Κίμωλος (Η κολοκυθόπιτα φτιάχνεται σε κάθε τόπο με μικρές παραλλαγές)
συστατικά
"1 κιλό κολοκύθα κόκκινη
1/2 κιλό γυλωτό τυρί (ξηρό Κιμώλου) ή γραβιέρα, τριμμένο
2 αβγά
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/4 φλιτζανιού μάραθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κιλό ζυμάρι για φύλλο
οδηγίες
Κόβουμε την κολοκύθα σε κυβάκια ή την τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Αλατίζουμε την τριμμένη κολοκύθα, την αφήνουμε για 1 ώρα σε τρυπητό να στραγγίσει.
Στύβουμε για να φύγουν τα υγρά, προσθέτουμε τη φρυγανιά, το τυρί, το μάραθο, χτυπάμε τα αβγά και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί 30 x 35 εκ., ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με φύλλο, κόβουμε σε κομμάτια, λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στους 200°C, μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου 30-35 λεπτά).
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Μπορούμε να ψήσουμε την πίτα και χωρίς φύλλο: Λαδώνουμε καλά το ταψί και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Στρώνουμε τη γέμιση, πασπαλίζουμε την πίτα με αρκετό τυρί (από το ίδιο που βάλαμε στην πίτα) και ψήνουμε όπως παραπάνω.
Πηγή: gourmed.gr
0 σχόλια: