 60 ηλικιωμένοι ασθενείς καθώς και μέλη του ιατρικού προσωπικού που συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης στην πόλη Φουτάμπε και άλλοι 100, οι οποίοι προσπάθησαν να απομακρυνθούν με λεωφορείο.

Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Πυρηνικών (NRC) ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στέλνει στην Ιαπωνία δύο ειδικούς, ώστε να βοηθήσουν τους Ιάπωνες «με κάθε δυνατό τρόπο».

Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι 

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ήρε σήμερα την προειδοποίηση για τσουνάμι για όλες τις ακτές της χώρας που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν ήδη υποστεί ζημιές κινδυνεύουν από τους δυνατούς μετασεισμούς ακόμα και της κλίμακας των 7 Ρίχτερ.



Συναγερμός στην επαρχία Μιγιάκι

Ειδικοί στη Βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Επίσης, σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 νεκροί.

Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.
Σχετικά με την επιχείρηση, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Yukiya Amano, ανέφερε ότι «η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας  βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις ιαπωνικές Αρχές και είναι ενήμερη για την επιχείρηση ρίψης θαλασσινού νερού αναμεμειγμένου με βόριο στον αντιδραστήρα, προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή τήξη του πυρήνα του. Ελπίζουμε η επιχείρηση να στεφθεί με επιτυχία».
Νωρίτερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ ανέφερε ότι τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στον ηλικίας 40 ετών πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1,  έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες είχαν πληγεί από τον φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στη Βορειοανατολική Ιαπωνία.

Στην περιοχή βρίσκονται ειδικές μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος, σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ενώ παράλληλα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό έχει μεταβεί στο σημείο, καθώς πολλοί από τους εργάτες έχουν επιμολυνθεί από την έκλυση ραδιενεργών στοιχείων.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη οφείλεται στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, που προκάλεσε ισχυρή μετασεισμική δόνηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία στις ηλεκτρογεννήτριες που έδιναν ρεύμα στις αντλίες μετάδοσης ψυχρού ύδατος προς τον πυρήνα του αντιδραστήρα.

«Πρόκειται προφανώς για μια έκρηξη υδρογόνου, η οποία οφείλεται σε ανάφλεξη» δήλωσε ο Ian Ηοre-Lacy, διευθυντής επικοινωνιών της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικής Ενέργειας (WNA). «Εάν το υδρογόνο αναφλεγεί, τότε εκτονώνεται αμέσως, χωρίς να έχει άλλες συνέπειες» πρόσθεσε.


Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε σήμερα τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο μεγαλύτερης των 20 χλμ. από την εκκενωθείσα ζώνη, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού.

Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν, επίσης, όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντίλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

Ο Yukio Edano επιβεβαίωσε σήμερα ότι σημειώθηκε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daichi 1 που ανήκει στην εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας, Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

«Ερευνούμε τα αίτια και την κατάσταση και θα τα δημοσιοποιήσουμε μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες» δήλωσε ο Edano. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «οι Αρχές λαμβάνουν όλα τα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της γύρω περιοχής».

Επίσης, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.



Εν τω μεταξύ, οι ιαπωνικές Αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε την Παρασκευή τη χώρα, όπως ανακοίνωσε η IAEA.

«Οι Αρχές δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά και στα δύο εργοστάσια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

«Η ΙΑΕΑ επανέλαβε την προσφορά της για παροχή τεχνικής υποστήριξης στην Ιαπωνία, αν η κυβέρνηση το ζητήσει» προσθέτει.

Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια. Η ιαπωνική κυβέρνηση, πάντως, έχει διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά.

Βιβλική καταστροφή 

Λάσπη, συντρίμμια, πυρκαγιές και ένα έθνος που θρηνεί τους ανθρώπους του. Αυτή είναι, σε αδρές γραμμές, η εικόνα του χάους, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ιαπωνία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, αλλά και τα φονικά τσουνάμι, που σάρωσαν παράκτιες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 840, ενώ τουλάχιστον 700 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, με τις Αρχές της χώρας να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ξεπεράσει τους 1.000. Ωστόσο, προσωρινοί υπολογισμοί της Αστυνομίας ανεβάζουν τον αριθμό στους 900. Παράλληλα, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.800. Ο Ιαπωνικός Στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακάλυψε 300 με 400 πτώματα στο λιμάνι Rikuzendakata, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι Αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη Βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξε την Παρασκευή το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού Χονσού οι νεκροί και οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 1.700. 



Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και τους 1.300. Μόνο στην παραθαλάσσια πόλη Sendai, η οποία είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και επλήγη από παλιρροϊκό κύμα ύψους 12 μέτρων βρέθηκαν τουλάχιστον 300 πτώματα.

Ο ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών και το τσουνάμι που έπληξαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας προκάλεσαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Miyagi, Fukushima, Chiba, Iwate, αλλά και στο Τόκιο.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης τουλάχιστον 1,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τουλάχιστον 1 εκατ. οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εξαιτίας των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.



Την ίδια στιγμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιαπωνίας έχουν ξεκινήσει μια γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης, επιστρατεύοντας ολόκληρες μεραρχίες του Στρατού Ξηράς, προκειμένου να συνδράμουν τους σεισμοπαθείς αλλά και τους πλημμυροπαθείς της χώρας. Ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται κοντά στους 100.000. Επιπλέον, 300 αεροσκάφη αλλά και 40 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στα βορειοανατολικά.

Ο Yukio Edano, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, τόνισε ότι «η αντίδραση στην καταστροφή θα χρειαστεί τεράστια συγκέντρωση και προσπάθεια από το έθνος, διότι πρόκειται για μια καταστροφή μεγέθους που δεν έχει προηγούμενο. Γι' αυτό και θα απαιτηθεί εκτεταμένη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων και άλλων φορέων».

«Η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ζωές κι αναμένουμε ότι τα 200 δις γιεν (2,4 δις δολάρια) που υπήρχαν ως αποθεματικό στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος επαρκούν. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια για το μέγεθος του απαραίτητου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος, τώρα, θα χρειαστούν διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαρροή ραδιενεργού καισίου στο εργοστάσιο Fukushima

Την ίδια στιγμή, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ιαπωνικές Αρχές, για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, από την πυρηνική μονάδα Fukushima Daichi, καθώς λόγω του ισχυρού σεισμού, η πίεση στον αντιδραστήρα Ν1 αυξάνεται επικίνδυνα.
Ήδη, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για εντοπισμό ραδιενεργού καισίου (Cs135) κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο με την πληροφορία, όμως, να μην έχει επιβεβαιωθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Το νέο εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο και τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 μονάδων πάνω από το φυσιολογικό μετά τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών στη Βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Η πόλη Fukushima, με πληθυσμό 2.000 κατοίκων, εκκενώθηκε  για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Φόβοι για ενεργειακό μπλακ άουτ

Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power (Tepco) προειδοποίησε το Σάββατο για τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας με ρεύμα στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της εξαιτίας των ζημιών στο δίκτυο παραγωγής, που εξυπηρετεί την περιοχή από τον αποκαλυπτικής έκτασης σεισμό.

Η Tepco κάλεσε επίσης τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, εκτιμώντας πως η ζήτηση ενδέχεται να ξεπεράσει τις βραδινές ώρες την ικανότητα παραγωγής.

Επίσης, κάλεσε και τις άλλες ηλεκτρικές εταιρείες που εξυπηρετούν διαφορετικές περιοχές της χώρας να της προσφέρουν βοήθεια, μεταδίδει το πρακτορείο Kyodo.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει τρίωρες διακοπές εκ περιτροπής σε περιοχές που εξυπηρετεί, προσθέτει το πρακτορείο.

Οι ανησυχίες της Tepco σχετίζονται με τη διακοπή λειτουργίας των αντιδραστήρων στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νο.1 και Νο.2 , σε απόσταση 250 χλμ. από την πρωτεύουσα, έπειτα από τον σεισμό.

Πηγη:zougla.gr


Νωρίτερα, το πρακτορείο Τζίτζι είχε μεταδώσει την είδηση πως ακούσθηκε έκρηξη και καπνοί έγιναν αισθητοί να υψώνονται από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, με την ιαπωνική τηλεόραση να επιβεβαιώνει με τις εικόνες της την πληροφορία.


ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: