Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Καρμπονάρα ή πίτσα;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν παραγγείλετε

To δίλημμα «καρμπονάρα ή πίτσα» προκύπτει συχνά όταν οδηγούμαστε στο μονόδρομο του delivery. Ωστόσο, αν και τα δύο αποτελούν «μικρές αμαρτίες», υπάρχουν τρόποι να γίνουν πιο υγιεινά.

Καρμπονάρα
Αποτελεί πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που δεν αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα.

Περιέχει σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνες Β, που βοηθούν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και στο σχηματισμό αιμοσφαιρίνης. Επίσης η τρυπτοφάνη που περιέχει ανεβάζει τη διάθεση.

Τα άσπρα ζυμαρικά μπορούν να αντικατασταθούν με ολικής άλεσης, που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η κρέμα γάλακτος, το μπέικον και το βούτυρο είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος που συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και υπέρταση.

Το αβγό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, μέταλλα και βιταμίνες (D, A, B12). Περιέχει όμως και υψηλά ποσοστά χοληστερόλης.

Πίτσα
Η φρέσκια ντομάτα που περιέχει η πίτσα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ενώ δρα και ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Τα αλλαντικά που περιέχει προσθέτουν θερμίδες, trans λιπαρά και μεγάλες ποσότητες νατρίου, που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Αντικαταστήστε τα με άπαχα όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο.

Οι πιπεριές παρέχουν βιταμίνες Α και C και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και έχουν σχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ, ενώ έρευνες δείχνουν ότι ρυθμίζουν και την πίεση.

Οι ελιές είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, που βοηθάει στην όραση, και τοκοφερόλες, που έχουν αντικαρκινική δράση. Έχουν όμως και νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες.

Το τυρί που περιέχεται και στην πίτσα και στην καρμπονάρα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης αλλά και λιπαρών, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το αντικαταστήσετε με light.




Πηγή:newsbeast.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: