Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πεζόδρομος θα γίνει η Πανεπιστημίου -Τι θα αλλάξει στο κέντρο


Η κυκλοφοριακή ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά της κίνησης από τη Συγγρού προς βορρά μέσα από τη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ και η λεωφ. Πειραιώς θα σταματά στην πλατεία Ομονοίας.
Ξεχωριστός φορέας με επικεφαλής την ΤΡΑΜ ΑΕ, θα αναλάβει την υλοποίηση του μεγάλου έργου της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, το οποίο είναι εφικτό να υλοποιηθεί έως το 2014.
Το έργο, προϋπολογισμού περί τα €180 εκατ. προβλέπει τη δημιουργία μίας γραμμικής πλατείας πλάτους 40 μέτρων από την πλατεία Συντάγματος έως την Ομόνοια, η οποία θα διακόπτεται μόνο στις οδούς Αμερικής και Εμμ. Μπενάκη.

Η κυκλοφοριακή ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά της κίνησης από τη Συγγρού προς βορρά μέσα από τη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ και η λεωφ. Πειραιώς θα σταματά στην πλατεία Ομονοίας.

Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι όψεις των κτιρίων να προστατεύονται όχι μόνο στην περίπτωση που έχουν ξεπεράσει το όριο των 100 ετών, αλλά και των 50.

Το έργο της μελέτης έχει αναλάβει ομάδα υπό τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Πάνο Τουρνικιώτη, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ) και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, που θα προκηρύξει σύντομα τον διεθνή διαγωνισμό.

Η ομάδα των μελετητών έχει ολοκληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών, που εντοπίζουν τις πολεοδομικές, κοινωνικές, οικονομικές και αρχιτεκτονικές επιπτώσεις, τις οποίες θα έχει η κατάργηση μίας τόσο βασικής αρτηρίας της πόλης και η μετατροπή της σε άξονα σύνδεσης του αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε σε ημερίδα με τίτλο «Αθήνα: Μια άλλη πόλη είναι εφικτή», που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ, στο Μουσείο Μπενάκη. Οι τέσσερις βασικοί άξονες της εκδήλωσης αφορούν την περιοχή Γεράνι, την ανασυγκρότηση του Κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου, τη σύνδεση του κέντρου με τα Άνω και τα Κάτω Πατήσια καθώς και την πολεοδομική ανασύνθεση της κεντρικότητας.

«Η αναζωογόνηση στα εξαιρετικά υποβαθμισμένα μέρη της περιοχής του ιστορικού εμπορικού, αλλά και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, είναι παρεμβάσεις ιδιαίτερες και σύνθετες. Ξεπερνούν τις μελέτες ανάπλασης, εμπλέκουν πολλά υπουργεία και ως θέμα προς αντιμετώπιση, έχουν τύχει της προσοχής όλων», δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, και πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε να προσεγγίσουμε συστηματικά και με προσοχή το πολύπλοκο αυτό θέμα. Αναζητήσαμε τη συνεργασία ειδικών, με γνώσεις και εμπειρία στη διερεύνηση και αναγνώριση των -συχνά μη ορατών- χαρακτηριστικών των περιοχών, που πάσχουν από έντονη αποσάθρωση. Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι να αποκαλύψει αυτές τις πολύ σοβαρές και σε βάθος αναγνωρίσεις, στις οποίες βασιστήκαμε για τη συγκρότηση των δράσεων και των προγραμμάτων αναβάθμισής τους».

Σε χαιρετισμό που απεύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ν. Σηφουνάκης, τόνισε: «Η υποβάθμιση της περιοχής Γεράνι, αλλά και του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας συνολικότερα, θέτει, πριν από όλα, ένα σοβαρό ζήτημα Ισοπολιτείας: είναι αδιανόητο ολόκληρες περιοχές της πόλης να ζουν έξω από κάθε νόρμα ανθρωπιάς, ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι η ανασυγκρότηση της περιοχής δεν είναι έργο ενός μόνο υπουργείου. Είναι ένα πολιτικό και διεπιστημονικό πρόβλημα που η λύση του απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο και προσεκτικούς χειρισμούς με διάρκεια, που θα εμπλέκει όλους τους φορείς, το κεντρικό κράτος, τον δήμο, τους επιστημονικούς φορείς, τις επιχειρήσεις, την Κοινωνία των Πολιτών».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Γεράνι, ο φορέας SARCHA (School of ARCHitecture 4 All) παρουσίασε μία πιλοτική έρευνα που στηρίχθηκε στην ανάγκη των ανθρώπινων, των υλικών και των φυσικών πόρων της περιοχής, δημιουργώντας ένα υπόβαθρο στο οποίο θα «πατήσει» το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συντονισμό με τα άλλα υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει στην αναβάθμιση της περιοχής, που έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΚΑ για την πιλοτική εφαρμογή νέων δράσεων και πολιτικών, οι οποίες αφορούν την «ανασυγκρότηση περιοχών».

Η περιοχή από την πλατεία Βάθη έως τα Άνω και Κάτω Πατήσια είναι, όπως τόνισε η κ. Μπιρμίλη, «μέρος του ευρύτερου κέντρου της πόλης, μία ενδιάμεση κλίμακα μεταξύ ιστορικού και μητροπολιτικού Κέντρου. Αποτελείται από δυναμικές, ζωντανές και μοναδικές σε ποιότητα και πλούτο περιοχές. Έτσι τα προβλήματά της συνιστούν προκλήσεις για τον σχεδιασμό και για την άσκηση μίας ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία εστιάζεται στην επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο και την αναχαίτιση των επεκτάσεων και της φυγής από αυτό. Με στόχο την αξιοποίηση παλαιότερων μελετών και την πρόταση ήπιων -κατά κανόνα- παρεμβάσεων, η διερεύνηση εστιάζει στην πιλοτική εφαρμογή στρατηγικών κανόνων για τη συνολική αναβάθμιση αυτής της γειτονικής περιοχής στο κέντρο, που παραλαμβάνει σημαντικό φόρτο από τα προβλήματά του».
Πηγη:newsit.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: