Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Λουθ Κασάλ: «Το θάρρος, αρετή που δε σε εγκαταλείπει»



«Είναι μια δύναμη, άυλη μεν, αλλά πολύ πολύ μεγάλη, γιατί καταφέρνει και συγκινεί τα πνεύματα, ενώ παράλληλα τρέφει και το σώμα». Ετσι νιώθει τη μουσική η μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Λουθ Κασάλ, η οποία θα γεμίσει με φως και σθένος, την Κυριακή 20 Μαρτίου, τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού η Ισπανίδα ντίβα (το μικρό όνομα της οποίας στα ισπανικά σημαίνει «φωτεινή») επιστρέφει στη χώρα μας έχοντας βγει νικήτρια από τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της. Μιλώντας στον «ΑτΚ», συμπληρώνει για τη δύναμη της μουσικής: «Είμαι της γνώμης ότι η μουσική δεν αλλάζει τον κόσμο με τη στενή έννοια, αλλά βέβαια βοηθά στο να κατανοήσουμε καλύτερα τα πράγματα, να συγκινηθούν οι ψυχές και να δημιουργηθούν έντονες σχέσεις».

Η ίδια τονίζει ότι «έχω προετοιμάσει ένα καταπληκτικό ρεπερτόριο και συνοδεύομαι από μια πολυμελή μπάντα (13 μουσικοί για την ακρίβεια), την οποία εμπιστεύομαι απόλυτα και με την οποία αισθάνομαι ολοκληρωμένη. Και αυτό, πιστέψτε με, είναι μια πολυτέλεια στους καιρούς που ζούμε». Σημειώστε ότι το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα δημοφιλή «Un Αno de Amor» και «Piensa en mi» από την ταινία «Ψηλά Τακούνια» του Αλμοδόβαρ, ενώ προστίθενται και άλλα αγαπημένα, όπως το «Corazon» και το «Historia de un Amor», απ' το νέο της άλμπουμ «La Pasion», που κυκλοφόρησε το ιστορικό label της «Blue Note», λάτιν από τη δεκαετία του '50 και μετά, μπολερό, τάνγκο και φλαμένκο. Εξάλλου, η γοητευτική Λουθ Κασάλ έρχεται από τη βόρεια Ισπανία, μια περιοχή με πολλά κέλτικα ακούσματα -που βρίσκουμε παντού στη μουσική της-, ενώ κουβαλά και μια μεσογειακή αύρα και ένα πάθος που σπάνια θα βρούμε στη σημερινή ποπ. Και όλα αυτά στα ισπανικά. Η ίδια για τις επιρροές της θα παραδεχτεί ότι «είναι πολλές και ποικίλες, από το μπελ κάντο ώς το ροκ, και από το γαλλικό τραγούδι ώς το φλαμένκο».



Τι μπορεί να σκέφτεται λίγο πριν βγει στη σκηνή η «ερμηνεύτρια των αντιθέσεων», όπως την έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς; Ειλικρινής για τις ανησυχίες και τις αγωνίες ενός καλλιτέχνη, δε διστάζει να απαντήσει: «Ενα λεπτό πριν, τίποτα. Δεκαπέντε λεπτά πριν, υπάρχει η επιθυμία να είμαι μόνη με τους μουσικούς μου. Και δύο ώρες πριν, χιλιάδες έννοιες, από το να τα πάω καλά με τη φωνή μου μέχρι να θυμηθώ όλα τα λόγια και να μην έχω πρόβλημα με τα κοστούμια κ.λπ.». Πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπη για δεύτερη φορά με τον καρκίνο και της πήρε οκτώ µήνες να νικήσει και το δεύτερο όγκο στο στήθος. «Πιστεύω ότι το θάρρος πρέπει να εκδηλώνεται ρητά μπροστά σε μια ανθρώπινη δυσκολία και ότι οι άνθρωποι που πέρασαν νικηφόρα μέσα από οριακές καταστάσεις χαλυβδώνονται και δύσκολα εγκαταλείπουν αυτήν την αρετή», τονίζει.

Συχνή επισκέπτρια στην Ελλάδα, ορίζοντας το καλό κοινό εξηγεί: «Για μένα ένα καλό ακροατήριο είναι αυτό που παρακολουθεί με προσοχή αυτό που συμβαίνει πάνω στη σκηνή και πάντα μια ανέλπιστη αντίδραση είναι ένα χειροκρότημα στη μέση ενός τραγουδιού ή ένα κομπλιμέντο κατά τη διάρκεια μιας σιωπής». Οσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, απαντά: «Ολοι πλέον γνωρίζουμε ότι αυτή η κρίση είναι συνέπεια της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς και της απληστίας. Το καλό είναι ότι όλο αυτό θα αλλάξει στο μέλλον τη συμπεριφορά των ανθρώπων μπροστά σε τέτοια φαινόμενα».

Με δύναμη από την Ισπανία

Αφετηρία για την καριέρα της υπήρξε μια ανεξάρτητη παραγωγή το 1980, για να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας περιοδείες στην Ισπανία και στη Λατινική Αμερική, αλλά και πέντε δίσκοι. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1992 με την κυκλοφορία του «A Contraluz», με τις πωλήσεις του στην Ισπανία να ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο.

Εμφανίζεται τότε στην παγκόσμια μουσική έκθεση MIDEM (Κάννες) και σε μια συναυλία για τη Διεθνή Αμνηστία στη Χιλή μαζί με τους Πίτερ Γκάμπριελ, Στινγκ και Τζάκσον Μπράουν. Ερχεται μετά η πρόταση του Αλμοδόβαρ να τραγουδήσει το «Piensa en mi» ως μουσικό θέμα στην ταινία του «Ψηλά Τακούνια» και έτσι η Λουθ Κασάλ γίνεται ευρέως γνωστή στη διεθνή μουσική σκηνή. Τρία χρόνια μετά θα κυκλοφορήσει το «Como la flor prometida» και το 1996 θα συνεργαστεί με τον Ράι Κούντερ -που ανακάλυψε και τους «Buena Vista Social Club»- και τον Κάρλο Νουνέζ και θα τραγουδήσει το «Negra sombra», μια περίφημη διασκευή ενός ποιήματος της Ροσάλβα ντε Κάστρο. Συνεργάστηκε ακόμη με τον Πασκάλ Οβίσπο και την μπάντα από την Κορσική «I Muvrini».

Εχει τιμηθεί με το βραβείο «Goya» από την Ισπανική Κινηματογραφική Ακαδημία για τη μουσική επένδυση στο έργο «Tu bosque animado», μετρά 24 δίσκους και εκατομμύρια πωλήσεις και είναι ίσως η πιο διάσημη εκπρόσωπος της ποπ -και όχι μόνον- ισπανικής μουσικής σκηνής στον κόσμο.
Πηγη:agelioforos.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: