Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Θερμοκήπιο made in Greece


ΤΕΣΣΕΡΑ υπερσύγχρονα θερμοκήπια τελευταίας γενιάς θα κατασκευάσει το ΤΕΙ Λάρισας σε συνεργασία με άλλους φορείς, προκειμένου να αναβαθμίσει τις μεθόδους αγροτικής παραγωγής της χώρας, ευεργετώντας παράλληλα το περιβάλλον.
Τα θερμοκήπια θα έχουν έκταση 870 τ.μ. και θα είναι ενεργειακά αυτόνομα, καθώς θα διαθέτουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, σύγχρονα συστήματα θα ελαχιστοποιήσουν το νερό άρδευσης κατά 90%! Αυτές οι μέθοδοι θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μη γίνεται υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα και επίσης θα τον προστατεύσουν από τη νιτρορύπανση που προκαλείται από τα φυτοφάρμακα.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους» ή αλλιώς adapt2change (προσαρμόσου στην κλιματική αλλαγή). Συντονιστής του προγράμματος είναι το ΤΕΙ Λάρισας με επικεφαλής το δόκτορα Αλέξανδρο Παπαχατζή.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,6 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ε.Ε. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν παράλληλα το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Αγροτικό Ινστιτούτο Ερευνών της Κύπρου, το ΤΕΙ Πειραιά, και το ΚΕΚ Ευροπληροφόρηση.

Το νέο θερμοκήπιο θερμαίνεται μέσω της γεωθερμίας, η οποία παράγεται από τη γεώτρηση. Στο υπέδαφος οι θερμοκρασίες δεν μεταβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εκεί βρίσκεται κρυμμένη θερμική ενέργεια. Μέσα στη γεώτρηση τοποθετούνται ειδικά λάστιχα που ονομάζονται γεωεναλλάκτες. Αυτοί μεταφέρουν την ενέργεια σε ένα σύστημα κλιματισμού που βρίσκεται εντός του θερμοκηπίου ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία της εγκατάστασης, ενώ παράλληλα ζεσταίνουν το νερό που ποτίζει τα φυτά.

Φωτοβολταϊκά πάνελ θα τροφοδοτούν με ρεύμα το κλιματιστικό και θα καλύπτουν το υπόλοιπο των ενεργειακών αναγκών του θερμοκηπίου.
Με αυτόν τον τρόπο η ενεργειακή κατανάλωση μπορεί να μειωθεί κατά 75%!

«Εχει εξακριβωθεί ότι η χώρα μας έχει απεριόριστες δυνατότητες να παράγει ενέργεια από τοπική γεωθερμία, η οποία μπορεί να κρύβεται στις γεωτρήσεις και στη θάλασσα.

Αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να απαλλάξει τους αγρότες από τις δαπάνες που προορίζονται για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στην Ευρώπη τα συστήματα αυτά βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο μελέτης. Εμείς, ωστόσο, τα εφαρμόζουμε στο θερμοκήπιο της νέας γενιάς», τονίζει στην Real planet ο Αλ. Παπαχατζής. Στα θερμοκήπια θα εγκατασταθούν σύγχρονα συστήματα υδροπονίας. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στα φυτά να μεγαλώνουν μέσα στο νερό.

Ανακύκλωση νερού

Μέσα στη μονάδα θα υπάρχει σύστημα ανοικτής τροφοδοσίας και διακίνησης του νερού, που θα το ανακυκλώνει μέσα στην εγκατάσταση. Επιπροσθέτως οι υδρατμοί που παράγουν τα φυτά του θερμοκηπίου θα συλλέγονται από υδραυλικά συστήματα στην οροφή της εγκατάστασης και θα πηγαίνουν στο σύστημα κλιματισμού.

Εκεί οι υδρατμοί θα ψύχονται, θα μετατρέπονται σε νερό και θα επιστρέφουν στο σύστημα για να ποτίσουν τα φυτά. Με αυτό τον τρόπο το νερό άρδευσης για τις ανάγκες του θερμοκηπίου μειώνεται κατά 90% σε σχέση με το νερό που χρειάζεται για μια συμβατική καλλιέργεια.

«Επιπλέον τα θρεπτικά διαλύματα που βάζουμε μέσα στην καλλιέργεια θα ανακυκλώνονται μέσω των υδρατμών μέσα στο σύστημα άρδευσης. Με αυτόν τον τρόπο η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να είναι τουλάχιστον της τάξης του 100% σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους καλλιέργειας», αναφέρει ο Αλ. Παπαχατζής.

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Ολόκληρο το σύστημα θα εποπτεύεται μέσω ενός κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει ο αγρότης τη ροή των εργασιών στο σύστημα και να ενημερώνεται άμεσα αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.

Στο θερμοκήπιο θα είναι επίσης εγκατεστημένος ένας μετεωρολογικός σταθμός, που θα επικοινωνεί με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να μπορεί να προσαρμόζει το σύστημα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ο υπολογιστής θα επεξεργάζεται τα στοιχεία βάσει αυτών των δεδομένων και θα ρυθμίζει την ενέργεια που χρειάζεται το θερμοκήπιο για να λειτουργήσει.

«Το πρόγραμμα προάγει τον περιορισμό του νερού που προορίζεται για την αγροτική παραγωγή. Αυτό θα οδηγήσει στην αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, μετατρέποντας ταυτόχρονα τον υδροφόρο ορίζοντα σε άφθονη ενεργειακή πηγή», εξηγεί ο Αλ. Παπαχατζής.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: