Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Μήπως είσαι έγκυος; Τα πάντα για το τεστ εγκυμοσύνης

Έχεις καθυστέρηση, πιθανόν κάποιες ζαλάδες ή νιώθεις το στήθος σου πρησμένο. Ίσως ένα τεστ εγκυμοσύνης σου δώσει την απάντηση, αρκεί να ακολουθήσεις πολύ προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.


Συνεργάστηκε ο Θωμάς Γκίκας, μαιευτήρας γυναικολόγος, Member of British Society for Colposcopy & Cervical Pathology, B.S.C.C.P.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να βρέχουν με τα ούρα της πιθανής εγκυμονούσας τσάντες γεμισμένες με σιτάρι και κριθάρι – ένδειξη βλάστησης στις τσάντες φανέρωνε εγκυμοσύνη, ενώ το είδος του βλαστού υποδείκνυε το φύλο του εμβρύου. Ο Ιπποκράτης, από την άλλη, σύστηνε στη γυναίκα που είχε καθυστέρηση στον κύκλο της να πίνει μέλι διαλυμένο σε νερό πριν κοιμηθεί: αν ένιωθε τραβήγματα στην κοιλιά και κράμπες, ήταν σημάδι εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος εγκυμοσύνης όπως τον γνωρίζουμε τώρα ξεκίνησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, για να γίνει διαθέσιμος στα φαρμακεία για κάθε γυναίκα κάπου στη δεκαετία του '80. Πώς λειτουργούν τα σύγχρονα τεστ εγκυμοσύνης;
«Πώς λειτουργούν τα τεστ κυήσεως;»
Όλα τα τα τεστ που ανιχνεύουν την εγκυμοσύνη στα αρχικά της στάδια λειτουργούν ανιχνεύοντας μία συγκεκριμένη ορμόνη στα ούρα ή το αίμα, η οποία υφίσταται μόνο όταν η γυναίκα είναι έγκυος. Η ορμόνη ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) ή ορμόνη εγκυμοσύνης. Η hCG δημιουργείται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα. Αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου 6 ημέρες μετά την ένωση ωαρίου και σπέρματος. Υπάρχουν δύο είδη τεστ κύησης. Το ένα ελέγχει για την ορμόνη εγκυμοσύνης στο αίμα και πρέπει να κάνεις εξέταση αίματος, ενώ το άλλο ανιχνεύει την ορμόνη στα ούρα και μπορείς είτε να αγοράσεις ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο είτε να κάνεις μια εξέταση ούρων στο ιατρείο. Πλέον, οι περισσότερες γυναίκες κάνουν πρώτα ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, καθώς είναι οικονομικά, γρήγορα, εύκολα στη χρήση και ακριβή, αν χρησιμοποιηθούν σωστά.
«Πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;»
Στα περισσότερα τεστ, πλέον, αναγράφεται ότι έχουν ακρίβεια σε ποσοστό 99% από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Οι ειδικοί συστήνουν να περιμένεις μία εβδομάδα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης και μετά να προχωρήσεις σε τεστ, καθώς μετά το διάστημα αυτό η απάντηση είναι ακριβέστερη.


«Είναι προτιμότερο να το κάνω το πρωί ή το βράδυ;»
Η ώρα που θα αποφασίσεις να κάνεις το τεστ αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης. Γενικά, πάντως, τα πρωινά ούρα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση της hCG σε περίπτωση εγκυμοσύνης, οπότε συνήθως συστήνεται να κάνεις το τεστ το πρωί, μόλις ξυπνήσεις.


«Παίρνω φάρμακα. Μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του τεστ;»
«Γενικά, η χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα του τεστ» τονίζει ο Θωμάς Γκίκας, μαιευτήρας γυναικολόγος, Member of British Society for Colposcopy & Cervical Pathology, B.S.C.C.P. «Εάν βρίσκεσαι, όμως, σε θεραπεία με ορμόνες ή παίρνεις φάρμακα που έχουν σχέση με την αύξηση της γονιμότητας, υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του τεστ και να μην είναι ακριβές».
«Το τεστ βγήκε αρνητικό, αλλά έχω καθυστέρηση. Τι να κάνω;»
Εάν το τεστ βγει αρνητικό και η καθυστέρηση συνεχίζεται, έπειτα από 2-3 ημέρες μπορείς να κάνεις τεστ επιβεβαίωσης. Εξάλλου, όλα τα τεστ το συστήνουν στις οδηγίες τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
«Δεν έχω σταθερό κύκλο. Πώς μπορώ να ξέρω ποια μέρα πρέπει να κάνω το τεστ;»
Εάν έχεις ασταθή κύκλο και δεν ξέρεις ποια μέρα πρέπει να το κάνεις, ξεκίνα από το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύκλο σου και υπολόγισε με βάση αυτόν τις ημέρες.
Τα τεστ κύησης θεωρούνται έγκυρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική εξέταση, η οποία διαπιστώνει με απόλυτη ακρίβεια την ύπαρξη ή όχι μιας εγκυμοσύνης.
ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ:
Τα περισσότερα τεστ έχουν περίπου την ίδια μορφή και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Μοιάζουν με στικ, που στη μία τους πλευρά έχουν μία απορροφητική μύτη που πρέπει να βραχεί με τα ούρα, ενώ στην άλλη βρίσκονται τα παραθυράκια όπου θα φανούν οι ενδείξεις εγκυμοσύνης. Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, κοίταξε την πλευρά με τα παραθυράκια ενδείξεων. Εάν εμφανιστεί μία γραμμή (-) ή ένα συν (+), ανάλογα με το τεστ, είναι ένδειξη εγκυμοσύνης. Δεν έχει σημασία αν είναι απαλή ή έντονη, καθώς οποιαδήποτε γραμμή σημαίνει ότι το τεστ βγήκε θετικό.
πηγη:shape

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: