Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Το 35% των διαβητικών δεν παθαίνουν επιπλοκές


Το 35% των διαβητικών δεν παθαίνουν επιπλοκές

Οι επιπλοκές του διαβήτη στην καρδιά, στα μάτια και σε άλλα τμήματα του σώματος, τελικά δεν είναι αναπόφευκτες. Μια νέα μελέτη δείχνει πως ένας στους τρεις πάσχοντες έχει κάποιου είδους γενετική προστασία εναντίον τους και δεν τις αναπτύσσει ποτέ.


Σε ομάδα πασχόντων από τύπου 1 διαβήτη, τους οποίους οι γιατροί παρακολούθησαν επί 50 χρόνια, το σχεδόν 43% δεν ανέπτυξαν ποτέ προβλήματα στα μάτια, ενώ το 87% δεν αντιμετώπισε προβλήματα στους νεφρούς.

Επιπλέον, το σχεδόν 40% δεν παρουσίασαν νευροπάθεια και περισσότεροι από τους μισούς δεν ανέπτυξαν καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν πως το 35% των ασθενών δεν παρουσίασε καμία απολύτως επιπλοκή στον διαβήτη του, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να εκτιμούν πως διαθέτουν κάποια γονιδιακή «ασπίδα» που τους προστατεύει από τις διαβητικές επιπλοκές.

«Τώρα που εντοπίσαμε αυτούς τους ασθενείς, προσπαθούμε να καταλάβουμε και το γιατί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζωρτζ Κινγκ, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Διαβήτη Joslin, στη Βοστώνη.

«Έως ότου απαντηθεί αυτό το ερώτημα, οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους. Ει μη τι άλλο, οι προστατευμένοι ασθενείς μας είχαν ΚΑΙ καλό γλυκαιμικό έλεγχο, ο οποίος πιθανότατα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο ότι γερνάνε υγιείς με τον διαβήτη τους».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 351 εθελοντές, οι οποίοι διαγνώστηκαν με τύπου 1 διαβήτη πριν από 50 και πλέον χρόνια – μια εποχή κατά την οποία ούτε καν η διάγνωση της νόσου δεν ήταν εύκολη, αφού δεν υπήρχαν οι εξελιγμένες αιματολογικές εξετάσεις και οι μετρητές σακχάρου που σήμερα διατίθενται ευρέως.

Οι εθελοντές είχαν μέση τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) ίση με 7,7%. Η HbA1c είναι μια ουσία στο αίμα, η μέτρηση της οποίας αποτελεί ένδειξη του πόσο καλά έχει ρυθμιστεί το σάκχαρο το τελευταίο τρίμηνο.

Οι υγιείς άνθρωποι έχουν επίπεδα HbA1c κάτω από 6%, ενώ ο στόχος των διαβητικών είναι να την κρατάνε όσο πιο κοντά στο 7% γίνεται.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Diabetes Care», οι επιπλοκές του διαβήτη είναι πάρα πολύ συχνές, καθώς τα παθολογικά επίπεδα σακχάρου προκαλούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα όλου του σώματος, οδηγώντας σε προβλήματα όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το διαβητικό πόδι, η καρδιοπάθεια, η νεφροπάθεια κ.ά.

Η κύρια αιτία θανάτου των διαβητικών είναι οι καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Πηγη:madata.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: