Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα



«Τέλος, την 7η ημέρα ο Θεός αναπαύτηκε»: είναι ακριβώς η μέρα όπου καθιερώνεται ως δικαίωμα της ύπαρξης η απραξία ή αλλιώς η εκλεπτυσμένη τεμπελιά κατά την οποία η απραξία δεν αποτελεί παραίτηση αλλά διεκδίκηση. Επομένως, το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι απαραίτητα χάσιμο χρόνου, είναι και τέχνη.


Tα βήματα που ακολουθούν σε μυούν στη λογική της απραξίας. Σε βοηθούν να αδειάσεις το μυαλό σου και σε προετοιμάζουν με τον καλύτερο τρόπο για τις στιγμές εκείνες που πρέπει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου.

Ένα βήμα τη φορά
Κάνε την αρχή με μικρά «τίποτα» των 5-10 λεπτών. Για να πετύχεις την πλήρη χαλάρωση βρες ένα ήσυχο μέρος εκτός ή εντός σπιτιού όπου τίποτα δεν θα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου. Σβήσε την τηλεόραση και απενεργοποίησε το κινητό σου. Τώρα κλείσε τα μάτια, και προσπάθησε να μην σκέφτεσαι τίποτα. Ύστερα από 5-10 λεπτά μπορείς να παραιτηθείς από την απραξία σου και να μπεις πάλι στο παιχνίδι. Επανέλαβε την ίδια διαδικασία καθημερινά για λίγα λεπτά.
Αναπνοή
Ξεκίνα αναπνέοντας και εκπνέοντας αργά. Ύστερα φαντάσου την αναπνοή σου σαν ένα σύννεφο που μπαίνει στο σώμα σου από τη μύτη και γεμίζει τους πνεύμονές σου. Τώρα εκπνέοντας από το στόμα νιώσε τους πνεύμονές σου να αδειάζουν. Κάνε αυτή την άσκηση για 5-10 λεπτά και εξασκήσου όποτε μπορείς μέσα στη μέρα. Όταν πιάσεις τον εαυτό σου να ταξιδεύει σε άλλες σκέψεις, και δεν μπορείς να τον επαναφέρεις στο «τίποτα», ήρθε η ώρα να σταματήσεις την άσκηση για σήμερα.

Χαλάρωσε
Για να πετύχεις την απόλυτη «απραξία» πρέπει να χαλαρώσεις απόλυτα. Αν είσαι αγχωμένος, οι προσπάθειές σου πάνε χαμένες. Στην επίτευξη της χαλάρωσης συντελεί πολύ το που κάθεσαι. Διάλεξε μια αναπαυτική πολυθρόνα, έναν μαλακό καναπέ ή το κρεβάτι σου. Ξάπλωσε και βρες μια θέση που σε βολεύει. Σκέψου την εικόνα μιας γάτας που ξαπλώνει στο πάτωμα και στριφογυρίζει μέχρι να βρει την πιο αναπαυτική θέση. Στη συνέχεια, εφάρμοσε όσα έμαθες για την αναπνοή. Αν δεν καταφέρεις να χαλαρώσεις πλήρως, κάνε λίγο μασάζ στον εαυτό σου. Ξεκίνησε από τους ώμους και τον λαιμό, συνέχισε στο κεφάλι, στο πρόσωπο ή στα χέρια και στα πόδια. Εναλλακτικά, μπορείς να χαλαρώσεις τους μυς σου με ασκήσεις τεντώματος.
Βυθίσου στη μπανιέρα
Το νερό να είναι ζεστό. Όχι χλιαρό, ούτε καυτό. Ζεστό. Γέμισε την μπανιέρα με άλατα μπάνιου και βυθίσου στο αχνιστό νερό αργά. Κράτησε τα μάτια σου ερμητικά κλειστά και νιώσε τη θερμότητα να διαπερνά το σώμα σου. Μπορεί να ιδρώσεις, αλλά αυτό είναι καλό. Φρόντισε να έχεις δίπλα σου ένα μπουκαλάκι με νερό για να μην αφυδατωθείς. Ένα ζεστό μπάνιο είναι ακόμα πιο απολαυστικό όταν ακολουθεί ένα κρύο ντους. Βγες από τη μπανιέρα μόνο όταν το νερό θα αρχίσει να κρυώνει.

Τόνωσε τη γεύση σου

Ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα ποτήρι κρασί μπορούν να γίνουν καλή παρέα με το «τίποτα». Κάθισε αναπαυτικά και συγκεντρώσου στην κάθε γουλιά του, στη γεύση και στη θερμοκρασία του. Κλείσε τα μάτια και συγκεντρώσου στην απόλαυση που βιώνει ο ουρανίσκος σου. Δοκίμασε το ίδιο με διάφορες τροφές που αγαπάς. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τρως αργά, απολαμβάνοντας τη γεύση σε κάθε μπουκιά, έχοντας τα μάτια σου κλειστά.
Χαλάρωσε στη φύση
Βρες ένα μέρος, ένα πάρκο, ένα δάσος, μια λίμνη, μια παραλία (τα μέρη που έχουν νερό είναι τα ιδανικότερα), μακριά από την κίνηση και τον θόρυβο της πόλης.

Στη φύση μπορείς να εξασκηθείς για 20 λεπτά, μια ώρα ή και περισσότερο. Εκεί υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορούν να σε αποσπάσουν. Μην αφήσεις το μυαλό σου να περιπλανιέται εδώ κι εκεί. Συγκεντρώσου στο περιβάλλον. Στα δέντρα, τα λουλούδια, το νερό ή τα ζώα.

Βάλε το «τίποτα» στην καθημερινότητά σου
Μην το επιχειρήσεις αν δεν έχεις εξασκήσει αρκετά τα προηγούμενα στάδια. Προσπάθησε να μην κάνεις και μην σκέφτεσαι τίποτα όταν οδηγείς σε μποτιλιάρισμα ή περιμένεις το λεωφορείο. Όταν περιμένεις τη σειρά σου στον οδοντίατρο ή στην τράπεζα κάντο, χωρίς να διαβάζεις κάποιο περιοδικό, να μιλάς στο τηλέφωνο ή να γράφεις τη λίστα των πραγμάτων που έχεις να κάνεις μετά ή τις επόμενες μέρες. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου ή παρατήρησε τους γύρω σου. Κάτι άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να χαλαρώσεις ενώ γύρω σου όλα «τρέχουν». Στο χώρο της εργασίας, για παράδειγμα, χάρισε 5 λεπτά στον εαυτό σου, κλείσε τα μάτια και επικεντρώσου στην αναπνοή σου. Αν καταφέρεις μια καθημερινή απόδραση του μυαλού μέσα σε μια μέρα γεμάτη άγχος, θα μπορείς να το κάνεις οπουδήποτε.
Πηγη:livit.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: