Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πόσο αυστηρή είναι η δίαιτά σας ;



Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς κυκλοφορούν πολλές και διαφορετικές δίαιτες. Μπορούν να διακριθούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Ίσως οι δύο πιο σημαντικές μεταβλητές που θα έπρεπε να εξετάσουμε, όταν επιλέγουμε μια δίαιτα είναι τα αποδεδειγμένα οφέλη που έχει για την υγεία μας και ο βαθμός αυστηρότητάς της.


Οι υποστηρικτές κάθε διατροφής είναι φυσικό να υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα παρέχει σε μεγαλύτερο βαθμό οφέλη για την υγεία. Αλλά πάλι ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι. Θα πρέπει να εξετάσετε τι λέει η επιστήμη γι 'αυτό.

Μερικές δίαιτες είναι πιο περιοριστικές από άλλες. Δηλαδή σε κάποιες δίαιτες ο κατάλογος των απαγορευμένων τροφών είναι μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες. Κατά γενικό κανόνα όσο πιο περιοριστική είναι μια δίαιτα, τόσο πιο δύσκολο είναι να την ακολουθήσει κανείς μέχρι τέλους.

Ας δούμε, λοιπόν, τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία αλλά και το βαθμό αυστηρότητας που έχουν οι διάφορες δίαιτες.

Ακατέργαστα τρόφιμα

Η ωμοφαγία είναι η πιο περιοριστική δίαιτα. Δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο εκτός από φυτικές τροφές.

Αν το μόνο που σας αρέσει να τρώτε είναι φρέσκα φρούτα, χυμούς, ξηρούς καρπούς, σπόρους, σαλάτες, ωμά καρότα και τέτοια, θα μπορέσετε να ακολουθήσετε αυτή τη διατροφή. Διαφορετικά, μάλλον δεν θα αντέξετε.

Ακόμα η επιλογή ακατέργαστων τροφίμων ίσως να άξιζε τον κόπο, αν ήταν κατά πολύ πιο υγιεινή από μια ελαφρώς λιγότερο περιοριστική δίαιτα, όπως η χορτοφαγία. Είναι όμως;

Μάλλον όχι.

Για παράδειγμα μια πρόσφατη μελέτη Ολλανδών ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ανεξάρτητα από το αν τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν ακατέργαστα ή κατεργασμένα.

Αυστηρή χορτοφαγία

Οι αυστηρά χορτοφάγοι καταναλώνουν μόνο φυτικές τροφές. Δεν είναι απαγορευμένες τροφές μόνο το κρέας και τα ψάρια αλλά και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι, καθώς και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Είναι μια πολύ περιοριστική δίαιτα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυστηρά χορτοφάγοι τείνουν να είναι πιο λεπτοί από τους χορτοφάγους αλλά έχουν και χαμηλότερη οστική πυκνότητα και λιγότερη μυϊκή μάζα.

Χορτοφαγία

Οι χορτοφάγοι μπορούν να τρώνε τα πάντα εκτός από κρέας και ψάρι. Λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων κρέατος, είναι μια αρκετά βιώσιμη διατροφή. Είναι ακόμα πιο περιοριστική από μία παμφάγο "υψηλής ποιότητας" δίαιτα, αν και οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι πιο υγιεινή από μια τέτοια δίαιτα.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2006 ανέφερε ότι πολλές μελέτες δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές στη θνησιμότητα που προκαλείται από καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του πνεύμονα, του προστάτη ή του μαστού και από εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των χορτοφάγων και εκείνων που δεν ήταν χορτοφάγοι αλλά ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή.

Υψηλής ποιότητας διατροφή

Υψηλής ποιότητας διατροφή είναι η διατροφή στην οποία επιτρέπονται όλα τα είδη των τροφίμων, αλλά γίνεται προσπάθεια ώστε να αποφεύγονται τα ‘’χαμηλής ποιότητας’’ τρόφιμα όλων των ειδών και να επιλέγονται τα ‘’υψηλής ποιότητας’’ τρόφιμα όλων των ειδών.

Για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα καλά λιπαρά εντάσσονται στην κατηγορία ‘’υψηλής ποιότητας’’ τρόφιμα και τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα γλυκά, τα τηγανητά, τα πλήρη γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα και οι λιπαρές πρωτεΐνες περιλαμβάνονται στα ‘’χαμηλής ποιότητας’’ τρόφιμα.

Πόσο υγιεινή είναι, όμως, η υψηλής ποιότητας διατροφή;

Σε μια μελέτη που έκαναν το 2003 Σουηδοί ερευνητές αναλύθηκε η διατροφή περισσότερων από 58.000 γυναικών για την ποικιλία υγιεινών και ανθυγιεινών τροφών που περιείχε. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν την μεγαλύτερη ποικιλία υγιεινών τροφών είχαν το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε διάστημα 10 ετών, ενώ εκείνες που έτρωγαν την μεγαλύτερη ποικιλία ανθυγιεινών τροφίμων είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ο, τι να ‘ναι

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λίγο ‘’χύμα’’ στο θέμα της διατροφής. Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής επιβάλλουν μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά και πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά,λιπαρά και πρωτεΐνες.

Κυριολεκτικά χιλιάδες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η διατροφή οδηγεί στην παχυσαρκία και πιθανόν και σε διάφορες ασθένειες.

Και ο νικητής είναι ...

Αν αναλυθούν οι παραπάνω δίαιτες με κριτήριο τα αποδεδειγμένα οφέλη τους για την υγεία και την αυστηρότητά τους, η ‘’υψηλής ποιότητας’’ διατροφή αναδεικνύεται σύμφωνα με τους ειδικούς σαφώς ως η καλύτερη επιλογή.

Είναι εξίσου υγιεινή με τις πιο περιοριστικές δίαιτες, ενώ είναι πολύ πιο βιώσιμη για το μέσο άτομο. Ο μόνος λόγος για να επιλέξετε τη δίαιτα των ακατέργαστων τροφίμων ή τη χορτοφαγία είναι ασφαλώς λόγοι προσωπικής προτίμησης.
Πηγη:cosmo.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: