Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κλόνισε τη Γη, μίκρυνε τη μέρα

Ο σεισμός της Ιαπωνίας μίκρυνε τη διάρκεια της μέρας κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα, μετατόπισε το νοητό άξονα της Γης κατά 17 εκατοστά και μετακίνησε το μεγαλύτερο ιαπωνικό νησί κατά 2,44 μέτρα, δείχνουν μελέτες της ΝΑΣΑ.
Μετά από ανάλυση της σεισμικής δόνησης των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανακαλύφθηκε ότι ο μεγάλος αυτός σεισμός επιτάχυνε την περιστροφή της Γης, μειώνοντας την διάρκεια του 24ώρου κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον κορυφαίο Γεωφυσικό επιστήμονα Ρίτσαρντ Γκρος, του περίφημου ερευνητικού κέντρου Jet Ρropulsion Laboratory της ΝΑΣΑ, στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.
Ρίτσαρντ Γκρος
Αρχικά ο Γκρος είχε υπολογίσει την μείωση του 24ωρου κατά 1,6 μικροδευτερόλεπτα, αλλά αναθεώρησε την εκτίμησή του, βασιζόμενες σε νέα δεδομένα. Το ένα μικροδευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.
«Αλλάζοντας την κατανομή της γήινης μάζας, ο σεισμός της Ιαπωνίας είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή επιτάχυνση στην περιστροφή της Γης, μειώνοντας την διάρκεια της μέρας κατά περίπου 1,8 μικροδευτερόλεπτα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός επιστήμονας σε ηλεκτρονικό του μήνυμα στον ιστότοπο SPACE.com.
Ο Γκρος προσθέτει ότι, είναι πιθανή περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, όταν θα έρθουν στο φως και νέες πληροφορίες για τον σεισμό.
Μια ημέρα στη Γη έχει διάρκεια περίπου 24 ώρες, ή 86.000 δευτερόλεπτα. Με την πάροδο των χρόνων, η διάρκειά της μεταβάλλεται από ένα έως και 1.000 μικροδευτερόλεπτα, λόγω των εποχιακών μεταλλαγών στην κατανομή της μάζας του πλανήτη.
Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως ο σεισμός της 11ης Μαρτίου μετατόπισε το κύριο νησί της Ιαπωνίας κατά περίπου 8 πόδια [ή 2,44 μέτρα] σύμφωνα με τον Κένεθ Χάντνατ της Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ. Ο σεισμός επίσης μετατόπισε τον άξονα της Γης κατά περίπου 6,5 ίντσες [ή 17 εκατοστά], προσθέτει ο Ρίτσαρντ Γκρος.
Ο νοητός άξονας της Γης δεν ταυτίζεται με τον άξονα βορρά – νότου της Γης στο διάστημα, ο οποίος περιστρέφεται μια φορά τη μέρα με ταχύτητα περίπου 1.604 χλμ ανά ώρα. Ο νοητός άξονας είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης.
«Αυτή η αλλαγή στη θέση του νοητού άξονα θα προκαλέσει μια μικρή διαφοροποίηση στην ταλάντευση της Γης καθώς περιστρέφεται, αλλά δεν θα προκαλέσει αλλαγή στον διαστημικό άξονα της Γης – μόνον εξωγενείς δυνάμεις όπως η έλξη βαρύτητας του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών μπορούν να το κάνουν αυτό» τονίζει ο Γκρος.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Πάντως δεν είναι πρωτοφανής η μείωση της διάρκειας του γήινου 24ωρου λόγω σεισμού. Εχουν υπάρξει παρόμοια φαινόμενα και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα, με τον περσινό σεισμό 8,8 στη Χιλή, οπότε η ημέρα μειώθηκε κατά 1, 26 μικροδευτερόλεπτα. Επίσης, από τον σεισμό 9,1 βαθμών στη Σουμάτρα, το 2004, το 24ωρο μειώθηκε κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η επίπτωση του σεισμού της Ιαπωνίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι μετασεισμοί επίσης πιθανόν να συμβάλλουν σε περαιτέρω μικροαλλαγές της διάρκειας της μέρας.
«Θεωρητικά, οτιδήποτε αναδιανέμει την μάζα της Γης μπορεί να αλλάξει την περιστροφή της», δηλώνει ο Γκρος. «Οπότε, οι μικρότεροι μετασεισμοί θα έχουν επίσης επίπτωση στην περιστροφή της Γης. Όμως, από τη στιγμή που οι μετασεισμοί είναι μικρότεροι, και η επίπτωσή τους θα είναι επίσης μικρότερη».


Πηγή:allday-news

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: